224kablo
Röportajlar

Topaç: Elektrik sektöründe çalışmayı çocukluğumdan beri istiyordum.

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
 1964 Kütahya doğumluyum. Yüksek Öğrenimini Eskişehir Anadolu Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlayarak 1987 yılında Elektrik Mühendisi olarak mezun oldum.
 Aynı yıl TEDAŞ Uşak Müessese Müdürlüğünde göreve başladım. 1988 – 1989 yıllarında kısa dönem askerlik hizmetini tamamladıktan sonra ve tekrar eski görevine başladım.
1996 yılında TEDAŞ Uşak Müessese Müdürlüğü İşletme Bakım Başmühendisi iken, kendi isteğim ile istifa ederek Serbest Elektrik Mühendis olarak çalışmaya başladım. 1997 yılında Topaç Müh.Elk.İnş. Teks.San ve Tic.Ltd. Şti. ni kurdum. Halen bu şirketin müdürlüğü görevini sürdürmekte olup plan, proje, OG-AG Elektrik taahhüt ve elektrik malzemeleri satışı yapmaktayız. Evli ve 2 çocuk babasıyım.
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
İlk iş tecrübemi Tedaş Uşak İl İşletme müdürlüğünde edindim. Burada işletme bakım müdürlüğü bünyesinde arıza bakım mühendisi olarak çalıştım ve iş arkadaşlığını, personel ilişkilerini, olaylar karşısında soğukkanlı ve doğru karar vermeyi burada öğrendim.
3. Bu sektör de olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? 
Elektrik işinde çalışmayı çocukluğumdan beri istiyordum. Bu nedenle Endüstri meslek lisesi elektrik bölümünü seçtim. Üniversite tercihlerimin hepsi de elektrik mühendisliği idi.
4. Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
Firmamız Uşak merkez olmak üzere Aydın, Afyon, Denizli, Isparta illerinde çeşitli taahhüt işleri yapmış olup genellikle anahtar teslim fabrika işleri yapmaktadır. Bunun yanında ilimizde bulunan Medical Park hastanesi, Ramada Oteli, Uşak Ticaret Odası Hizmet Binası gibi tesislerinde elektrik taahhüdünü yapmıştır.
 Firmamız bünyesinde toplam 3’ü mühendis olmak üzere toplam 23 kişi çalışmaktadır. 2006 yılından itibaren malzeme satışına da başlamış olup Nexans Kablo, Cemdağ Aydınlatma, Mavili Elektronik, Schneider Elektrik firmalarının bayilikleri de bulunmaktadır.
5. Üretim aşamalarınızdan bahseder misiniz?
Herhangi bir üretimimiz bulunmamaktadır.
6. Yeni şube açmayı düşünüyor musunuz? 
Yeni şube açmayı düşünmüyoruz. Fakat İzmir ilinde ortak olduğumuz YMT Elektrik AŞ. Firması bulunmaktadır.
7. Müşterilerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Şirketimiz 22 yıldır bu sektörde faaliyet göstermekte olup müşterilerimiz çoğu ile arkadaş olmuş durumdayız. Bundan dolayı çoğu müşterilerimizle çalışmalarımızla hala devam etmektedir. Müşterilerimizden kısa zamanda ve kaliteli hizmet aldıkları yönünde geri dönüş almaktayız.
8. Diğer yerlerden sizi ayıran özellik nedir?
Şirket olarak birinci önceliğimiz iyi ve kaliteli hizmet vermektir. Ayrıca tecrübeli personelimiz ile ilimizde bu sektörde önemli bir yerde bulunmaktayız. Ayrıca ticari olarakta iyi bir kredi ve refaransa sahibiz.
9. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz
Genellikle Uşak ili olmak üzere Aydın, Afyon, Denizli, Isparta illeri hizmet verdiğimiz yerlerdir.
10. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz
Her sektörde olduğu gibi sektörümüzde de kalifiyeli eleman eksikliği en büyük sıkıntı bu nedenle Meslek liselerinin özendirilerek eskiden olduğu gibi sınav ile buralara öğrenci alınmasının uygun olacağını düşünüyorum. 
11. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Sektörde 30 yıldır çalışmaktayım.
12. Objektif olarak yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni neslin aşağıda belirttiğim şeyleri yapmadıkları sürece sektöre bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Her sektörde olduğu gibi sektörümüzde de teknolojiye daha çok yer verilmekte ve yabancı dile ihtiyaç duyulmaktadır.  Yeni neslin bu konularda kendini yetiştirmelerini ve sabırlı olmasını, bilgiye ulaşmanın kolay olduğu bu ortamda okulda öğrendikleri ile kalmayıp kendilerini geliştirmelerini, stajlarına önem vermelerini ve bunun meyvelarini kısa sürede göreceklerini belirtmek isterim. Yeni nesil bizlerin 25-30 yılda sahip olduğu maddi-manevi değerlere mezun olur olmaz sahip olmak istiyor ve sabırlı değil.
13. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Şirketimizi daha kurumsal bir boyuta taşımak istiyoruz. Verimliliği artırmayı, müşteri portföyümüzü ve satış ağımızı genişletmeyi düşünüyoruz. Ayrıca taahhüt olarakda çevre illere ağırlık vermeyi düşünüyoruz.
 14. Sektöre girmek isteyen yeni girişimcilere ne önerirsiniz?
Artık eski zamanlardaki gibi ticaret kalmadı. Kar marjlarının düşmesi ve kalifiye eleman yetersizliğinden    firmaların finanslarını iyi kontrol etmeleri, piyasayı iyi analiz etmeleri , çok iş yapmanın çok kazanç sağladığını düşünmemeleri önem kazanmaktadır.
15. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Bu ziyaretinden dolayı Volt Gazetesi ailesine teşekkür ederim.