224kablo
Köşe Yazıları

PARETO ANALİZİ ( 80 / 20 Kuralı )

Adını İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto’ dan alan bu analiz, bir problemi meydana getiren sebepleri ve sonuçlarını daha önemli olandan önemsize doğru olacak şekilde tespit ve inceleme şansı tanıyan, sorunun çözümüne katkı sağlayan bir diyagram yöntemidir. 
Bu analizi 80 / 20 kuralı olarak adlandırmaktayız. Analizi iktisat alanında Lorenz eğrisi ile de açıklayabiliriz. Pareto, ilk çalışmasında İtalya’ nın gelirlerinin % 80’ ine, İtalya nüfusunun %20’ sinin sahip olduğu sonucuna vardı. Analize göre, birçok olayda sonuçların %80’ ine, nedenlerin %20 si sebep olmaktadır. 
Pareto analizi ile bir problemin, sebeplerini tespit edebilir, soruna daha kolay çözüm yolları bulabilir ve problemleri listeleyip çözümüne kesin olarak odaklanabiliriz. 
Listelenen problemler ve çözümlerine işletme içerisindeki ilgili birimler üzerinden takım çalışması metoduyla ulaşabilir, iş birliği ve eşgüdümle sorunlara daha hızlı ve net çözümler oluşturabiliriz. 
Pareto analizi, ekonomide, bilgisayar bilimlerinde, yönetim bilimlerinde vb. birçok alanda kullanım sahası bulmaktadır. Örnekler verecek olursak; 
Ciromuzun %80’ ini müşterilerimizin %20’ si sağlar, 
Gazete haberlerinin % 20’ si haberlerin %80’ ini oluşturur 
Toplantılarda alınan kararların %80’ i toplantı zamanının %20’ sinde alınır, 
Çalışmalarımızın %20’ si işteki başarımızın %80’ ine etki eder, 
Şikayetlerin %80’i olası nedenlerin %20’ sinden kaynaklanır, 
Milleri gelirin %80’ i nüfusun %20’ si tarafından kullanılır, 
Elbiselerimizin %20’ sini, zamanın %80’ inde kullanırız, 
Harcamalarımızın %80’ i, gider kalemlerimizin %20’ sinden kaynaklanır, 
Boşanmaların %80’i , muhtemel sebeplerin %20’ sinden dolayı meydana gelir, 
Kişisel hatalarımızın %20 azaltılması, performansımızı %80 artırır, 
Görüştüğümüz kişilerin %80’ i, rehberimizin %20’ sinden oluşur, 
Siz de kendi hayatınızı ve işletme döngünüzü göz önüne aldığınızda aslında sorunları çok hızlı bir şekilde tespit ederek, ne kadar kolay bir şekilde çözüm üretebileceğinizi keşfedebilirsiniz. 
Ayrıca aşağıda yer alan ofis programı desteğiyle siz de kendi pareto analizinizi oluşturabilirsiniz. 
İşletmelerin geleceğini inşa etmesine katkı verecek, yarınlarını garanti altına alacak; rekabet düzeyi yüksek, özgün farkındalığa sahip yönetim biçimleri üretebilmesi ve sürdürülebilirlik çalışmalarına katkı sağlaması temennisiyle. 
Kaynakça 
support.office.com
tr.wikipedia.org 
betterexplained.com