224kablo
Köşe Yazıları

Sektörde ki İşletmemecilik !!!

İnternetteki forum sitelerine fırsat buldukça bakıyorum. İnanın içler acısı kendisinin kaç yıllık usta olduğunu  yazıyor, fotoğraf yüklüyor sonra vavien bağlantısının, kontaktörün ne işe yaradığını kimisi de en basit tek hat şemasını yorumlar mısınız diye yardım istiyor. Tamam istesin bunda sıkıntı yok ama kendisi bir işletmede maaşlı olarak bir veya iki yıl ev tesisatında çalışmış duvar kırmış, lamba tesisatı yapmış veya kablo kanalı atmış ben usta oldum artık dışarıda kendi işimi yapacağım diye çalıştığı yerden çıkıyor ve firma dahi açmadan iki el aleti ile dışardan iş yapmaya çalışıyor sonrada forumlardan yardım istiyor işi yapamadığı zamanda işi bırakıp kaçıyor.
 Aslında farkında olmadan vergi numarası ve fatura kesmeden iş yapan bu ustalara primleri yine bizler veriyoruz. Bu kişileri çalıştırmayın, taşeron etmeyin. Farkında değiliz ama uzun vade de kendi ayağımıza sıkıyoruz kurşunu.  Eğer bizler aldığımız veya alacağımız işleri kendi ekip sayımıza göre ayarlar veya en kötüsü alt taşeron olarak vergi levhası olan iş güvenliği ve mesleki yeterlilik belgesine haiz işletmeler ile çalışırsak işletme maliyetleri açısında rekabette aynı kalemlere sahip giderleri göz önünde tutan kimse ucuza iş almaz ve herkes kendi alın terinin hakkını alır. Vergisini öder finansına göre iş bakar ve çalışılır.
Birçok usta grubunun sermayesi yok yirmi daire, elli daire veya fabrika trafo aydınlatma busbar gibi işlere giriyor sonra parasızlıktan eksik malzemeli, az personel ile riskli işler yapmaya başlıyor, bir iş kazası veya ödeme sıkıntısına girince bunalıyor ve mesleğine hakaret edip evine ekmek götürdüğü işe ihanet ediyor. 
Belki de meslek odalarının işletmelerin kabiliyetlerine göre sertifakasyona gitmesi sınıflandırması ve ana yüklenicilerin veya işveren ana işletmelerin uygulama esnasında ki denetimlerde  (yapı denetim de olduğu gibi ) bu sertifikaları görerek hareket etmeleri gerekmektedir.
Amacım kimseyi hor görmek değil veya kimsenin iyi yaşama hakkını engellemek değil. Tam tersine herkesin eşit şartlar altında veya tecrübesine göre veya aldığı riske göre fark yaratmasıdır.