224kablo
Köşe Yazıları

SON DÜZLÜK...

Değerli Volt Gazetesi dostlarım yılın son çeyreğini bitirmek üzere olduğumuz aralık ayından mer-haba, gelecek yeni yıla yaklaştığımız bu son ay da, ekonomik göstergelerin lehte veya aleyhte gerçekleşecek sonuçlarının sektörlerin karnesine yansıyacak notları olacaktır. Enflasyonun yüksek seyrettiği ülkemizdeki yaşanılan sektörel iktisadi ivmelerin hareketliliği ne derece olumlu yansımaları oldu ve sonrasındaki olacak süreci,  birlikte analiz etmeye çok az bir zaman kaldı.
Sektör dostları, ihracat rakamları açıklanmasıyla bir büyümeden söz edilmekte ve birçok işletmenin ihracat artışları bu yıl içinde görülmüştür. Fakat ticari olarak değerlendirildiğinde dışa bağlı hammadde ile üreten ve üretilenleri ihraç eden işletmelerdeki asıl görüntü ise karlı satışların görülmemesidir. Ekonomik bir kasırganın hakimiyeti görülen dünyamızda yaşanılanları hisseden ülke olarak biz sektör temsilcilerinin işletmelerinde ihracatın devam etmesi, genel nakit giderlerinin finanse edilmesi yönünden devamlılığı çok önemlidir.
Genel olarak enflasyon artışının gelecek yıl içinde bir azalma beklentisi olsa bile, yılın bu son ayı içinde fiyat artışlarının görülmesi muhtemel görülmek-tedir. Sektörlerin finansal sıkıntılarının sürdüğü dönemde özellikle kredi alımlarındaki sorunların halen çözülmemesi duyumları sürmekte olması, bazı emtiaların fiyatlanmasında etkili olabileceğini düşünenlerdenim. Bu durum ise hammadde girdilerinde artışın geleceği sinyali olarak söylenebilir. Son düzlük diye ifade ettiğim bu ayın çok önemli olduğu, işletmelerin hedeflerinin sonuçlanacağı, memnuniyet belirsizliğinin beraberinde cirolar yönünden değil; kapasite yönünden istenilen sonuçların gö-rülemeyeceği düşünülmektedir. Bu son dönem gelecek ilk üç ay için işletmelere, yeni iş planlamalarının yapılması esnasında öngörülerin devreye alınmasında destek sağlayacaktır. Ağırlıklı olarak elektrik sektörlerinde hizmet veren işletmelerin yeni yıl beklentilerinin umutlu olduğu izlenimleri alınmaktadır. Ülkemizin bulunduğu ekonomik dalga etkisindeki durumunu dikkate aldığımızda, gelecekteki çalışmalarımızın temkinli ve tedbirli devam edilmesinin en doğru bir yaklaşım olacağını söyleyebilirim.
Değerli Volt Gazetesi dostlarım, üretim noktasında işletmelerin çoktandır yaşanmayan enflasyon yüzünden yasal (Mali politikalar v.u.k) olarak da olsa bir enflas-yon muhasebesi konusunda eksiklikler veya bununla ilgili düzenlemeler yapılması zaruri görülmektedir. Umarım bu enf-lasyon sıkıntımız hızla geriler ve bu tür uygulamalara gerek duyulmaz. Benim sektör dostlarıma ise önerim kendi iç muhasebele-rinde maliyet hesaplamaları yapılırken enflasyon muhasebesi yönünden ele alınıp, değerlendirme yapmaları faydalı olacaktır. Son düzlük olan aralık ayı itibariyle başarılı işlere imza atmanın, yılı iyi kapatmanın ve beklenen olmasa dahi karlı bitirmenin yeni yıla girerken zinde olmamızı sağlayacaktır. Değerli dostlarım sağlıklı, başarılı olmanız dileğinle. Saygılarımla