224kablo
Röportajlar

Nuri Odabaşıoğlu: ‘Bu sektör çok büyük bir aile şirketi’

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
Ben 1978 İstanbul doğumluyum. Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü mezunuyum. 1977 de kurulan ve hala devam etmekte olan Odabaşıoğlu Elektrik Elektronik Ltd. Şti. aile şirketinin de ortağıyım. Elektrik sektöründe aile olarak 41. yılımız.
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
41 yıl önce babam Osman  Odabaşıoğlu’nun sahibi olduğu firmamızda ufak yaşlardan beridir çalışmaktayım. 1990 yılında babamın ölümü ile hala aktif olarak çalışan annem Uğurcan Odabaşıoğlu ile 1992 yılından beridir Odabaşıoğlu Elektrik Ltd. Şti. firmasını yönetmekteyiz ve 2008 yılında da ortağım Mustafa Yusuf Dere ile birlikte Gama Elektromarket Ltd. Şti. şirketinin temellerini attık. Gama Elektromarket olarak da faaliyet göstermekteyiz. Aile şirketi olmamız ve babamın erken vefatı sebebi ile başka bir firma veya sektörde çalışma durumum söz konusu olmadı.
3. Bu sektör de olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? 
Çocukluk yıllarımdan beridir sektörde var olan bir firma olmamızdan dolayı aile faktörü bu sektörde bulunmamın en önemli sebebidir. 
4. Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
Şu an Gama Elektromarket Ltd. Şti. olarak 4 ayrı yerde hizmet vermekteyiz. Karaköy, Esenyurt, Silivri ve Çerkezköy’de mağazalarımız aktif bir şekilde devam ediyor. Firmamız 2013 yılından bu yana aydınlatma üzerine ithalat yapmaktadır.  Odalight marka ismi ile aydınlatma ürünlerimizin ithalatına devam ediyoruz. Ürünlerimizi genelde mağazalarda satmaya dikkat ediyoruz. Müşterilerimize daha kaliteli ürünler sunmaya çalışıyoruz. Mağazalarımızda her türlü elektrik ve elektronik ürünlerini satıyoruz. 
5. İthalat aşamalarınızdan bahseder misiniz?
2011 yılında başladığımız aydınlatma sektörü ile alakalı ithalat serüvenimiz her gecen yıl artmakta. Daha çok aydınlatma ürünlerini belli bir kalite altına düşürmeden getirmekteyiz, son 1 yıldır da ürünleri demonte şeklinde getirip burada gerekli belgeleri temin ederek üretim yapmaktayız. Led aydınlatma üzerine birçok ürünü de Odalight markası altında üretmekteyiz.
6. Yeni şube açmaya nasıl karar verdiniz, aşamalardan bize de bahseder misiniz?
Biz fiyat politakısı olan bir firmayız. Şube açtığımız bölgedeki müşterilerimizi gezerek onların şikayetlerini ve isteklerini dinleyerek bu bölgelerde ki iş atmosferini analiz ederek mağazalarımızı açmaya karar verdik.
7. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz
İstanbul Avrupa yakasında Karaköy, Esenyurt, Silivri ve Trakya bölgesinde Çerkezköy de hizmet vermekteyiz. İleri dönemlerde şube sayımızı arttırıp daha fazla tüketiciye ulaşmak amacındayız.
8. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz.
Bu sektör çok büyük bir aile şirketi aslında. Ben uzun yıllardan beridir elektrik sektöründe olduğum için çok insan tanıma ve dost edinme gibi avantajlara sahip oldum. Aslında sektörümüz çok şefkatli, babacan ve değerli insanlarla dolu. Elektrik sektörünün kalbi diye adlandırdığımız karaköy esnaflığı Anadolu’da her firmaya yansımakta ve değer katmakta. Aslında bir kültür bizim sektörümüz, ne yazık ki yavaş yavaş eriyen ve yok yok olan bir kültür.
9. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Aktif olarak 25 yıldır hatta daha fazlası var.
10. Objektif olarak yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni nesili daha bilinçli ve daha kltürlü buluyorum. Sektör de artık teknolojiye daha çok yer verilmekte ve yabancı dile ihtiyaç duyulmakta. Yeni neslin bu konularda şansı çok büyük, artık sadece ülke sınırları içerisinde kalınmamalı. Hali hazırda birçok ülkeye ihracat yapan bir sektörüz yeni neslin bu bayrağı devir alıp daha yukarlara taşıması gerekiyor ve ben başaracaklarına eminim.
11. Sizin ve şirketinizin bundan sonra ki atılım ve vizyon hedefleri neler olacak
Şirketimizi öncelikli hedef olarak daha kurumsal bir boyuta taşımak istiyoruz. Verimliliği arttırmak için daha dinamik ve genç bir kadro ile çalışmak istiyoruz. Teknoloji kullanımı çok önemli, çağımızda internet diye bir gerçek var ve bundan en iyi ve en doğru şekilde yararlanmak istiyoruz.
12. Sektöre girmek isteyen yeni girişimcilere ne önerirsiniz?
Artık Ahmet’den alıp Mehmete satma devri kapandı. Piyasayı iyi analiz etmek gerekiyor çağa iyi ayak uydurmak gerekiyor. Bu sektörün devri artık hesap kitap devri, yanlış hesabın ne yazık ki geri dönüşü olmuyor ve çok acı sonuçlar doğurabiliyor. Çok dikkatli ve temkinli olmak gerekiyor.
13. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Firmamıza değer verip bizimle röportaj yaptığınız için siz volt gazetesi ailesine çok teşekkür ederiz. Yayın hayatınızın uzun soluklu olması dileği ile saygılarımızla.