224kablo
Röportajlar

“Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz”

1. Prysmian markasını tanıyabilir miyiz? Tarihçenizden bahseder misiniz?
Enerji ve telekomünikasyonları kabloları sektöründe dünya lideri olan ve müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamayı her daim ön planda tutan Prysmian Group, 140 yılı aşan bilgi birikimi ve tecrübesi ile uzun bir geçmişe sahiptir. Şirket, geçmiş yıllar içerisinde gerçekleşen hisse devirleri ve şirket birleşmeleri sonrasında farklı isim ancak aynı bilgi birikimi ve tecrübe ile yola devam etmektedir. 
Prysmian Group, bugün 50 ülkedeki 112 fabrikası, 25 araştırma ve geliştirme merkezi, yaklaşık 30.000 çalışanı ile yüksek teknoloji gerektiren pazarlara odaklı şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Kurulduğu günden bugüne gerçekleştirdiği birbirinden farklı, önemli ve kilometre taşı niteliğindeki çalışmalarının yanı sıra Prysmian Group, imzasını taşıyan prestijli projelerle de dikkat çekmektedir. 
Prysmian Group, borsaya açık bir firma olup, hakim bir hissedarı bulunmamaktadır. Şirket, şeffaf bir yönetim şekli ile yeteneklerini geliştirmeye devam etmektedir. Prysmian Kablo olarak biz bu büyük grubun, Türkiye operasyonuyuz. Merkezimiz 1964 yılından bu yana Bursa’nın Mudanya’da ilçesinde yer alıyor ve toplam 180.000 metrekarelik açık alan (79.000 m² kapalı alan) üzerinde faaliyet gösteriyoruz. Prysmian Group bünyesindeki 112 fabrika içerisinde, aynı anda enerji, haberleşme ve fiber optik kabloları üretimi yapabilen 16 tesisten biri olarak öne çıkıyoruz.

2. Prysmian Kablo hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
Mudanya fabrikamızda 22.000 farklı kablo üretimi yapılabiliyor. Bunun yanı sıra kablo ve kablo sistemleri için “Anahtar Teslimi” projeler yaparak tüm müşterilerimize eşsiz ve üstün hizmetler veriyoruz. Prysmian Group içinde öncelikli bir ihracat merkezi olarak 2017 yılında toplam 1.176.349.873 TL olan ciromuzun yüzde 27’si ihracat çalışmalarımızdan oluşuyor. 220 kV’a kadar tüm enerji kabloları, 3.600 çifte kadar bakır iletkenli haberleşme kabloları, fiber optik kablolar, endüstriyel uygulamalarda kullanılan özel kablolar, tam kapsamlı ürün yelpazemiz içinde bulunuyor. 

3. Türkiye'deki faaliyetleriniz ile ilgili genel bilgi verebilir misiniz?
Enerji ve telekomünikasyon kabloları sektöründe dünya lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonu olarak, çalışmalarımızı “Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz” mottomuz doğrultusunda sürdürüyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da firmamız mottosu ile doğru orantılı olarak, ülkemizin geleceği için büyük öneme sahip ve alanında en prestijli projelere imza attık. Prysmian Kablo, son yıllarda, İstanbul’un 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi, Marmaray, Ilgaz ve Avrasya Tüneli gibi Türkiye’nin dev projelerinde ürünlerimiz ile yer aldık.  Bunların yanında; geçtiğimiz yıl içerisinde, tamamlandığında Türkiye’nin en uzun gökdeleni olacak Skyland İstanbul, Türkiye’nin ilk özel sektör rafinerisi olan Star Rafineri, Avrupa’nın en iyi sağlık projesi seçilen Eskişehir Şehir Hastanesi, Avrupa’nın en büyük doğal ağır soda külü ve sodyum bikarbonat üreticisi olan Kazan Soda Elektrik, en az 11.600 yıllık tarihi ile UNESCO Dünya Mirası Adayı olan Şanlıurfa Göbeklitepe Müzesi ve “En İyi Yüksek Katlı Mimari Konut Projesi” Türkiye ve Avrupa Birincisi olan Gaziantep İconova gibi projeler kablolarımızın kullanıldığı ve bizim de içerisinde yer almaktan gurur duyduğumuz projelerden bazıları oldular.
4. Ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz? Toplamda kaç çeşit ürün kategoriniz bulunuyor?
Prysmian Kablo olarak en son teknolojiye, sürekli mükemmelliğe ve gelişen pazarın ihtiyaçlarını derinlemesine anlamaya yönelik çözüm önerileri sunuyoruz. Kablo endüstrisinin geleceği için, bugün, sürdürülebilir büyümeye ve karlılığa öncülük ediyoruz. Bizim de bir parçası olduğumuz ve Türkiye operas-yonunu yürüttüğümüz Prysmian Group, müşterileri ile yakın ilişkiler kuran, pazarın ihtiyaçlarına her daim yanıt verebilen ve müşterilerinden gelen özel talepleri karşılayabilen bir çözüm ortağıdır. Prysmian Group’un ürünleri hem en güncel şartnamelere hem de çevre dostu bakış açısıyla, kirliliği önleme ve zararlı madde kullanımını azaltma gibi amaçlar doğrultusunda, uluslararası endüstri standartlarına uygun olarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. Bugün, Mudanya fabrikamızda 22.000 farklı kablo üretimi yapmak mümkün. Ancak ürün yelpazemizi enerji ve haberleşme olmak üzere iki ana bölümde inceleyebiliriz.

Enerji Kablolarımız
Ürün yelpazemiz kapsamında, dünya çapında enerji altyapısının gelişmesine katkıda bulunan alçak, orta geri-lim ve yüksek gerilim kabloları bulunuyor. Fabrikamızda, 220 kV’a kadar enerji kablosu üretimi yapmak mümkün. Konutlar, hastaneler, ticari yapılar, havalimanları, tüneller, köprüler vb. her türlü projenin kablo çözümlerini bütünüyle içeriyor. Söz konusu yangın güvenliği olduğunda da, yine LSOH ve yangına dayanıklı Afumex™ kabloları ile sektöre en üst düzeyde hizmet vermeyi sürdürüyor.

Telekom Çözümlerimiz
Prysmian Group, birçok önemli telekom operatörünün en önemli partneridir. Ses, video ve veri iletimi için kablo sistemleri ve aksesuarlarında dünya lideridir. Fabrikamızda 3.600 çifte kadar bakır iletkenli haberleş-me kabloları ve fiber optik kablolar üretilmektedir. 
Fiber optik ve bakır iletkenli haberleşme kablo sistemleri ve aksesuarları ile toplumların, kıtaların ve ülkelerin birbirlerine her zamankinden daha yakın olmasına yardımcı oluyoruz. Hem ürün tasarımı hem de sistemlerin kurulması söz konusu olduğunda, yenilikçi iletişim sistemleri için çözümlerimiz, uzun ömürlü olacak şekilde ve yeni nesil teknolojiler düşünülerek geliştirilmektedir. Günümüzde Prysmian Group, ister standart uygulamalar için olsun ister daha özel, karmaşık veya erişilmesi çok zor olan ortamlardaki uygulamalar için olsun, nerede olduğuna bakmaksızın bilgiyi en hızlı toplayan, son teknoloji iletişim kablolama sistemlerini üretir.

Endüstriyel Kablolarımız

Enerji ve telekom kablolarının yanı sıra, yenilenebilir     enerji, otomotiv, maden, gemi, vinç, beyaz eşya, nükleer, demiryolu gibi farklı ve zorlu uygulama alanları için tasarlanmış, en son teknoloji ile üretilen özel kablo ve sistem çözümlerini kapsayan geniş bir ürün yelpazemiz bulunuyor ve çok geniş bir müşteri kitlesine hitap ediyoruz.
5. Ürünlerin kalitesi hakkında bilgi verir misiniz? 
Prysmian Kablo olarak ürün kalitesine verdiğimiz önemi, 2012 yılında Türk Kablo Sektörüne sunduğumuz ve sektörün en kapsamlı ve gelişmiş bilgilendirme ve bilinç-lendirme girişimi olarak tanımladığımız “Dikkat! Her Kablo Aynı Değildir…”  kampanyamız ile gözler önüne serdik. Bu girişimi başlatırken, sektördeki güvenlik bilincini artırmayı ve “Her Kablo Aynıdır” algısını yıkmayı bir görev olarak kabul ettik. Türk Kablo Sektörünün öncü firması olarak, daha güvenli ve daha verimli bir dünyada yaşamamız gerektiğine inanıyor ve farklılaştırılmış çözümler sunmayı görevimiz olarak kabul ediyoruz. Hepimiz için çok önemli olan bu konuda “Dikkat! Her Kablo Aynı Değildir…” mesajı ile başlattığımız bu projenin 2 ana odağı bulunuyor: Her kablonun aynı olmadığı bilincinin artırılması ve paydaşlarımızın kablo çözümü ve markası seçerken mutlaka güvenli, yüksek performanslı ve en önemlisi son maliyette avantaj sağlayacak ürünü seçmeye dikkat etmesi konusunda eğitilmesi. Diliyoruz ki, bizim öncü olarak çıktığımız bu yolda, diğer firmaların da desteklerini almayı sürdürecek ve sektörümüzü var olan negatif kalite algısını da yıkarak, olması gereken noktaya getireceğiz.

6. Ar-Ge merkeziniz ve teknoloji çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Mudanya’daki Ar-Ge Merkezimiz ile sektörünün en kapsamlı tasarım, inovasyon ve ürün geliştirme altyapısına sahip araştırma – geliştirme merkezine sahibiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi statüsü, 2015 yılında tescil edildi. 2016 yılı içerisinde ise, Ankara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 27-28 Eylül tarihlerinde düzenlenen 5. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde, resmi belge töreninde “Ar-Ge Merkezi Belgesi”ne sahip olduk.
7. Türkiye geneli ciro ve büyüme rakamlarınızı öğrenebilir miyiz?
2017 yılı ciromuz 1.176.349.873 TL’dir. 
Bu rakam içerisinde, İç piyasa satışlarımız 857.419.110 TL ve ihracat satışlarımız 318.930.763 TL olarak gerçekleşmiştir. Enerji-Ürünler satışlarımız 917.552.901 TL Enerji-Projeler satışlarımız 129.398.486 ve Telekom satışlarımız 129.398.486 olarak gerçekleşmiştir.

8. Cironuz içinde Ar-Ge’nin payı nedir? Bu ciro içinde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ne kadar harcama yaptınız? 2018 yılı için Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için ayırdığınız bütçe ne kadar?
Prysmian Kablo olarak Mudanya Ar-Ge Merkezi çalışmalarımız ile teknolojiye ve inovasyona yatırımımızı yüzde 22 oranında artırdık.  Ar-Ge çalışmalarımız için yıllık 5 milyon TL ayırdık. Önümüzdeki dönemlerde bu konudaki yatırımlarımızı yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz.
Yıllık ciromuz içerisinde Ar-Ge payı ise yaklaşık olarak yüzde 0,4’tür.
9. Şirket politikanız içinde Ar-Ge ve inovasyonun yerini kısaca anlatır mısınız? Söz konusu alanda kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?
Ar-Ge Merkezimizde inovasyon ve gelişime öncülük     ederek, çevreye duyarlı yeni ürün ve sistemler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. 34 kişiden oluşan uzman kadromuz ile yüksek performanslı, verimliliği ve güvenliği ön planda tutan inovatif çözümler üretiyoruz. 
10. Bugüne kadar Ar-Ge merkezinizden çıkan ve üretime yansıyan farklılık yaratan yeniliklerden bahsedebilir misiniz?
Merkezimizde, yangına dayanıklı fiber optik kablolar olan Firetuff kablolar, yüksek fiber sayılarında zırhlı ve zırhsız olmak üzere iki farklı şekilde geliştirdi. 2018 yılı itibari ile solar kablo, Rolling Stock, özel demiryolu kabloları, OGP sektörü için Enstrümantasyon kabloları, Minitüp fiber optik kabloları gibi farklı alanlarda çalışmalarımıza devam     ederek yatırımlarımızı hız kesmeden gerçekleştireceğiz.
Prysmian Kablo olarak gerçekleştirdiğimiz ilkleri şu şekilde sıralayabiliriz;
• Firetuff yangına dayanıklı fiber optik kablolar
• Zorlu OGP şartlarına dayanıklı fiber optik yeraltı kabloları 
• Hibrid havai hat telekom+fiber optik kablolar
• İhracat pazarı çelik tel zırhlı tek tüplü CPR sertifikalı fiber optik kablolar,
• İhracat pazarı için yanma sırasında ısı salınımı azaltılmış, yangın güvenlikli telekom kabloları
• Soğuk ortamlara dayanıklı yangına dayanıklı düşük duman yoğunluklu hibrid OGP enerji kabloları
• Yangın altında fonksiyonları devam eden demiryolu kabloları  
• Gaz geçişi azaltılmış enstrümantasyon kabloları
• NFPA yanma dayanıklılığına sahip IEC enerji kabloları 
• Isı ve duman salınımı azaltılmış enerji kontrol kabloları
• Savunma sanayi enerji kablosu