224kablo
Köşe Yazıları

PROJE YÖNETİMİNİN FİNANS’I

Kâr edemeyen Elektrik tesisatçıları, işyerini kapama kararı alan tesisatçılardan daha fazla olduğunu söyleyebilirim ; sektöre yeni başlayan veya daha önce emek gücü ile çalışan tesisatçıların çoğu, borcu olan işletmelerin kağıt üzerinde sağlıklı bir kârlılık göstermesine rağmen nakitsiz kalmalarına ve ticarete devam edememe düşüncesine şaşırıyorlar. Ödemelerinin söylenen zaman ve şekilde alınamamasındaki gerçekler, işletmenin kendi öz sermayesini kullanmasını zorunlu hale getiriyor,  eğer böyle bir sermayesi var ise tabii ki..

Nakit akışının yönetilmesi proje için son derece önemlidir; Proje Yöneticisi akıllı planlama, iş sıralamasının dikkatle izlenmesi ve proje planına özel dikkat gösterilmesiyle projeye giden nakit akışının öngörülmesi ve izlenmesinde önemli bir rol oynar. İlk planlama, maliyet planlayıcısının malzemelerin zamanında teslim edilmesini ve işgücünün mevcudiyetini sağladığı teklif hazırlama sürecin de  başlar; ancak programın yolunda gitmesini sağlamak Proje Yöneticisi 'nin sorumluluğudur.

Nakit akışının tamamen, projeye malzeme ve/veya işgücüne sağlandığında uzun vade de olumsuz etkilenir, ancak mevcut hakkedişlerin oluşturulup faturalandırma döngüsü içerisinde nakit akışı iyileştirilemez ise  bu süreci  işletmenin idari ve finans tarafına bildirilmemesi ciddi sıkıntılar yaratır.

Proje Yöneticisi inşaat takviminin tamamını bilmeli

Planlama, özellikle aydınlatma armatürü ve elektrik panoları gibi üretilmesi gereken malzemeler için büyük önem taşır. Birinci günden itibaren Proje Yöneticisi, üreticiler den , ana yüklenici veya inşaat firmasından kesin teslimat tarihlerini edinimeli ve aşağıdakilerle ilgili anlaşma sağlamalıdır:

Kesin inşaat takvimi Sahaya erişim , İmalat çizimlerinin tamamlanma tarihi , Çizim onayı yanıt süresi , Numunelerin tamamlanma tarihi , Teslimat tarihi , Depolama tesisi ,Kaldırma / taşıyıcı mevcudiyeti  

Proje Yöneticisi 'nin belirlenen zaman dilimi içerisinde teslimat ve kurulumu planlayabilmesi için, kesinleşmiş inşaat takvimine sahip olması son derece önemlidir; üretilecek olan önemli bir malzemenin tamamlanma süresi inşaat takviminden daha uzunsa - örneğin 12 haftalık üretim süresi ve 1 haftalık tasarım ile imalat çizimi süresi bulunan bir ana elektrik panosu bulunuyorsa ve inşaat takviminin tamamlanması için sadece 10 haftalık süreç var ise - erken bir sorun ortaya çıkar.  Proje Yöneticisi şunlardan birini yapabilir mi:

  • İnşaat süresini uzatabilir mi? (inşaatçı)
  • Elektrik panolarının bulunduğu odanın inşaatını erteleyecek şekilde inşaat takvimini değiştirebilir ve bir duvar veya döşemeyi daha sonraya bırakabilir mi? (inşaatçı)
  • Üretim zamanını kısaltmak için fazla mesai yapılmasını sağlayabilir mi? (üretici)

hepimiz biliriz ki bu noktalarda yaşanan gecikmelerde süreç Elektrik Tesisatçılarına yansır ve süre uzatımı verilmez. 

İş sıralamasının izlenmesi nakit akışının en hassas olduğu noktadır; sürekli olarak geleceği düşünmek ve iş ile inşaat takviminin ilerleyişine göre malzemelerin ve işgücünün ne zaman gerekli olduğunu değerlendirmek Proje Yöneticisi 'nin sorumluluğundadır.

Kaynaklar ve nakit akışı projenin karlılığını ciddi oranda etkiliyor

Değişiklikler, malzeme ile işgücü maliyetlerinin yavaş yavaş yükselmesi ve taleplerin projenin sonuna bırakılması, çok sayıda elektrik işleri yüklenicisinin nakit sorunuyla karşılaşmasına neden olmuştur; bir kez daha elektrik işleri yüklenicisi projeyi finanse etmiştir; bu nedenle Proje Yöneticisi 'nin aylık taleplerine bu değişiklikleri eklemek üzere hızlı yazılı onay alması önem taşır. Değişiklikler sonucu ortaya çıkan öngörülemeyen diğer maliyetler, üretkenlik üzerinde etkili olan işçilerin yeniden tahsis edilmesi, ana kurulumun aksaması ve çalışma saatleri kaydedilirken ilgili malzeme ve ekipman maliyetlerinin unutulması eğiliminin ortaya çıkmasıdır.

Projenin kârını en üst düzeye çıkarmak Proje Yöneticisi 'nin sorumluluğundadır; kaynaklar ve nakit akışının iyi yönetilmesi, projenin kârlılığını önemli şekilde etkileyecektir.

Net nakit akışı, belirli bir zaman dilimindeki nakit girişi ve çıkışı arasındaki farktır.

Hepinize kazasız ve bol Kârlı işler dilerim

 

TANER AYDINLI
FAZ ELEKTROMEKANİK A.Ş.
PROJE MÜDÜRÜ