224kablo
Sektörel

Nesilden Nesile - Polat: ‘Oğluma baktığımda net olarak kendimi görmekteyim’

BABANIN SORULARI;
Sizi tanıyabilir miyiz?

1959 yılı Adana doğumluyum. Dört kızın tek erkek kardeşiyim. İlk ve ortaokul eğitimimden sonra elektrik sektöründe çalışarak 1980’yılında askerliğimi yaptıktan sonra yıl içerisinde elektrik malzeme ticareti ve taahhüt yapma üzere işe başladım. 1995 yılı itibariyle tamamen sektörümde kurumsal olan markalarla ticarete yöneldim.
Firmanızdan bahseder misiniz?
Uyum Elektrik 1980 yılından itibaren tesisat-taahhüt ve ticaret yaparken 1995 yılına gelindiğinde taahhüt firmalarına, sanayi kuruluşlarına ve resmi kurumlara hizmet odaklı çalışarak, Türkiye’nin önde gelen markalarının bölge ve bayiliklerini yaparak faaliyet göstermektedir. Uyum Elektrik ayrıca 2005 yılından itibaren konut ve işyeri müteahhitliği yaparak bu konuda da çok önemli projeler yaparak bölgesinde katma değer oluşturmuştur.
Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Sektörde 39 yıldır faaliyet gösteriyoruz. İnşallah 40.yılımızı kutlayacağız.
Bu konuma nasıl geldiniz?
Bahsettiğim gibi 1980’yılından bugüne kadar ticari prensiplerimizden hiç taviz vermeden çok çalışmak, işimizi severek, dürüst ve müşteri memnuniyetini ön plana alarak hizmet odaklı çalışarak bugünümüze geldik.
Eskiden bu işler nasıl oluyordu zaman size ne kattı zamanla neler değişti?
Eskiden tamamen söz ve güvene odaklı ticaret yapılıyordu. Zaman akışı içerisinde sözün yanı sıra sözleşme odaklı, ticari kurallar ve prensipler dahilinde ticari faaliyet gösterilmektedir. Zaman bize geriye dönük 39 yılın olumlu ve olumsuz yaşadıklarımızdan dolayı ticarette sürekli enerjik ve zinde olmamız gerektiğini öğrettiği gibi, ticari prensiplerimizin doğru olduğunu 39 yıldır Uyum Elektriğin büyüdüğünü hak ettiği konuma geldiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra sektörümüzdeki yenilikleri ve teknolojiyi takip ederek alt bayilerimize ulaştırmamız ve hizmet vermemiz gerektiğini bilerek faaliyetimizi sürdürmekteyiz.
Objektif olarak çocuğunuzu/çocuklarınızı değerlendirebilir misiniz? İş hayatında kendinize benzettiğiniz ya da farklı bulduğunuz yönleri var mı?
1988’yılı itibari ile oğlum Mahmut Polat’ın ilkokul döneminden itibaren orta okul ve lise dönemlerinde de Uyum Elektrik ‘te sürekli yanımda yer almaktadır. Mahmut Polat’ın okul mezuniyetinden sonra aktif bir Uyum Elektrik İnş.Taah.Tic.Ltd.Şti.yetkilisi konumuna gelene kadar mağazacılık ve pazarlamacılığın her evresinde çalışarak hak ettiği Uyum Elektrik Genel Müdürü ünvanına hakkıyla gelmiştir. Mahmut Polat’ında Uyum Elektrik ile beraber büyüdüğünü düşünerek, oğlumla genel anlamda aynı şeyleri düşünerek hareket ettiğimizi aldığımız kararlarda görmekteyiz. Bir atasözünde olduğu gibi “ÖN TEKER ARKA TEKER” misali bensiz alınan kararın benim kararım olduğunu ve benim düşüncemin aynı olduğunu ticari hayatım boyunca görmüşümdür. Sözün özü Mahmut Polat’a baktığımda net olarak ben Hakkı Polat’ı görmekteyim.
Yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni neslin teknolojiye çok hızlı adapta olduğunu ve araştırmacı, üretken, yenilikçi ve kural odaklı faaliyet içerisinde olduklarını görüyorum. İnanıyorum ki bu prensip, içerisinde olan yeni neslin mevcut firmaları çok daha iyi noktaya taşıdıklarını gözlemliyoruz
OĞULUNUN SORULARI; 
Sizi tanıyabilir miyiz? 

İsmim Mahmut Polat 1980 adana doğumluyum. Evli ve iki çocuk babasıyım.1998 yılı Meslek Lisesi Elektrik Bölümü mezunuyum. Ortaokul eğitim dönemden itibaren ticaretin içindeyim.
İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?  
İlk iş tecrübeme ortaokul eğitim döneminde kendi işyerimizde oldu. Daha sonra başka bir firmada çalışma hayatım olmadı.
Babanızın aynı zamanda iş arkadaşınız olması nasıl hissettiriyor? 
Babam ile uzun zamandır birlikte çalıştığımız için birbirimizi kolayca anlayabiliyoruz. Babam ile iş dışında çok iyi baba oğul ilişkisi, iş yerinde ise çok iyi bir arkadaş ilişkisi içerisinde günümüzü geçiriyoruz.
Adaptasyon sürecinde sorun yaşadınız mı? Babanız birden patronunuz oldu. 
Çok küçük yaşta babam ile çalışmaya başladığım için adaptasyonda hiçbir sıkıntı yaşamadım.
Kuşak çatışması yaşıyor musunuz? 
Babam ile kuşak çatışması içerisinde hiçbir zaman olmadık. Babam çok anlayışlı biri ve genç neslin fikirlerini önemseyen biridir. Bende babamın geçmiş yıl tecrübelerinden çok istifade ettim.
Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz? 
Şirketimiz 39 yıllık bir firmadır bu zamana kadar teknolojiyi ve yenilikleri yakından takip ederek gelmiştir. 
Aynı zamanda müşterilerine ve tedarikçilerine karşı dürüst ve güven veren bir ticari yapısı vardır. Bundan sonraki ticari hayatında geçmişini unutmadan ilk günkü heyecan ve mücadele ile şirketimizi emin adımlarla daha iyi bir konuma taşımaktır.