224kablo
Röportajlar

Sylvania'nın İşi Gücü Işık!

Türkiye aydınlatma pazarını, yeni trendleri, 2020 yılını değerlendirmesi ve daha fazlası ile ilgili merak ettiklerimizi Sylvania Türkiye Satış Müdürü Güngör Akkurt’a sorduk.

Merhaba Güngör Bey, bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Sizi tanıyabilir miyiz? 
Merhaba, ben teşekkür ederim. 1970 Trabzon doğumluyum, 1993 yılından beri sektörün içindeyim. 2017 yılına kadar, yine sektörümüzün başka bir global oyuncusunda İstanbul Bölge Müdürü olarak görev aldım.
Ağustos 2017’den bu yana, Sylvania Türkiye’de Türkiye Satış Müdürü olarak görev alıyorum.

Aydınlatma pazarını, yeni trendleri ve Sylvania markasının yeni trendlere yaklaşımından bahsedebilir misiniz?
Tabi, aydınlatma pazarı LED teknolojisinin piyasaya girişiyle büyük bir değişime uğramıştır. Tüketici açısından oldukça olumlu ve verimli olan bu değişim, maalesef firmalar açısından pek öyle olmadı.
Bu teknolojinin gelişiyle beraber, tabiri caizse piyasada merdiven altı üretici olarak adlandırılan oyuncu sayısı epey arttı. Bununla beraber sektörümüzün global oyuncuları kaliteden ödün vermek istemedikleri için cirolarda değişiklikler meydana geldi.
Türkiye pazarı bu gelişmeler doğrultusunda biyolojik bir LED çöplüğüne dönüşmeye başladı derken, bu sefer de farklı farklı emtiaların büyük firmaları aydınlatma pazarına girmek üzere hamlede bulundular.
Bu, aslında bizim pazarımızın ne kadar önemli ve etiket olduğunun bir göstergesidir, aydınlatmacı olarak bununla gurur duyabiliriz. Ancak, nasıl önemli bir hizmeti ustasından alıyor isek, aydınlatma da köklü üreticelerinden alınmalıdır.
Bu söylediğimin en önemli sebebi ise, köklü üreticilerin ürünleri üzerinde yaptıkları yatırım tamamiyle kullanıcı odaklı olduğu için sadece ışık konforu açısından değil aynı zamanda da emniyet açısından en güvenilir seçenekler arasında bulunmaktadır. Merak etmeyin, Sylvania olarak biz sadece ustası olduğumuz aydınlatma ile uğraşmaya devam edeceğiz. 

Direkt aydınlatma pazarın içerisinde bulunan birisi olarak, 2020 yılını nasıl yorumluyorsunuz?
2020 yılı aydınlatma pazarı için oldukça durağan geçmiştir, bunun sebepleri başta Covid-19 salgını olmak üzere finans maliyetinin yükselmesi ve faizlerin artmasıdır.
Sektörümüzün en hassas kalemi olan aydınlatma, diğer emtialara göre biraz daha fazla etkilendi diyebiliriz. 

Peki 2020 yılı Sylvania’yı nasıl etkiledi, hangi yönleriyle değiştirdi?
2020 yılının zorluklarını hep beraber çektik, bu yıl kendimizi geliştirmek ve eksiklerimizi görmek için aynı zamanda çok büyük bir fırsat oldu. 2021’e güçlenerek merhaba diyeceğiz.
Biz firma olarak hiç bir değişikliğe gitmiyoruz, bunu da bu vesile ile açıklamış olayım. 120 yıl önce kurulurken neyse hala o, böyle olmaya da devam edecek.
120 yıllık geçmişe sahip olan bu firma ilk günkü gayret, heyecan ve tutkusuyla Sylvania adı altında devam edecektir. Sylvania sadece bir ampul üreticisi değildir, genel aydınlatma üreticisidir.
Daha önce de dediğim gibi merak etmeyin, biz sadece aydınlatma üreteceğiz. İşimiz gücümüz ışık.  

Devletimizin aydınlatma piyasasına uyguladığı bir destek paketi var mıdır, veya böyle beklentiniz var mı?
Devletimizin sektörümüze özel uyguladığı bir destek paketi yok, ancak devletimizden şöyle bir isteğimiz var;
Yıl içerisinde LED ampul ve armatürlerine gelmiş olan ekstra vergilerin sebebini anlıyoruz, yerli üreticiyi korumaktır.
Devletimizin bu kararını aynı zamanda destekliyoruz. Ancak, bu vergilerin tabi tutulduğu ürünler ile ilgili ithalatta bazı dikkatsizliklerin meydana geldiğini, bunun da haksız rekabete yol açtığını öğrendiğimiz kimi durumlar mevcut.
İşini düzgün yapan, beyan ettiği ile getirdiği ürün arasında fark olmayan tüm emektarlarımızın hakkının korunması için devletmizi yardıma davet ediyorum. 


Son olarak, 2021’de Sylvania’dan neler beklemeliyiz?
2021’de pazarda çok daha etkin bir Sylvania göreceğimizi düşünüyorum.
Türkiye kuruluşumuzun açılışından bu yana daha çok pazara yerleşmek ve yerli üretim ile gündeme gelen firmamız bu yıl itibariyle son kullanıcıya daha fazla odaklanmaya başlayacak.
Bununla beraber tanıtım ve  kampanya aktivitelerin oldukça artacağını öngörüyorum. Hatta ve hatta Ocak ayının ilk günlerinde startını vereceğimiz bir kampanya olacak.
Aslında, bu kadar zor bir dönemde kampanya yapmak her firmanın cesaret edebileceği bir aksiyon değildir.
Biz firma olarak piyasanın yanında olduğumuzu belirtmek adına herşeye rağmen, herşeye inat tüm iş paydaşlarımıza kazandırmaya devam edeceğiz!
Kampanyamıza her kesimden elektrikçiler katılabilecek.