224kablo
Röportajlar

R0&BER ELEKTRİK - Faruk BİÇİM: ‘Fark Yaratan Ürünlerimizle Aydınlatma Sektörüne Güç Katıyoruz’

2003 yılında altyapısı oluşturulan 2014 yılında Miran Aydınlatma adıyla üretime başlayan iç ve dış mekan aydınlatma ürünleri üretimi konusunda sektörünün önde gelen firmalarından birisi olma yolunda emin adımlarla 
ilerleyen RO&BER Aydınlatma’nın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk BİÇİM ile grup şirketlerini ve sektörü konuştuk.

1. Kısaca grup şirketlerinizi tanıyabilir miyiz?
Öncelikle bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. RO&BER Elektrik’in altyapısının temelini  2003 yılında atıp, 2008’de kurulacak grup şirketlerimizin alt yapısını oluşturduk. 2008 yılında da resmi kuruluşumuzu yaparak Karaköy’de ki mağazamızdan müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya başladık. 2011 yılında Rona Aydınlatma adı ile yeni bir firma kurarak ithalata başladık. Pazarlama ve ithalat altyapımızı oluşturduktan sonra 2013 yılında 3500 metre karede eksikliğini farkına vardığımız üretim tesisimizi faaliyete alarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için Miran Aydınlatma adıyla üretime başladık. Şu anda RO&BER Aydınlatma pazarlama firması bünyesinde grup firmalarımız faaliyetlerine devam etmektedir.
2. Firmanızın ürün yelpazesinde ne tür ürünler var öğrenebilir miyiz?
Standartlara uygun projelere hizmet edebilecek aydınlatma ürünlerini üretmeye özen gösteriyoruz. Daha kaliteli, daha sağlıklı, daha uzun ömürlü ürünler üretmek için çaba gösterdik. Bunu da büyük ölçüde gerçekleştirdik. Aydınlatma ürünleri üretimi konusunda marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Firmamızın ürün yelpazesinde başta iç mekan aydınlatma armatürleri olmak üzere; dış mekan aydınlatma armatürleri ve ampuller yer alıyor. Harici aydınlatma projektörleri, harici yüksek watt led projektörleri, 10 wattdan 1000watta kadar iç aydınlatma slim ledli sensürslim kit’li sensür, klasik sensür ürünleri, backlight  panel armatürleri, toch ampul gurupları, ledli sokak armatürleri,slim led panelleri, metal sodyum ampul ürünleri, civa ampul ürünleri, mekanik ve elektronik balanst ürünleriyle müşterilerimize  hizmet vermekteyiz.
3. Üretimini gerçekleştirdiğiniz ürünlerin özellikleri ve piyasadaki benzerlerinden farklı yanları neler?
RBR markalı ürünlerimiz 10 yıla yakın süredir müşterilerimiz tarafından kullanılan ve tercih edilen ürünler. RBR Kendisini geliştiren yapısı ile sektörüne yön veren bir marka haline geldi. Özellikle projektör gruplarında çok iddialıyız, her iki yılda bir bu ürünlerimizin kalıplarını değiştirip ürünlerimizde yenilikler yapıyoruz.  Daha üst segmentte ürünler üretebilmek içinde sürekli olarak bir arayıştayız. Aydınlatma grubunda özellikle koridor aydınlatmasında kullanılan yeni bir ürün geliştirdik. Bu ürünümüzün adı Hareketli Slim LED’li ve kit’li Tavan Armatürü. Bir yıldır piyasada ve müşteriler tarafından tercih edilen bir ürün. Ürünümüzün içinde piyasadaki benzerlerinden farklı olarak 66 adet LED var. Gece gündüz ayarı bulunmaktadır. Bu, ürünümüzün gündüz saatlerinde elektrik tasarrufu ve ürün ömrünü %25 daha fazla kullanılmasını sağlıyor. Alacakaranlığa ayarlandığı için ihtiyaç duyulduğunda aktif hale geliyor. Buda tüketiciyi bilinçlendirip tasarruf sağlamış oluyor. Aylık 20.000 adet satış rakamlarına ulaşmış durumdayız. Sadece tek kalemde bile bu başarıyı yakalamış olmak bizim için çok önemli. İlerleyen zamanlarda tüketiciler ürünümüzü kullandıkça bu ürünün satış rakamlarının 40.000’li rakamlara çıkmasını bekliyoruz. RBR firması ağırlıklı olarak hem üretim kısmında hem de ithalatta piyasada olmayan ürünlerle ilgili hizmet vermeye özen göstermektedir. RBR’nin bu durumu da piyasadaki rekabetle ilgili bize ciddi avantaj sağlamaktadır. Yakın zamanda LED ampul üretimine başlamayı hedefliyoruz. Bunun içinde yakın zamanda Çin’e bir gezimiz olacak Ampul üretmek için gerekli olan makine parkurunu bu ülkeden satın alacağız. Bu ürün grubunda da piyasadaki benzerlerinden farklı olacağımızı çok rahatlıkla söyleyebilirim çünkü biz her zaman daha iyiyi nasıl üretiriz diye konuşup ve tartışan bir firmayız. Bu bizim en büyük avantajımız. Bir diğer avantajımızda müşteri portföyümüz. Bu durumda bize ürettiğimizi satma konusunda ciddi avantaj sağlıyor.
4. Üretim tesisinizi geliştirmeyi, yeni makina ve Ar-Ge yatırımları yapmayı düşünüyor musunuz?
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlardan dolayı şu aşamada yeni makine yatırımı ve Ar-Ge yatırımları programlarımızın içinde var. Şu an ki kurulu düzenimizle üretimimize devam ediyoruz.  Sadece biz değil üretim yapan firmaların birçoğu tasarruf tedbirleri alarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Özellikle son süreçte yaşadığımız ekonomik kriz başta üreticiler olmak üzere toplumun bütün kesimlerini ciddi anlamda etkilemektedir. Üretim yapan firmalar, yüksek vergiler, yüksek kurlar, yüksek banka faizleri ile uğraşmaktan üretimini geliştirmeye fırsat bulamıyor. Çok üzülerek söylüyorum maalesef birçok firma şu anda kapanmanın eşiğinde. Öyle ki bu firmaların birçoğu sektörde uzun yılardır yer alan ve sektörün gelişiminde ciddi rol oynayan firmalar. Ne yazık ki şu anda bu hizmeti veremeyecek durumdalar. Özellikle aydınlatma sektöründe yer alan firmaların da üretim faaliyetlerine son vermesi sektörde ciddi anlamda haksız rekabetin yaşanmasına neden oluyor.
5. Sizde takdir edersiniz ki özellikle ülkemiz aydınlatma sektöründe Çin’den ithal edilen aydınlatma ürünlerinin ciddi anlamda bir ağırlığı var. Buradan hareketle sektörü yakından bilen birisi olarak bu konu ile ilgili okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Çin 1.5 milyara yaklaşan nüfusu ile dev bir ülke.  Burada yaşayan insanların çoğunluğu son derece disiplinli ve çalışkan insanlar. Çin dünyanın teknoloji üreten ülkelerinin başında yer alıyor.  Sadece ülkemizde değil dünyanın birçok ülkesinde Çin’de üretilen teknolojik ürünler kullanılıyor, aydınlatma ürünleri de bunlardan bir tanesi. Ülkemizde aydınlatma ürünleri üretiminin yaklaşık olarak 45 yıllık bir geçmişi var. Ancak üretim yapan firmalar ülkemizde yaşanan krizlerden dolayı bir türlü sermaye artırımına gidemediklerinden, teknoloji ve Ar-Ge’ye ciddi anlamda yatırım yapamadıklarından dolayı bir türlü büyüyemiyor, Çin’in teknolojisi ile baş edemiyorlar. Çin ile rekabet edebilmemiz için öncelikle teknolojiye yatırım yapmalıyız ve yeni ürün geliştirme konusunda ciddi Ar-Ge çalışmaları yapmalıyız.
Teknolojiyi dışardan ihraç etmek yerine burada ülkemizde üretebiliriz.  Bu konuda yetişmiş çok iyi mühendislerimiz, gerekli altyapımızda var. Burada en büyük görev şuan ki hükümete düşüyor. Üretim yapan ve teknoloji üreten herkes hükümet tarafından desteklenmeli. Eğer üreticiler hükümetten ciddi anlamda destek alırlarsa ülkemizde üretilen ürünler piyasada yer alan başka ülkelerin ağırlığına son verecek ve dolayısıyla hep birlikte ülkemiz kazanacaktır.
6. Ne tür destekler üretimi ve üretimin kalitesini arttırır?
Biz desteği şu şekilde istiyoruz; biz çalışan sayımızı 200-300’e çıkaralım ama bize destek olun. Kullanıcıların kullanacağı ürünlerin yüzde yüz yerli ürün olması konusunda kullanıcıları yönlendirin     devlet ihalelerinde toplu alımlarda şartnamelere yerli ürün kullanma zorunluluğu getirin. Eğer siz hükümet olarak bunu yaparsanız bunun sonuçları üreticiye olumlu yansır. Üretici teknolojiye yatırım yapar Ar-Ge’sine daha ciddi paylar ayırır ve sonuçta hem firma hem ülkemiz kazanır. Bakanlıkların, ilgili müsteşarlıkların bu konunum üzerinde ciddi anlamda durup üreticilerin sıkıntılarını çözmesi gerekiyor. Aksi taktirde ülkemizde ithalatçıların sayısı daha da artar ve ithalatçılar ülkemizde söz sahibi olmaya başlarlar. Buda tüketiciye yüksek fiyatlı ürünler olarak yansır.
7.Son olarak sektörle ilgili kısa bir değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Tabiri caizse sektörümüz can çekişiyor, sıkıntılı bir süreçten geçiyor. En büyük sıkıntılardan birisi de firmaların birbirinden habersiz olması. Aynı ürün grubunda üretim yapan yaklaşık 30 kadar firma var. Bu firmaların birçoğunun yatırımlarını yaparken bilinçsiz yatırımlar yaptıklarını gördüm. Firmalar birbirlerinin benzeri ürünler üretiyorlar firmalar üretim yapmadan önce rakiplerini yakından tanısa ve rakibinde var olan ürünü değil de başka bir ürün üretse daha başarılı olacaktır. Her firma belli gruplarda üretim yaparsa her ürünü üretmeye kalkmazsa sektöründe daha ciddi yerlere gelecektir. Farklı ürün grupları üretmek rekabet konusunda da üreticiye avantaj sağlayacaktır.