224kablo
Sektörel

TÜRKiYE’DEN DÜNYAYA BiR SEMBOL

Semboller, özelinde elektrik projeleri tasarlanırken tek hat şemasında yer alan ve proje mühendislerinin ve uygulayıcıların gördüklerinde hangi ürünü uygulayacaklarını belirten işaretlere verilen genel bir tanımlama olarak belirtilebilir.
Peki bunca yıllık geçmişi olan bir ülke olarak Türkiye’nin, elektrik malzemele-rinde kendine ait bir sembolü var mıdır? Ya da sembolü kim belirler?
Ürünlerin standart hale gelmesi için yapılan çalışmalar ve onları işaret eden semboller hangi gücü işaret eder? Semboller; üretim yapan, inovasyon yapan,
icat yapan ülkeler ve markalar tarafından belirlenir ve standart hale gelmesi için uygulanması yeterlidir.
Bu güce sahip olunabilmesi için ürettiğiniz ürünlerin genel bir ihtiyaç olması, yönetmelikte tarifi, ihtiyacı karşılayabilmesi ve kamu otoritesinin uygulama yaparak sahiplenmesi kaydı şartı vardır.

YERLİ ÜRETİMDE BİR İLK
Yurttaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Trimbox Ceo’su Evren Yurttaş; “Bugüne kadar tasarım ve ilk çıkış noktası ülkemiz olan ve kamu otoritesi tarafından kullanılmış, yönetmelikte tarif edilmiş ve patenti ülkemizden tescilli bir malzemeye ait sembolümüz yoktu” dedi.
Sözlerine;”3 Aralık 2003 tarihli, 25305 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İç tesisleri proje hazırlama yönetmeliğinde aşırı gerilim sönümleyiciler her ne kadar tarif edilmişse de, bugüne kadar proje mühendisleri tarife uyan sembolü tek hat şemasında parafudr olarak belirtmişlerdi”diye devam eden Yurttaş, “Parafudrların sistem üzerindeki aşırı akımı toprakladığı, ancak aşırı gerilim sönümleme görevini yerine getiremediği ve ayrıca parafudr için son derece önem arzeden iyi bir topraklama olmadığında ise aşırı akımı toprakalama görevini de yapamadığının anlaşılması ile parafudrların eksikleri yönetmelikte yer alan aşırı gerilim sönümleyiciler ile tamamlanmıştır.” dedi.
Bu noktada aşırı gerilim sönümleyici tek faz ve üç faz ürünlerin projelerde belirtilebilmesi için bir sembol üretildi ve kamuda birçok kurumda kullanılmaya başlandı. Yerli malı kullanmanın özellikle cari dengeler üzerinde önemine değinen Yurttaş; “Sn.Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, ekonomi yönetimimizin ısrarla üzerinde durduğu ve özetle ülke olarak topyekün bir mücadele olmadan katma değerli ürün üretimi olamaz, bu olmadan da cari açığın kapatılması imkansızdır. Bu anlamda ilk defa bir elektrik şalt malzemesi sembolü ülkemizden çıkarak Dünya’ya yayılacaktır” dedi.
Daha önce ülkemizde üretilen ve standardı bulunmayan patentli ürünlerin, icatların veya standart üstü ürünlerin iddialarını yerine getirip getirmediğininin belgelenebilmesi adına 2014 yılında TSE tarafından BDS (Beyan Doğrulama Sertifikası) belgesi düzenlenmeye başladı ve BDS-0001-1 referans numarasıyla TSE belgeli ilk icad olma ünvanı da Trimbox’a aitti.
Trimbox aşırı gerilim sönümleyicileri, ani voltaj dalgalanması, aşırı gerilim, nötr kopması, trafo hataları ve yıldırım düşmesi gibi şebekenin bozulduğu durumlarda elektrik tesisatları ve bağlı bulunan elektrikli cihazlarda koruma sağlıyor. Aşırı gerilim kaynaklı elektrik yangınlarının çıkmasını ise engelliyor.
Semboller, özelinde elektrik projeleri tasarlanırken tek hat şemasında yer alan ve proje mühendislerinin ve uygulayıcıların gördüklerinde hangi ürünü uygulayacaklarını belirten işaretlere verilen genel bir tanımlama olarak belirtilebilir.
Peki bunca yıllık geçmişi olan bir ülke olarak Türkiye’nin, elektrik malzemelerinde kendine ait bir sembolü var mıdır? Ya da sembolü kim belirler? Ürünlerin standart hale gelmesi için yapılan çalışmalar ve onları işaret eden semboller hangi gücü işaret eder?
Semboller; üretim yapan, inovasyon yapan, icat yapan ülkeler ve markalar tarafından belirlenir ve standart hale gelmesi için uygulanması yeterlidir. Bu güce sahip olunabilmesi için ürettiğiniz ürünlerin genel bir ihtiyaç olması, yönetmelikte tarifi, ihtiyacı karşılayabilmesi ve kamu otoritesinin uygulama yaparak sahiplenmesi kaydı şartı vardır.