224kablo
Köşe Yazıları

PAHALI PARFÜMLERİ BİR KENARA BIRAKIN, İNSAN GÜVEN KOKMALI…

40’lı yaşlarımı devirdiğim bu günlerde yaşım olgunlaştıkça bilgim ve ilişkilerim arttıkça şunu fark ettim ki, kişilerin ve şirketlerin kalıcı ve uzun süreli başarıya ulaşmaları için en önemli faktör güvendir. Çünkü güvendiğimiz kimse onunla alışveriş yapıyoruz. Onlarla birlikte oluyoruz. Hemen hemen hepimizin ticari faaliyetleri güven üzerine kurulu. Mahalle bakkalınızdan bir kilo elma istediğinizde paketin içine koyduğu bir çürük elma, artık mahalle bakkalınızı sorgulamaya ve mahalle bakkalınızdan bir daha alışveriş yapmamaya itmektedir. Sonuç olarak bir çürük elma mahalle bakkalınızın gelecekteki ticari faaliyetlerini dumura uğratmıştır. 

Güven duygusu bir kere kaybedilir ve sonrası hep şüphedir. Güven aynı zamanda bir ayna gibidir, bir kez kırıldı mı hep çizik gösterir. En güvendiğiniz insanın yaşattığı hayal kırıklığını affetseniz bile asla unutamazsınız. Ticari faaliyetlerimizdeki bolluk ve bereketin en büyük sırrı güvenilir olmaktır. Ne kadar güvenilir olursanız başarıya ulaşma potansiyeliniz o kadar artar.

Buradan hareketle iş hayatımızda bütüncül bir yaklaşımla bireylerin ve şirketlerin güvenilir olması, işletmelerin sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahiptir. Şirketler ancak güvenilir olmakla hayatlarını sürdürebilirler. Güvenilir çalışanlara sahip olmak şirketler için paha biçilmez bir değerdir ve geleceğin sigortalarıdır.

 Hepimiz işe alacağımız çalışanları öncelikle en donanımlı, en deneyimli, en düzenli ve en kusursuz özellikte olmalarını aramayız. Öncelikle güvenebileceğimiz birilerini ararız. Birinci olmaz koşulumuz güvenilirliktir. Kişinin kendini güvenilir olarak kabul etmesi önemli değildir, önemli olan başkalarının onu güvenilir bulmasıdır.

Bu durumda güvenilirlik nedir?
 
Bizden hizmet alan insanların veya şirketlerin yüzde kaçı 5 yıldan fazla bir süredir bizimle beraberler? Oranın yükselmesi bizim güvenilirliğimizin bir ölçüsüdür ve başkalarına da sıkça anlatacaklardır. Bu bizim itibarımız ve referansımız olacaktır.
 
Sektörümüzdeki, yakın çevremizdeki, hizmet verdiğimiz sektördeki ve şirketimizdeki çalışan insanlar arkamızdan ne söylüyor, bize ne gözle bakıyorlar? 

 Karşılık beklemeden, sınır tanımadan ve başa kakmadan samimi yardımlarda bulundukça güvenilirliğimiz artacaktır. Buradaki temel ilke çalışanların, işverenlerin ve şirketlerin hizmet veya ürün satarken güveni en ön planda tutmaları satışlardaki mutlak başarının müşterinin güveninden geldiğini unutmamalarıdır. İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi göze almalarıdır.

Sonuç olarak:
 Kendinize ve başkalarına yapacağınızı söylediğiniz şeyi mutlaka yapın. Orada olacağınızı söylediğiniz zaman orada olun, dakik olun, başkalarının güvenebileceği bir kişi olun. Daha güvenilir olarak algılandıkça hizmet verdiğiniz insanların sayısı ve ödedikleri bedeller daha da artacak, yaşam kaliteniz daha da güzelleşecektir. Sektörümüzdeki güvenilir ve en iyi firmalar fiyatını savunmak zorunda değildir, çünkü onlar güvenilir firmalardır. Herkes bunu bilir ve istediği rakamı da onlara verir.

Ve hayat oyunu bir bütündür. Dolayısıyla hayat oyununda atılan her adım sadece o adımda elde edilen sonuçları ile değil, aynı zamanda güvenirlik etkisiyle birlikte değerlendirilmelidir. Kısa vadeli kazançlar için güvenirliğini yitirenler, aynı zamanda değerlerinizde kaybederler…