224kablo
Röportajlar

Nesilden Nesile - Fındıkkaya: Yıllardan beri Siemens ve Prysmian bayiliğini yapıyoruz

Bu ay Nesilden Nesile köşemizde Bursa’dan Fındıkkaya Elektrik Limited firmasından amca yeğen Salih fındıkkaya ve yeğeni Funda Fındıkkaya ile sohbet ettik. 1983 yılından beri Fındıkkaya Elektrik ailesi tam 3 kuşaktır emin adımlarla ilerlemektedir.
Salih Beyin soruları: Sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Salih Fındıkkaya. Fındıkkaya Elektrik Limited Şirketinin şirket ortağıyım. Aile şirketimiz abimle ortağız yeğenlerimle oğlumla tipik bir aile şirketi olarak yolumuza devam ediyoruz. 
Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
1983 yılında şirketi kurduk. Ama onun daha öncesi var 1955-1956 yıllarından beri bu sektörün içindeyiz. Şirket oluşumumuz 1983-1984’te başladı. Hala aynı emin adımlarla devam ediyoruz.
Bu konuma gelmeniz vakit aldı, zorluklarda çekmişsinizdir. Geçmişten bu güne nasıldı neler oldu?
Ben 59 yaşındayım. 1983 yılından beri aile şirketimizin şirket ortaklarıyla beraber şirket müdürlüğünü yapıyorum. Ama benim abim Hakkı Fındıkkaya ve rahmetli babam Faik Fındıkkaya şirketin ilk kurucularından, ben sonradan dahil oldum. Ben fazla zahmet çekmedim. Ama abim ve babam bu sektörün için de çok sıkıntılar çekmiş. 1983 yılından bu güne ben birebir içindeyim çok badireler atlattık. Şirket olarak değil ülke olarak bir sürü ekonomik sıkıntılar çektik. Ama bu günlere gelebildik. Bu kadar badire atlatan şirket olarak bir şey olmadığına göre demek ki doğru yoldayız. Yolumuza inşallah bu şekilde devam edeceğiz.
Funda Hanım : 1983 yılında Fındıkkaya Elektrik olarak kuruluyor ama ondan önce dedem Faik Fındıkkaya ve kardeşi Şerif Fındıkkaya ile birlikte Enerji elektrik olarak ilk bu sektöre adım atıyor.
Objektif olarak çocuğunuzu ve yeğenleriniz değerlendirebilir misiniz? İş hayatında kendinize benzettiğiniz ya da farklı bulduğunuz yönleri var mı?  Kuşak farkı yaşıyor musunuz?
Büyük yeğenim funda küçük yeğenim Ahmet Fındıkkayya bir de oğlum Faik fındıkkaya büyük bir aileyiz ve hep beraber çalışıyoruz. Tabi şimdi teknoloji çok ilerledi. İnternet ortamındayız tabi ki adaptasyon da ben birazcık zahmet yaşıyorum. Biz birde elimizde sürekli evrak olmasına alışmışız internet ortamından değil o evrağı inceleyip dosyama koyma taraftarıyım. Zaman zaman bu çekişmeyi yaşıyoruz. Yeğenlerimden de oğlumdan da bu konuda çok memnunum hiç bir sıkıntı yok. Hepsiyle arkadaş gibiyiz.
Babanız ve abiniz ile peki kuşak farkı yaşadınız mı?
Ben babamla hiç kuşak farkı yaşamadım
Funda Hanım: Benim dedem yaşının ve neslinin insanı değildi sadece amcam için değil benim içinde arkadaş sırdaş dosttu. Dedemi yaklaşık 5 sene önce 86 yaşında kaybettik. Dedem benim çok farklı yaşının insanı olmayan çok medeni espritüel geleceği gören bir insandı.
Salih Bey: Yeğenimin de dediği gibi arkadaş gibiydik. Hiç sesini yükseltmezdi. Yalnız abim ile aramızda  9 yaş olmasına rağmen aramızda mesafe vardı. Babamla hiç yoktu. Abim bana göre daha zahmet çekmiş daha garanticiydi. Ama ne olursa olsun ailemizin içinde babam da dahil hiç maddiyat girmemiştir. Bazı firmalarda 3. Kuşağa geçiş aşamasında bunlar etkin oluyor. Bizde böyle bir şey hiç olmadı bu saatten sonra da olmaz. 
Funda Hanım: Babam çok zorluk çekerek tırnaklarıyla kazıyarak bir takım şeylere sahip olmuş 9-10 yaşında çalışmaya başlayarak bir yerlere geldiği için o daha kuralcı garantici daha dominant kişiliğe sahiptir. Çok duygusal merhametlidir ama yetiştirilme tarzından dolayı duygularını dışarıya yansıtmaz içen de yaşar.
Firmanızda tam olarak neler yapıyorsunuz? Biraz bahseder misiniz?
Biz sektörün en eskisiyiz bizden eski Bursa ve civarında yok. En eski 3. Nesli olan biziz. Ağırlıklı olarak sektörümüzde şalt malzemeleri dediğimiz zaman kontaktör termik röle otomat gibi ürünlerin yıllardan beri satıcılığını yapıyoruz. Uzun yıllardır Siemensin  ve Prysmian Kablo bayiliğini yapıyoruz. Fındıkkaya Elektrik ailesi olarak kaliteli ürün satmanın gayretindeyiz. Şimdiye kadar hiç kalitesiz ürün satmadık, rafımızda hiç bulundurmadık ve en fazla stoka sahip olan firmayız.
Peki başka bir şubeniz var mı? 
Biz Nilüfer’e gelmeden önce Bursa Gazcılar Caddesi’ndeydik. Oradayken şuan ki şubemizi aldık. Sonradan yapılan konutların beraberinde getirdiği otopark sorunu sebebiyle gelen müşterilerimiz park edemiyordu. Bir süre iki şube olarak götürdük. Burayı ilk açtıktan sonra orda bizim bu sektör bitti Nilüfer tarafına taşındı orası da aydınlatma ağırlıklı oldu. Sonradan hepimiz bu tarafa geldik. 
Yeni bir şube açmayı düşünüyor musunuz?
İlerde tabi ki şube açmayı düşünüyoruz. İl dışında da olabilir. Ama şuan için tabi ki bir şey diyemiyoruz çünkü önümüzü göremiyoruz.
Biz çok prensipli çalışırız bir ürünün hesabını yapmadan stoklamasını yapmayız. Babadan kalan bir şey kesinlikle borçlanmayan öz sermaye ile dönen bir firmayız. Biz aile firması diyoruz çünkü sadece kendi ailemiz için de değil, personelimiz de artık ailenin birer bireyi. Çalışanlar 30-35 yıldır bizim yanımızda muhtemelen emekli olarak çıkacak. Uzun yıllar beraber çalışınca ailemiz gibi oldular artık.
Yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz? Ne önerirsiniz?
Dürüst güvenilir ve istikrarlı olmalılar. Ayaklarını yorganlarına göre uzatmalılar, aşırı borçlanmadan vazgeçmeliler, hayali plandan çok realist düşünerek planlama yapmalılar. Çok gerekirse kendi bütçelerine bakarak borçlanmalılar.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı? 
Öncelikle Geldiğiniz için teşekkürler… 
Ülke ekonomisi açısından da umarım güzel günler görebiliriz.
Salih Beyin Yeğeni Funda Hanımın soruları:
Sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Funda Fındıkkaya 1977 Bursa doğumluyum. 
Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Mezun olduktan sonra Olay Tv’de 4 yıl kadar dış haberler servisinde haber spikerliği ve dış haber editörlüğü yaptım. 1 yıl kadar İstanbul’da Rehan Muhtar ile birlikte çalıştım Habercilik geçmişimden sonra aile şirketine döndüm. Baştan çok istekli değildim. Hep İstanbul’da çalışmayı yaşamayı hayal ediyordum ama sonra şartlar Bursa’da yaşamayı gerektirdi, zaman içerisinde fikrim değişti. Şuan Bursa’da yaşamaktan ailemle birlikte çalışmaktan çok memnunum. Burada erkek kardeşim kuzenim amcam babam personelimizle birlikte çok güzel bir düzen oturtturduk.  
İlk iş tecrübenizden bahseder misiniz?
Kurumsal bir aile şirketi olduğumuz için bizde tam kesin bir iş bölümü yok herkesin yaptığı bir şeyler var ama herkes her şeyi yapabiliyor burada en güzeli o aslında.
Sizin için adaptasyon süreci nasıldı?
İlk Bursa’ya geldiğimde benim için açıkçası geçiciydi, ben bir yolunu bulup televizyon ile ilgili bir şeyler yapmak istiyordum. Ama bu sürece içerisinde beni bağlayan bu işe babaannem ve dedem oldu. Yaşlarının ilerlemesi ciddi hastalıklarının olması, onları burada bırakıp gidemedim. Çünkü babaannem ve d0edem ile aramda çok özel ve duygusal bir bağ vardı. Daha sonra gazcılardan buraya taşındık. Ortam ve işler değişti. Aslında kader diyebiliriz, yani siz ne kadar bir şeyler için diretseniz de sizin için yazılan bir kader var ve siz bir süre sonra o akışa kendinizi kaptırıyorsunuz. 
Kuşak çatışması yaşıyor musunuz?
Belki babamla eskiden daha çok yaşıyordum. Amcamla çocukluğumdan beri arkadaş gibiyizdir. Her şeyimi paylaşırım anlatırım babamla daha bir baba kız gibiyiz, bir mesafe vardır. Yaşınız ilerledikçe daha anlayışlı daha toleranslı olmaya başlıyorsunuz. Üç yutkunup bir konuşmanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Bu zaman içerisinde yaşla birlikte değişiyor oturuyor. Kuşak farkını da  ortadan kaldırıyor.
Şirketle ilgili nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? Bir plan proje var mı?
Şu an için bence böyle bir ekonomide ilk etapta en önemli şey ilerletmekten ziyade mevcut konumu dengeli sürdürebilmek. Şuan Türkiye de bir kriz var, Avrupa’da da bir global bir kriz var. İlk önceliğimiz bu krizi sağ salim atlatabilmek.
Peki krizle ilgili nasıl bir önlem aldınız?
Krizle ilgili bizim bir önlem almamıza gerek yok. Çünkü eski günlerden beri oturttuğumuz bir kriz politikamız var. Garantili güvenilir ve emin adımlarla ilerliyoruz, kredi kullanmıyoruz, önümüzü görerek adım atıyoruz, kredi borcumuz olmadığı için, bizim pek bir şey yapmamıza gerek kalmıyor.