224kablo
Röportajlar

Tamer Elektrik’ten Türkiye’de bir ilk olan “Isı Büzüşmeli Boru”

1. Tamer elektrik hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
1975 yılında Hasan Tamer tarafından Ankara’da elektrik dağıtım tesisatında kullanılan sac ürünleri imalatı ile iş hayatına başlamıştır. 1980 yılına kadar süren sac imalatı sonrası, halen sürmekte olan elektrik sarf malzemelerinin toptan ve perakende satışını sürdürmüştür.
1996 yılında Ostim’de imalat çalışmalarına başlanmış ve bugün Sarayköy-Kahramankazan’ da 8200 m2 kapalı alanında üretimlerine devam etmektedir. Yapısında seçkin kadrosuyla 1996 yılından günümüze üretimde çeşitliliğe gidilmiş, bu kapsamda 2000 yılında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesini bünyesine kazandırmış ve akabinde 2007 de ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesini, OHSAS 18001, RoHS belgeleri, CE belgelerini, Uluslararası laboratuvarlardan alınmış ürün deney raporları ve TSE ürün belgelerini bulundurmaktadır.
2. Üretimlerinizi hangi başlıklar altında topluyorsunuz? Bunların kullanım alanları ve özellikleri nelerdir? 
Ürün gamında; Alçak (AG)ve Orta gerilim(OG) sınıfı dâhilinde; 
• Reçineli, Isı büzüşmeli kablo ek muflarını, 
• Reçineli, Isı büzüşmeli ve Silikon kablo başlıklarını, 
• Sıkmalı kablo pabuçları, Sıkmalı ek mufları, 
• Isı büzüşmeli boru ve ısı büzüşmeli yalıtım aksesuarları 
• Protolin ve ProSil yalıtım sıvılarını, üretmektedir. 
• AG&OG Buşing kapama, OG VHD kapama ve Havai Hat İzolasyon malzemesi üretimi  
3. Sahip olduğunuz üretim tesisinde ürün kalitesini iyileştirmek veya mevcut alanı genişletmek için son dönemde ne tür yatırımlar gerçekleştirdiniz?
2011 yılı başı ile Türkiye’de bir ilk olan “Isı Büzüşmeli Boru ” üretimine geçerek bir ilki gerçekleştirmiş ve Türkiye için ufak, kendi için büyük bir yeniliğe imza atmıştır. Isı büzüşmeli boru ve aksesuarları yapısında ithal ederek üretimine dahil eden firmamız bu tür ürünlerde bundan sonra ithalatı minimize ederek, yerli üretime geçiş sağlamıştır.
4. Ar-Ge kavramı sizin için ne ifade ediyor? Kurum bünyesinde gerçekleştirdiğiniz Ar-Ge sonucu ortaya çıkan ve sizi rekabette üstün kılan bir ürün veya teknoloji var mı?
Enerji yalıtımı ve izolasyon amaçlı Poliüretan Reçine üretiminde (protolin) 1996 yılından bu yana üretimini devam ettirmiştir. Bu ürünümüz rijit ve esnek olamamakla birlikte mukavemet seviyesi çok yükseklerde olup, kablo ekleri ve başlıklarında ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Gelen talepler ve kullanım farklılığı açısından esnek ve kesilebilen bir yalıtım sıvısı üzerine yapılan çalışmalar sonucu 2011 yılında ProSil markalı yalıtım sıvısı üretimine geçilmiştir. 
Akabinde Türkiye de bir ilk olarak Çapraz bağlama tesisini faaliyete geçirdik ve böylece polimer yapılı malzemelerde “Cross-link” çapraz bağlama üzerine hizmet vermeye başladık. Enerji, otomotiv kabloları ve polimer yapılı plastik akşamların elektron ışını ile ışınlayarak, malzemelerin bağ yapılarını güçlendiriyor ve ürünlerin form kazanmasını sağlatıyoruz. 
5. İhracat yapıyor musunuz? Yanıtınız evetse ihraç pazarlarınızı genişletmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Ortadoğu başta olmak üzere ihracat yapmaktayız. Fuarlara katılmaktayız, firmalar bazında ikili görüşmeler yapmaktayız.
6. Faaliyet gösterdiğiniz alanda yaşanan sorunlar nelerdir? Bunların çözümü için sektör temsilcileri ne tür yaklaşımlar benimsemelidir?
Üretimini yaptığımız malzemelerin test ve raporlama kısmında ülkemizde bazı standartlar da akredite olmuş laboratuar ve bazı ekipman sıkıntısı yaşanması sebebi ile, yurt dışında ki laboratuarlara gidilmekte ve çok büyük miktarlar da sermaye akışı yurt dışında ki laboratuarlar da test yapımı için harcanmaktadır. Bu bağlamda geniş kapasiteli OG ve YG test laboratuarının kurulması ve akredite edilerek geçerliliğinin uluslararası alanda etkin kılınmasıdır.
7. Yeni şube açmayı düşünüyor musunuz? 
Ankara merkezli Ostim ve Ulus olmak üzere 2 adet şubemiz ve Kahramankazan’a bağlı Saray bölgesinde üretim tesisimiz bulunmaktadır.
8. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz
Geniş bayii ağımız ile Türkiye’nin tüm bölgelerine hizmet vermekteyiz. 
YUSUF GÜNDÜZ
GENEL MÜDÜR