224kablo
Röportajlar

YALÇIN ELEKTRİK ÇEYREK ASIRLIK BİR BURSA MARKASI

25 yıldır sektöründe öncü projelere imza atan Yalçın Elektrik, ekonomik daralmanın etkilerini hissettirmeye başladığı 2018’de, yatırım sürecine devam etti. Elektrik taahhüt, proje, danışmanlık ve malzeme satışının yanı sıra, grup iştiraki olan Neser markasıyla farklı özelliklerde alçak ve yüksek gerilim panoları üreten marka, son olarak yılın son günlerinde kendi tesis yatırımlarını gerçekleştirdi. 

Bursa’da ParkOra, Mercure Hotel, Medicana Hastanesi gibi şehrin sembolü haline gelen yapıların elektrik projelerini baştan sona gerçekleştiren Yalçın Elektrik, Neser markasıyla otomotiv yan sanayii için de üretime başlayacak. Aladdinbey ve Çalı’da kendi mülkiyetindeki tesislere taşınan marka, personeline yönelik eğitim programlarıyla da sektöründe ilkleri gerçekleştiriyor. 
Ekonomik göstergelerdeki seyrin, ana gündem maddesi haline geldiği  bir dönemde, cesaret gerektiren bir kararla büyümeye devam ettiniz. Sektörden farklı mı düşünüyorsunuz? 
Önce ülkemize sonra sektöre olan güvenimiz, kendimize olan güvenimiz kadar tam. Geçmiş yıllarda da kriz şartlarını yaşadık, önemli olan şirketi her ortamda üretim yapabilir kılmak. Her anlamda sürdürülebilir bir şirket kültürü oluşturmak için attığımız bir adım bu. Hem Yalçın Elektrik, hem de Neser Pano, için bina satın aldık, iş tanımlarına göre de, insan kaynakları, üretim ve imalat planları oluşturduk. Bu organizasyonu yaparak aslında insan kaynaklarımızı, işletme maliyetlerimizi çok daha efektif hale getirerek, bir anlamda minimize etmiş olduk. Bu ne sağladı derseniz; hem fiyat istikrarını korumamızı hem de kaliteden ödün vermeden, müşterilerimize ekonomik ve daha iyi bir hizmet sunabilmemizin önünü açtı. 
Nasıl farklılaştırdınız tesisleri ? 
Yalçın Elektrik ve Neser Pano, Organize Sanayi bölgesinde tek binada hizmet veriyordu. Geçen yılın ortalarında aldığımız bir kararla, her iki şirketi de kendi alanlarında daha rekabetçi ve hedefleri daha güçlü hale getirmek için iki lokasyona böldük. Neser Pano kendi tesislerinde üretime devam ederken, Yalçın Elektrik ise mühendislik ve depo birimlerini kendi bünyesinde bulunduruyor. İçinde bulunduğumuz Yalçın Elektrik toplam 1.400 metre kare kapalı alana sahip. Mühendislerimiz, mavi yaka insan kaynaklarımız, pazarlama, lojistik, malzeme satışı bu hizmet bu tesislerimizden sürdürülüyor. Planlama ve proje departmanlarımızı daha esnek, çok daha seri düşünebilen organizasyonlar haline getirdik. Taahhüt, proje ve danışmanlık hizmetlerimiz her zaman güçlüydü fakat yeni yapıyı sektörün ve yeni dönemin taleplerine göre oluşturduk. 
Kaç kişilik bir ekip Yalçın Elektrik? 
Yalçın Elektrik 60 kişilik bir organizasyon. Bu 60 kişiden 20’sini mühendislik kadrosu oluşturuyor. Sektörümüzde uzmanlığa, bilgiye odaklı  bu yönümüz oldukça güçlü. Diğer 40 kişilik takımımız ağırlıklı olarak mavi yaka, birbirini tamamlayan bir personel yapımız var.  Ekibimiz oldukça deneyimli ve uzun yıllardır beraber çalıştığımız kişilerden oluşuyor. Şöyle ki 25 yıllık bir markayız ve 25 yıldır bizimle olan personellerimiz var. Bu insan kaynaklarına ek olarak, sahada birebir bizim kontrolümüzde; projelerimizde görev yapan yaklaşık 40 kişi kadar da taşeron personelimiz bulunuyor. 
Marka olarak farklılaştığınız noktalardan biri de nitelikli bir ekiple çalışmanıza rağmen yıl genelinde en az 4-5 hizmet içi eğitim programı da düzenliyor olmanız. Bu bir maliyet değil mi? 
Personelimizin, işletmelere dönük aidiyet duygusunun gelişmesinde, bu kadar uzun zamandır bizimle çalışmalarında etkili olan birçok faktör var. Sosyal hakları, maaş politikamız elbette belirleyici. Hep sektör ortalamalarının üzerinde kalmaya dikkat ederiz. Burada en etkili olanlardan biri personelin gelişimine dönük eğitimler. Kesinlikle bir maliyet değil, aksine rekabetçi olmamızda maliyet düşüren bir vizyon. Nitelikli bir ekiple çalışmak bizim için çok önemli. Bunun bir getirisi olarak biz de personel eğitimine ve gelişimlerine çok önem veriyoruz. Teknoloji her geçen gün ilerliyor ve değişken bir dünyada yaşıyoruz. Bizim ekibimizin de bu değişimlere her daim hazır olması ve gelişmelere ayak uydurması şart. Bu nedenle personelimize hem teknik anlamda hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak eğitimler vermeye devam ediyoruz.  
Neser de  pano alnında uzmanlaşmış bir marka, yakın zamanda Çalı’daki tesislerine taşındı. Neser’i nasıl farklılaştırdınız? 
Yalçın Elektrik’te izlediğimiz stratejinin bir benzerini Neser Pano için uyguladık. Binayı satın alırken, tesis yapılanmasını, üretim ve hizmet gerekliliklerine göre yapılandırdık. Sektörde farklılaşmamızı sağlayan noktalardan biri de bizim taahhüt kimliğimizle ön plana çıkmamız, verdiğimiz sözleri bugüne kadar hep zamanında ve istenilen kalitede yerine getirmemiz. Neser Pano da aslında bizim olduğu kadar, sektörün ihtiyaçlarına da çözüm üreten bir marka. Bizim sektörün içinden gelmemiz, taahhüdü iyi bilmemiz sektördeki diğer elektrik firmalarının isteklerini, projelerin taleplerini iyi tanımlamamız , teknik anlamda Neser Pano’yu bir adım öne çıkarıyor. Sadece imalat yapmıyoruz; projelendirmeyi, üretimi ve montajı yaparken çözüm önerileri de sunuyoruz. Dolayısıyla sektörde önemli bir açık kapanıyor. Neser Pano projelendirme kabiliyeti iyi olduğu için günümüz şartlarında, projeye özel panolar yapmak gerekebiliyor. Dolayısıyla Neser Pano, teknik anlamdaki bu potansiyelini iyi kullanıyor. Farklılaştırmaya gelince; Neser Pano’daki makinelerimiz sadece pano üretmek için dizayn edilmiş makineler değil. Özellikle saç işlemede kullandığımız ekipmanlar. Diğer sektörler içinde imalat yapabilme kabiliyetine sahip. Orada da bir kapasite boşluğumuz olduğunu gördük Biz de bu kapasitemizi otomotiv yan sanayiinde kullanılan ara ürünleri üreterek değerlendirmek istiyoruz.
Neser Pano istihdam yapınız nasıl? 
Alçak ve yüksek gerilim panolarının yanında proje özelliklerine özel tasarlanmış panoların imalatını yapan bir marka Neser Pano. 20 kişinin istihdam edildiği bir işletme.  Saç işleme ve şekillendirme kabiliyeti oldukça yüksek. Otomotiv yan sanayi için kapasite kullanımıyla birlikte Neser’de de büyüme öngörümüz var. 
AVM’den hastaneye birçok projenin elektrik projeleri ve taahhüt çalışmaları Yalçın Elektrik’e ait, rekabetin bu kadar yoğun olduğu bir ortamda başarıyı ne sağlıyor? 
Bizim marka olarak prensiplerimiz var. Bu prensiplerden bir tanesi de kalite. Artık çoğu mal maalesef Türkiye’de üretilmiyor, biz de çeşitli markalardan ithal etmek zorunda kalıyoruz. Tüketici bu ürünlere direkt olarak ulaşabiliyor, fiyatlarını istediği an kontrol edebiliyor. Fark yaratabilmek için kaliteyi ön plana çıkarmamız ve sorumluluk bilincine sahip olmamız gerekli. Bu Yalçın Elektrik’in en temel ilkesi. Proje üretirken hep bu ilke ile hareket ederiz. Şöyle düşünün; alışveriş merkezi, hastane ya da okul bir beton kütlesinden ibaret değil. Sürekli sirküle olan bir sosyal yaşam alanı oluşturuyorsunuz. İçinde iklimlendirmeden, asansörlere, yapıda gerçekleştirilen hizmetin türevlerine göre ihtiyaçlar da tanımlıyorsunuz. Burada en önemli nokta güvenlik, sonra yaşam kalitesi. Bu binaların elektrik tesisatlarının olmazsa olmazı; iyi mühendislik planlaması, iyi imalat ve kalite... Yangın çıkma, enerji kesintileri, asansörde kalma ihtimalleri iyi planlanmak zorunda. Biz de bu alanda fark yaratarak kaliteyle ön plana çıkarmaya dikkat ediyoruz. 
Peki Yalçın Elektrik için fiyat rekabeti ne anlam ifade ediyor?  
Müşterilerimize çözüm sunmak için elbette önemli. Fakat eşdeğer proje kalitelerinin fiyat rekabetinde varız. Eğer bir proje bizim istediğimiz standartlarda ilerlemeyecekse o projenin içinde yer almayız. Maliyeti düşürmek için müşteri talep etse dahi bazı kriterlerimiz var. Özellikle yaşam ve iş güvenliği sarsılmaz ilkemiz, kaliteyle ilgili konularda kesinlikle taviz veremeyiz. 
Kapalı spor salonu, hastane veya okul birbirlerinden çok farklı projeler. Birbirinden bu kadar farklı projelerde neden Yalçın Elektrik tercih ediliyor? 
Sadece sanayi tesislerinde değil; hastane, okul, kapalı spor salonları ve daha pek çok farklı yaşam projelerinde hizmet veriyoruz. Üretim kabiliyetimizin bu kadar geniş olmasının sırrı ise mühendislik kapasitemizin geniş olması. Özellikle 25 yıllık tecrübemizi her alanda kullanmaya çalışıyoruz. Projelendirmesini kendiniz yaptığınız zaman, taahhüt noktasında farklı alanlarda zorlanmıyorsunuz. Tesisatını veya taahhüdünü bizim yapmadığımız projelerde de danışman firma konumundayız. 
Kalite farkındalığı ne düzeyde? 
Zayıf, maalesef günümüzde ülkemizde gerçekleştirilen yatırımlarda elektrik projelerinin güvenilirliği ve kalitesi konusunda pek fazla farkındalık yok. Hassas markalar, işletmeler elbette var ama rekabet had safhada. Bir de sektörde şöyle bir problem var; sermayesi olmayan, sadece işçilik yapabilecek firmalar ya da kişiler bulunuyor. Yatırımcılar da maliyeti düşürebilmek için bu firmalara yönelebiliyor. Çok ciddi proje hatalarının önü açılıyor. Son yıllarda uygulamaya konulan ve güncellenen güvenlik mevzuatlarıyla bir parça ilerleme sağladık. Bu konuda en iyi durumda olan sektör otomotiv. Kuralları iyi tanımlayıp, ona göre planlama yapıyor, projelerini de ona göre istiyor. 
Fiyat odaklı bir projenin ilk aşamada kaybettirdikleri neler? 
Can güvenliğini bir yana yanlış bir proje; orta ve uzun vadede çok fazla kayıp yaşatmaya adaydır. Fazla enerji tüketiminden başlayarak ilk başta uygun gibi görünen maliyetler sonradan yapılan ilave masraflarla, yanlışı ortaya çıkartır. Yine aynı şekilde sanayi tesislerinde milyon dolarlık makine yatırımları, yanlış projenin sonucu olarak kalıcı hasarlara maruz kalabiliyor. Aşırı enerji tüketimi sonucu cezai işlemler de güdeme gelebiliyor. Biz çok fazla konut sektöründe yokuz. Sadece Neser Pano ile konut sektörünün ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. 
İnşaat sektörünün genel seyrini nasıl yorumlarsınız? 
Ekonomideki dalgalanma, inşaat sektöründe daralmayı beraberinde getirdi. Müteahhitler satış yapamadıkları için inşaatlarda da yavaşlama söz konusu. Şu da bir gerçek inşaat sektörü diğer sektörlere önemli bir katma değer ve istihdam sağlıyor. Elektrik taahhüt de bunlardan biri . Bursa özelinde konuşacak olursak; göç alan bir kentiz. Nüfusunun 2023 yılında 6-7 milyonları bulacağı öngörülüyor, şayet tahminler gerçekleşirse 2023 yılına kadar konut stokunun tükeneceğini ve inşaat sektörünün tekrar ve hızla canlanacağını düşünüyorum.
Grup olarak 2018’i nasıl kapattınız? 
Verimli bir yıl oldu. 2018’de farklı ölçeklerde birçok projeyi tamamladık, yeni projeler aldık.  Parkora, Medicana Bursa Hastanesi, Mercury Hotel Bursalıların da yakından tanıdıkları yapılar. Yine geçen yık Gökçelik’in bir sanayi yatırımını teslim ettik. Şehir dışında ise Gökçeada’da Çanakkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Eğitim Kampüsü,  Çanakkale’de PTT hizmet binası, Kütahya’da Kırdağ Koleji’ni tamamladık. Bunlar büyük projeler. Küçük ve orta ölçekli daha birçok projemiz vardı. 
Yalçın Elektrik ve Neser Pano için hedefleriniz nedir?  
Her iki markamızla da Bursa’ya ve sektörlerine hizmet vermeye devam etmek, bulunduğumuz pozisyonu koruyup, geliştirerek büyümek istiyoruz. Orta ve büyük ölçekli kent dışındaki birçok ulusal projede yer aldık. Şirketimizin, Bursa dışında da proje yönetme kabiliyetini güçlendirmek istiyoruz. En büyük hedeflerimizden biri de ihracat yapabilmek. Özellikle Neser Pano’da ihracat kapasitemizi kullanarak, başarıya ulaşabilirsek vizyonumuzu birkaç adım ileriye taşımış olacağız.  
2018 sizin için son derece hareketliydi. Tophane Rotary’de dönem başkanlığı görevine yoğun bir programla başladınız, yeni projeleriniz neler? 
Tophane Rotary çok köklü ve çok güçlü bir yapı. Dönem başkanlığına bisiklet turuyla başladık, katılım da her sene artarak devam ediyor, bu sene de öyle oldu. Peşi sıra Çoşkun Aral’ı ağırladık, çok özel bir söyleşi gerçekleştirdi. İnsana ve yaşama dokunan projeler üretiyormeye devam edeceğiz. Eğitim projeleri Tophane Rotary’nin en çok ağırlık verdiği alan biliyorsunuz.  Şu anda  eşlerimiz bir proje geliştirdi, çini kursuna başladılar. Kursun sonunda ürettikleri çinilerle sergi açacaklar ve satışını gerçekleştirecekler, buradan elde edilen gelirle de eğitime katkıda bulunacaklar. Özellikle bahar aylarıyla birlikte detaylarını kısa bir süre içinde paylaşacağımız, kentimize de değer katacak projelerimiz var. 
Spor kulübü nasıl gidiyor? 
İyi başladı; Tophane Rotary Spor Kulübü, 4 branşta onayını aldı. Basketbolda, veteran ligde faaliyet gösteriyoruz. Asıl hedefimiz çocukların spor yapmasına imkan sağlamak. Özellikle proje yönettiğimiz okullarda, spor yapma imkanı bulunmayan öğrencilere, Tophane Rotary Spor Kulübü ile bu olanağı sağlamak istiyoruz. Tek bir çocuğun dahi hayatına dokunabilmek bizim için mutluluk verici. 
Ev alan bir vatandaş, tesisat güvenliğinde nelere dikkat etmeli –incelemeli?  
Kaçak akım rölesi var mı, ilk bakılması gereken bu olmalı. Sigorta kutusunu açıldığında kolayca tanınabilir. Evlerde elektrik cihazların sayısı arttı. Sadece bir mutfakta; aspiratörden, bulaşık makinası, set üstü fırını, su ısıtıcı, mikrodalgaya kadar en az 2-3 ev aleti aynı anda çalışabiliyor.  Bu yüzden sigortalarının da ayrıştırılmış olması şart. Yine sigorta kutusunu açtıklarında kaça böldüklerini, kaç sigorta olduğunu kolayca anlayabilirler.