224kablo

Okuyucularımızın her birine ayrı ayrı merhaba demek istiyorum ve teknik olarak uzmanı olduğum konularda yazılar paylaşacağım bu köşenin ilk yazısını tanışmaya ayırmak istiyorum…
Öncelikle malum deprem felaketiyle hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralı vatandaşlarımızın da bir an evvel sağlıklarına kavuşup kalan hayatlarında sağlıklı ve başarılı ömürler diliyorum.
1983 Elazığ doğumluyum ve 1999 yılından itibaren Bursa’da olmak üzere, 2018 yılından itibaren İstanbul-Bursa olarak hayatıma devam ediyorum.
2005 yılı Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra 2007 yılında Yurttaş Mühendislik Ltd. Şti’nin kuruluşunda yer aldım ve 2012 yılında Holdingleşme faaliyetlerinin içinde yer alarak, 2014 yılında sanayi şehri Bursa’da makinelerin elektronik kartlarını korumak amacıyla üretimine başladığımız aşırı gerilim sönümle-yici teknolojisi ile Bursa’nın Mucidi ödülüne layık görüldüm.
2015 yılında 3. Pa-tentli teknolojimiz olan Nötr-Toprak Regülatörlerinin tasarımında yer aldım ve 2017 yılında Elektrik Yangınlarından ve Hasarlarından Korunma (ELYAK) derneğinin kurucu başkanı olarak seçildim.
17. Yılımızda, faaliyetimizin ilk yılında yola çıkış sebebimiz olan insanların hayatlarında kullandıkları teknolojilerin mevcut sorunlarını çözme ya da sorunun kaynağını engelleme misyonumuzun yanına dernek faaliyetlerimiz ve sektörel köşe yazarlığı faaliyetlerimizle bilinçlendirmeyi de eklemiş bulunuyoruz.
Dernek olarak amacımız insanların elektrik kaynaklı yangın ve hasar görmesini engellemek adına mevcut çözümlerin yönetmeliklerde yer almasını ve uygulanmasını sağlamak, çözüm yoksa Ar-Ge ve inovasyon çözümleri üretimini sağlamak olduğundan, konularımızla ilgili elektrik dağıtım şirketleri, meslek odaları ve sektör paydaşlarımızla sürekli eğitimler düzenliyoruz.
Yönetmelikler ve Uygulama Eksiklikleri
3 Aralık 2003 tarihli, 25305 sayılı Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği ile elektrik kullanıcılarının aşırı gerilimden korunmak için proje mühendislerinin sistemlerinde kullanmaları gereken teknolojiler; parafudr, darbe koruma düzenleri ve diğer aşırı gerilim sönümleyiciler olarak belirlenmiş olup, kullanılmadığında henüz bir yaptırım olmamakla birlikte, ölümlü veya yaralanmalı bir kazada durum hapis cezalarına kadar varabilmektedir.
Sonraki yazılarımızda detaylı olarak vereceğimiz parafudr, aşırı gerilim sönümleyici ve nötr-toprak regülatörü teknolojileri ile ilgili giriş yapacak olursak; parafudrlar kısaca bir sistemde oluşan anlık akım darbelerinin toprağa iletilmesini sağlayan sistemler olarak tarif edilebilir.
Aşırı gerilim sönümleyiciler, parafudrların toprağa iletme özelliklerine ek olarak nötr kopması, paralelde bulunan yükte aşırı gerilim oluşumu ve topraklama olmasa da koruma kabiliyetleri ile ülkemize özgü olarak ilk kez tek hat şemasında sembolü olan teknoloji olarak yer almıştır.
Nötr-toprak regülatörleri ise parafudr ve aşırı gerilim sönümleyiciye ek olarak nötr-toprak arasında oluşan ve 1V altında olması istenen gerilim seviyesini istenen oranda regüle etmekte, ses ve görüntü de topraklama kaynaklı parazit oluşumunu engelleme kabiliyetleri sunmaktadır.
İlk yazımızın bu şekilde tanışma ve giriş olarak sonlandırıp, giriş yaptığım konularda uygulama hataları ve beklentilerle birlikte doğru uygulama doğru çözüm önerileriyle birlikte olacağız. 
Tekrar selamlarımı sunarak, sizin de işlenmesini istediğiniz teknik konular olursa bana yazmanızı bekliyorum. Hoşçakalın…