224kablo
Sektörel

Pandemi Süreci Enerji Tüketimini Nasıl Etkiledi? ​

Küresel bir sağlık krizi olan Covid-19 salgınını kontrol altına almak için Dünya’da ve ülkemizde çeşitli yollara başvuruldu. Mesai saatlerinin değişmesi, evden çalışma sistemine geçilmesi, toplu olarak bulunan ortamlardaki kısıtlamalar ve benzeri düzenlemeler, haliyle tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirdi. 

Ülkelerde toplam enerji talebi azaldı

Pandemnİn kontrol altına alınma çabaları arasında hayatımızı en ciddi etkileyen önlemler karantina önlemleriydi. İncelemeler gösteriyor ki; tam karantina durumunda ülkelerin enerji tüketiminde haftalık ortalama %25 düşüş yaşanırken, kısmi karantina uygulamaları sonucu enerji tüketiminde haftalık ortalama %18 düşüş yaşandı.
Elektrik tüketimi için genel duruma baktığımızda ise 2020 yılında küresel elektrik talebi %5 ila %10 azaldı. 
Tabiki bu noktada enerjiyi yoğun kullanan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin, üretimlerine zorunlu olarak ara vermek zorunda kalmaları durumunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Evlerde enerji tüketimi arttı

Birçok işyerinin evden çalışma sistemine geçmesi, evlerdeki enerji tüketiminin artmasındaki en büyük faktör oldu. İnsanların güne daha geç başlaması, rutin işe gidiş - geliş saatlerinde evde olmaları ve günü geç sonlandırmaları, günlük enerji kullanım alışkanlıklarının daha geç saatlere kaymasına neden oldu.
• İlk vakanın görülmesinin ardından, evlerde en yoğun tüketim saatleri olan 17:00 ile 21:00 saatleri arasındaki enerji tüketiminde %14'lük bir artış oldu.
• Tüketimin en fazla yükseldiği dönem ise 22:00 ve 02:00 saatleri arasındaki dilim oldu. Bu dönemdeki enerji tüketiminde, pandemi öncesine göre %24’lük bir artış gözlendi.
• Bu rakamlara paralel olarak, iş yerlerinde tüketimin yüksek seviyelerde olduğu sabah 06:00 ve 09:00 saatlerinde, önceki dönemlere göre düşüş gerçekleşti.

Evlerde enerji tüketimi artacak,

Çalışma düzeni ve okulların online eğitime geçmesine paralel olarak, evlerde doğal gaz ve elektrik tüketiminde yüzde 17 ile yüzde 35 arasında artış olacağı öngörülüyor. Bu rakamların üzerine kış mevsimindeki doğalgaz tüketimi ihtiyacı ve elektrik – doğalgaza gelen zamlar eklendiğinde, pandeminin enerji alanındaki ekonomik zararları da göze çarpıyor.
Eanerji tasarrufunun her zamankinden daha fazla önem kazandığı pandemi döneminde ENTES, enerjinin ölçülmesi, izlenmesi ve analiz edilmesini sağlayan donanım ve yazılım çözümleriyle işletmelerin yanında yer alıyor, enerji kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasını sağlıyor.