224kablo
Röportajlar

Sektöre yıllarını vermiş, Opaş Paket Şalterlerİ Genel Koordinatörü Yılmaz Caymaz ile söyleşi

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
Adım Yılmaz Caymaz,  57 yıl önce İstanbul’da Balkan savaşları esnasında Selanik ten göç eden ailenin ferdi olarak dünyaya geldim. İş ve eğitim hayatını birlikte sürdüren biri olarak pazarlama ve satış alanlarında değişik sektörlerde görev aldım ve 40 yıldır pazarlama ve satış sektörünün içindeyim.
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
İlk iş tecrübem bizim kuşakta daha çok görülen ilkokul yıllarından itibaren başlayanlardan biriyim. Ama gerçek iş tecrübesi diye sorarsanız tabi ki lise sonrası üniversite yıllarına ve beraberindeki iş hayatı diyebilirim. Tekstil sektörü içinde pazarlama ile başlayan daha sonra ilaç sektöründe devam eden iş süreci, 2010 yılından itibaren elektrik sektörü ne geçişim ise Opaş Paket Şalterleri pazarlama direktörü olarak görev almak ile başladı. 2015 Yılından itibaren ise Opaş Paket Şalterleri’nde genel koordinatör olarak görevimi sürdürmekteyim.
3. Bu sektör de olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? 
Sektör değişimi bazen tesadüflerle olur. Benim de elektrik sektörüne başlamam böyle oldu diyebilirim. Ben tecrübelerini paylaşmayı seven başkalarının da yararlanması gerekliliğine inanan biriyim. Bu yüzden birçok sektöre satış ve pazarlama konusunda danışmanlık, sektör dergilerine makale yazarak tecrübelerimi aktarıyorum. İnşallah 2020 yılı içinde bir yıldır üzerinde çalıştığım beden dili ile ilgili kitabımı yayınlayacağım ve sektör dostlarımla bunu paylaşacağım.
4. Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
2020 yılında 37. yılına girecek olan şirketimizde 70.000 barkot ile üretim gerçekleştirmeye devam ederken yeni yatırımlar ile büyümeye ve başka alanlarda da hizmet vermeye başlayacağız. Paket şalter sektöründe, sektöre yön veren bir anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
5. Üretim aşamalarınızdan bahseder misiniz?
Bu alanda tüm üretimini kendi tesislerinde mamül hale getiren şirketimiz, kalite sistem yönetimine uygun üretim yaparak tüm tüketicilere kaliteli ürün sunmaya devam etmektedir. Satış sonrası hizmet birimlerimiz ile bu süreci tamamlıyoruz.
6. Yeni şube açmayı düşünüyor musunuz? 
Opaş paket şalterleri 10.000 m2’lik yerinde üretim yapmaktadır. Önümüzdeki yıllar içinde yeni üretim yatırımları olacaktır. Üretim yaptığı ürünleri yurt dışında distribütörler aracılığı, yurt içinde yaygın bayii zinciri ile tüketicilere ulaştırmaktadır.
7. Müşterilerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Müşteri memnuniyetini ilk misyon olarak görmenin ve sonuçlarını yaşamanın hazzı anlatılamaz. Bu açıdan her zaman müşterilerimizin uyarıları, istekleri ve yönlendirmeleri ile başarı grafiğimizi sürekli arttırıyouz.
8. Diğer yerlerden sizi ayıran özellik nedir?
Sektör içinde bizleri farklı kılan farkındalığımız olduğunu söyleyebilirim. Etik rekabet koşulları içinde bayii yönetimini ve tedariklerini kendimiz yapıyoruz. Bilgili ve tecrübeli pazarlama grubumuzla etkili çalışmalar içinde yer alıyoruz. Bu sayede tercih edilen marka olduğumuzu düşünüyorum. Tüm bunlar bizi sektör içinde farklı olduğumuzu gösteren sonuçlardır.
9. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?
Türkiye de her ilde bayilerimiz ve alt bayilerimiz mevcut olup yurt dışında her kıtada markamızın var olduğunu söyleyebilirim.
10. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Yazdığım makalelerde de ifade etmişimdir, 2019 yılı bizlere bu zorlu süreci yaşatmasının yanında önümüzdeki yılda daha keskin sonuçlarını göstermeye devam edecek gibi duruyor. Tavsiyem tedbiri ve finansal disiplini elden bırakmadan yolumuza devam etmek olacaktır.
11. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Sektör içinde şirketimiz 37 yıl ben ise 10 yıldır bulunmaktayım. Bu süre içinde ülkemiz değerlerine katkı sunmaya devam edeceğiz.
12. Objektif olarak yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni nesil derken malesef ümit verici göremiyorum çünkü tüketim toplumuna geçişte yer aldılar, mücadele yanlısı değiller ama yine de geleceğimiz onlar bize düşen onları eğitmek ve üreten toplum içinde başarılı sonuçları görmek olacaktır diye düşünüyorum.
13. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Şirketimizin Ar-Ge’si, sürekli yeni çalışmalar içinde bulunmaktadır. Önümüzdeki yıl pazara üç ürün vereceğiz. Buradan müşterilerimize söylemek isterim, biri pano tipi termostat ki yerli üretim olarak, diğer iki ürün ise paket şalter olacak. Tüm bu yenilikler bize müşterilerimizin talebi doğrultusunda yaptıklarımız ve devam eden süreçte daha birçok yenilikleri sunmaya ve yatırımları sürdürme kararındayız.
14. Sektöre girmek isteyen yeni girişimcilere ne önerirsiniz?
Sektöre girmek isteyen yeni girişimcilere tavsiyem, var olan ürünleri taklit değil yenilik getiren, ülkemizde üretilmeyen katma değerli ürünleri sunmaya, bunlar gibi birçok sektörde kullanılabilecek ve ihracatı olacak araştırmalara ve üretimlere yönelmeleri olacaktır.
15. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Volt gazetesinin tüm çalışanlarını başta kutlamak isterim. Ayrıca Mesut Bey’e göstermiş olduğu sektöre katkıları ve en önemlisi sosyal sorumluluk projelerine olan desteklerden dolayı teşekkür etmek isterim. Başarılarınız daim olsun dileklerimle.