224kablo
Köşe Yazıları

ŞUBAT’IN SICAKLIĞI

Değerli Volt Gazetesi okurları ve sektör dostlarım yeni yılın şubat ayından merhaba. Soğuk hatta karlı bir şubat demeyi beklerken havanın mevsim normallerinin üstünde bir ısıyla seyretmesi şaşırtıcı olmasa gerek. Çünkü küresel ısınmanın artmasının etkin biçimde kendini hissettirdiğini artık biliyoruz. Tüm bu yaşanılanların sebebi de tabi ki bizler, insanoğlunun kıyamet zaferi diye tanımlamak sanırım garip olmayacaktır. Yılın ilk çeyreğinin içindeyiz ve bizi bekleyen ülkemizde olacak bir seçim yaklaşıyor. Bu sürecin içine artık girmiş sayılırız. İş dünyasının bundan etkilenmemesini beklemek doğru değildir. Yatırımların askıya alınması, ihalelerin ertelenmesi veya hak edişlerin durdurulması artık ülkemiz ekonomisini sekteye uğratmaktan öteye gitmeyecektir. Umarım bunlar böyle bir zaman diliminde yaşanmaz.
Geçtiğimiz yılın işletmelerde büyümeyi ve karlılıkların arttığı görülmekte olup bu yıl için daha iyi seviyelerde olmasını ve ihracatın artışının devamı halinde her şeyin yolunda gitmesi inancımı korumaktayım. Enflasyonun baz etkisi ile düşme eğilimi ise gerçek anlamda alım gücüne etki sağlaması durumunda gerçekleşmesi beklentilerin sebebini ortaya çıkarmakta olup böyle bir sürece girilmesi ülkemiz açısından ve Milli hasılanın paylaşımı esasına dayanan refah seviyesinin belirginleşmesi hepimizin beklentilerindendir. Fakat bu süreç çabuk olmayacaktır ve zamana yayılacaktır. Yani kısa süreli bir beklenti içine girilmemelidir. Genel gider tablolarında görülen artışların sektörleri etkilediği bir gerçek olup fiyatlanmaların stabil olabilmesi de yine kısa zaman diliminde görülemeyecek kadar zor olacaktır.
Değerli dostlarım, dün-yada emtea fiyatlarında düşüş beklentisin yanında fiyatlanmalar bir müddet dahi belli bir seviyede olur ve üretim ile tedarik sıkıntıları yaşanmazsa ülkemiz içinde fiyatlanmaların orta vadede yerine tekrar oturabileceğini görmek mümkün olacaktır. Tabi burada en önemli etken ise döviz hareketlerinin düşme eğiliminde olması paramızın değer kazanması ile mümkündür. Bunun için çok çabalar sarf edilmelidir. Umarım bir kemer sıkma sürecine daha girmeyiz.
Değerli Volt Gazetesi dostlarım bu ay bilançolar netleşecek ve önümüzdeki aylarda neler yapabileceğimizi, tahminlerimizi kısaca bu yılı nasıl geçireceğimizi de göreceğiz. Zaten işletmeler planlamalarını yapmış, fiyatlanmalarını sağlamış durumda, bundan sonra umut edilenlerin gerçekleşmesini beklemek olacaktır. Hızlı büyüyen ülke konumunda olmamız sonucunda ne yazık ki dün-yada gelişen birçok olumlu ve olumsuz gündemlerden ister istemez etkilenmekteyiz. Dünyada suların biraz durulması bile bizlerin yol haritalarında değişikliğe gitmemize neden olmayacak etkenlerdir. Ama en önemlisi ise ekonomik boyutta ülke ekonomilerindeki çalkantıların durulmasıdır. Saygılarımla.