224kablo
Köşe Yazıları

YENİ DÜNYA’YA HAZIR MIYIZ?

 Değerli Volt dostlarım yeni bir yıldan mer-haba. Bu yılın bereket, sağlık getirmesini diliyorum. Hatırlamak dahi istemeyeceğimiz bir yılı geride bıraktık. Bir salgınla karşılaştık ve ne yazık ki bu yeni yılda da bunu yaşamaya devam edeceğiz. Gelen aşı ve ilaç haberleri bizi biraz kaygılarımızdan uzaklaştırır gibi ama uygulamaların devamında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görüleceğini umduğum salgına karşı olan mücadele sonrası bir sonraki yıla inşallah bir normalleşme içinde gerek sosyal yaşantımız gerek iş hayatımızda güzel günlere doğru yol alabileceğiz. Zaten yeni dünyaya hazır mıyız? Başlığını bunun için yazdım. Biliyorsunuz pandemi döneminde yeni normal diye bir kavram dilimize yerleşti ve bunula ilgili bir çok kez yazılarımda değindim. Peki bu yeni normale hazırlık ile beraber içinde bulunacağımız bir dünyanın yenileşmesinde neler olacak? Bizler neler yapacağız? Özetle bunlardan bu ayki yazımda sizleri bilgilendirmeyi düşündüm.
Değerli Volt okurları, yeni dünya düzeni hakkında birçok yazılar yazıldı projelerden söz edildi. Hatta olabilecekler hakkında komplo teorileri konuşuldu. Ama neler olabileceği konusunda hepimiz bazı değişimleri bu yıl içinde görmeye başlayacağız. En başta dijitalleşme süreci salgının etkisiyle zaten başladı ve devam edecek. Çünkü çağımız artık bu yönde gelişmeleri sindirmenin yönünü belirlemeye başladı. Bütün ülkelerin merkez bankaları bu konuda alt yapı çalışmalarına başladığı duyuyoruz. İsveç, dijital paraya geçiş için alt yapısını hallettiğini açıkladı. Sosyal yaşantımızda normal seyrinden daha fazlası sosyal medya kullanımları arttı ve alışverişler yoğun biçimde dijital olarak sağlanmaya başladı. Eğitimin uzaktan yapılması ve benzer çalışmaların dijital olarak uygulanması bizlerin gelecekte ne kadar çok bu konuda yaşamın parçası haline gelecek sanal eylemlere dönük bir yaşantı içinde yer alacağımızı göstermektedir. Üretim sektörleri aslında bir başlangıç yapmış otomasyon ağırlıklı prosesler üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmıştı. Fakat bu sefer bu gelişmenin dışında kalan bir çok irili ufaklı işletmelerinde bu yönde yatırımları olacağını artık biliyoruz. Zaman içinde dünyada insan faktörünün üretim hatlarından uzaklaşması uzun yıllar içinde istihdam bakımından büyük sıkıntılar ortaya çıkması muhtemel nedenlerin başında gelecektir. Tüm bunların yanında küresel ısınmanın gittikçe artması yaşamı ne denli zorluğa ittiğini de unutmayalım. Geçen aylarda ki bir  yazımda yeşil ekonomi başlıklı yazımı bunun için yazdım. Kuraklık nedeniyle uzun vadede su savaşları aslında dünyamızı gelecekte bekleyen büyük buhranların habercisi durumundadır.
Değerli Volt dostlarım, salgının bizlerin alışkanlıklarında değişimler yarattığı günümüzde yeni dünya normalinde karşımıza dünyayı ve ülkemizi ekonomik yönden sıkıntılar içine bırakması geçici olarak görmeliyiz ve umudumuzu asla yitirmeden üretmeye, mücadeleye devam ederek gelişmeye hatta gelişmiş bir üreten ülke olmaya bu yeni dünya düzeni içinde geç kalmadan yer almaya çaba göstermeliyiz. Para politikaları değişimi gündemde olup kripto paralar artık kullanılmaya başlanıp bu yeni dünyada yerini alacak bu ve bunun gibi birçok değişim ve yenilik yeni dünya içinde tanışacağız ve uygulayanlar içinde olacağız. Yeni dünya ya hazırlanırken geçen yıl bunu tüm dünya hissetti ve tarımın ne kadar önemli stratejik bir iş modeli olduğu anlaşıldı. Ülke olarak bu durumdan fayda sağlayacak önlemlerin alınacağı ve teşviklerin geleceği bir yıl, umarım olur.
 Bizi gerçekten yeni bir dünya  bekliyor ve hazırmıyız ,bunun için neler yapıyoruz , nelerle karşılaşacağız, sorunlarla dopdolu olacak bir gelecek ve gittikçe artacak yaşam sarmalı içinde geleceğimizi şekillendireceğimiz bir dünya... Biraz can sıkıcı ama gerçekler ne yazık ki bunlar. Herkesin yeni yılını bir kez daha kutlar yaşadığımız salgından öğrendiğimiz maske, mesafe, hijyen üçlüsünü unutmayalım. Sağlıkla kalın, hoşçakalın. Saygılarımla