224kablo
Köşe Yazıları

TÜRK MALLARI HAFTASI

Hepinize Selamlar,

Bu ayki yazımı; 12 – 18 Aralık tarihlerinde gündeme alınan ‘’Türk Malları Haftası’’ etkinlikleri kapsamına ayırdım.

Yerli Malı Haftası (Resmi adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır. 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

              
Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ''yerli malı kullanmanın önemi'' vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

Peki bu konuda biz elektrikçiler olarak ne yaptık ?   Bence hiçbir şey, zaten bizler çok fazla da bir şey yapamayız, alternatif yerli ürünleri kullanmak haricinde. Mevcut yerli ürünler konusunda birçoğu Çin’den gelmekte ve ithalatçı firmanın ismi basılmakta.

Sizlerden, siz derken yerli sermayesi ile kurulmuş, elektrik sektörüne o veya bu şekilde farklı ürünler üreten & geliştiren Ana Üreticilerden bahsediyorum, elinizde bilgi, tecrübe, kaynak gibi birçok üst beceri var iken sizler birleşerek aynı çatı altında yeni bir ŞALT MARKASI niye oluşturmuyorsunuz. örnekleme yaparsak; 4M Altın Elektrik, Günsan, Reçber, Borsan, Entes, Bemis ve diğer değerli firmaların ortak oluşum gücü ile birlikte tek bir isim ve ayrı bir üretim sahası ile %100 yerli üretim yapabilecek güçleri varken          OTOMAT, K. ŞALTER, gibi teknolojik ürünleri tasarlayıp dünya klasmanı kalitesinde imal edip tüm dünyaya pazarlansa  ayrı bir gurur kaynağı olmaz mı ? ürünlerde “ Made in TÜRKİYE” yazılması  ayrı bir gurur kaynağı olmaz mı? Bu ürünleri biz elektrikçiler kullanmaz mıyız.! :)

Devletimiz zaten bir çok sektörde  yerli imalatı artırmak için  Teşvik ve Hibe paketleri hazırlıyor. AR-GE çalışmalarına önem verilmesi konusunda gereken destekleri verirken.

Siz değerli üreticiler lütfen bu oluşumu dikkate alıp şalt ürünler konusunda bir başlangıç yapın.

Saygılarımla.