224kablo
Köşe Yazıları

SONUNDA! 2023

Değerli Volt Gazetesi dostlarım yeni yılınızı en içten duygularımla kutlarım. Sonunda 2023 yılına geldik; geçen yıldan gelecek yıl için acaba yeni yıl bizlerin umudu ve beklentilerini karşılayabilecek mi? Yoksa bıraktığı bazı yaşananların devamı olacak mı? Umarım bunlar olmaz ve tüm dünyada iyiliğin etkisi, barış dolu gelecek yılların başlangıcı olur. Jepolitik bir kıtada sorunların görüldüğü coğrafyamızda zor mücadeleler sonrası kurulan cumhuriyetimizin de bu yıl 100. yılını kutlayacağız. Ülkemizin gelecek yüzyıllarda güç-lenen, ekonomisi büyüyen ve halkının refah seviyesi yüksek olan bir ülke olarak devamı, hepimizin istediği sonuçlardır. Bunun için tüm dünyanın barışa ihtiyacı var. Umarım Atatürk’ün dediği gibi yurtta barış, dünyada barış söylemi her insan için bir misyon haline gelsin. 
Değerli Volt Gazetesi dostlarım, ocak ayı ve yeni yıl hepimizin hedeflerinin, istek ve arzularının, umutlarının yeniden alevlendiği ve heyecanlandırdığı dönemlerdir. Bu yılda, geçtiğimiz yıl ve öncelerinde yaşanılan dünyayı sorunlarla mücadele çukuruna iten yaşanılanları umarım bir daha yaşamayız ve tüm dünya huzur içinde geleceklerini tayin etmekte kolaylıklar görür. Ülkemizin durumunu ele aldığımızda ise yeni yılda beklentilerimizin yanında bir seçim atmosferi içine giriyoruz. Böyle zamanlarda ister istemez olumsuzluklar ile karşılaşma ihtimalini unutmamak gerekir. Devam eden yönetim veya değişim ile gelişen sonuçlar düşünüldüğünde, ekonomide özellikle bir durağanlık görülebileceğini önceki dönemlerden hatırlıyoruz. İster istemez sektörel yönden bakıldığında öngörülerde bulunmak doğru sonuçları vermeyebilir. Bu durum yatırım ve gelecek planlamalarında dikkat edilecek bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir. Tüm bunların yanı sıra kısa bir analiz yaparsak; geçen yıl ülkemizin lehine olabilen ekonomik göstergelerde sağlıklı olacak verilere ulaşılamamış görülse dahi sanayi tarafında üretimin artış gösterdiği ve ihracatın arttığı görülmüştür. Yaşanılan pandeminin etkisinin devam ettiği geçen yıl ve iki ülkenin savaşı tüm dünyayı tedirgin etmiş, aynı zamanda enerjide bir krizin ortaya çıkmasıyla gelişmiş ekonomilerde sorunlar artmış ve alım gücü düşmüştür. Yani enflasyon canavarı etkisinde kalarak bir daralma yaşanmıştır. Bunun sonucu artan dış alım taleplerinin etkisi ekonomimizde bir nebze hareketlilik gösterdiğini söyleyebiliriz. Üretim tarafına bakıldığında istihdamın korunduğu, ciro bazlı büyümenin görüldüğü fakat üretim kapasitelerinde istenilen artışın olmadığı bir dönem yaşanmıştır.
Değerli Volt dostlarım, yeni yılın ilk çeyreğini tahminlerinde bulunmak gerçekten kolay değil, gelen asgari ücret artışları ve beraberinde işletmelerin diğer girdilerinin artış gösterdiği genel giderlerin; dolayısıyla olumsuz piyasa yansımaları gündeme gelmiştir. İkinci çeyrek sonunda ise seçimlerin olması tabloyu net olarak ifade etmemizi kısıtlayacak niteliktedir. Tüm bunlara rağmen yeni yılda umutların yeşerdiği ve işletmeler olarak kazançlarımızın artmasını, istihdamı artıracak iş yoğunlukların olmasını, çalışanların refah seviyelerin artmasını, ülkemizin barış içinde gerek yurt içinde gerekse komşularımızla huzur içinde geçirebileceğimiz bir yıl olmasını gönülden dilerim. Saygılarımla