224kablo
Röportajlar

Nesilden Nesile - Bu ay konuğumuz Rahman Elektrik

Babanın Soruları:
1. Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Halil İbrahim Peker Çanakkale Çan ilçesi 1960 doğumluyum. 
Yönetim kurulu başkanlığını yaptığım firmanın isminden de anlaşılacağı üzere Rahman adında bir oğlum var.
2. Firmanızdan bahseder misiniz?
İşyerimi 1978 yılında Çanakkale’nin Çan ilçesinde elektrik tesisatı uygulama alanı üzerine açtım. 1994 yılında firmamızı büyüterek Çanakkale merkeze taşındım. 2003 yılında oğlumla beraber çalışamaya başladım. 2006 yılında emekli olduğumdan dolayı firmayı oğluma devrettim. Hala beraber çalışmaktayız.
3. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Sektörde 41 yılımıza girmiş bulunmaktayız.
4. Bu konuma nasıl geldiniz?
Sektörde tutunmak kolay olmadı. Uygulama yapmak, bir malzemenin toptan satışını yapmak gibi değil. Her türlü zorluklar ile karşı karşıya geldik. Yanımızda birçok iş arkadaşları çalışsa dahi kendimizi çoğu zaman uygulama yaparken bulduk. Şuanda da yoğunluk gereği çoğu zaman mesai saati dışında dahi hizmet verdiğimiz yerler oluyor. Yani kısacası gece gündüz demeden çalıştık. Bir malı sadece ucuz vermekle olmuyor. Doğru hizmet, müşteri memnuniyeti de çok önemli bunların hepsini bir araya getirdiğimizde bir baktık ki bu konuma gelmişiz. 
5. Eskiden bu işler nasıl oluyordu? Zaman size ne kattı, zamanla neler değişti?
Eskiden ürün temin etmek, imalatı ambar nakliye hizmetleri haberleşme bunlar sıkıntıydı. Şimdi ise teknolojinin gelişmesi ile birlikte müşterilerle birebir iletişim kurabiliyor daha sağlıklı ve verimli hizmet verebiliyoruz. Artık her şey çok kolay yeter ki siz işinizi severek düzgün yapın. Sağlam ve ülkesine katma değer sağlayan firmalarla ilerledikçe gerisi geliyor zaten.
6. Objektif olarak çocuğunuzu/çocuklarınızı değerlendirebilir misiniz? İş hayatında kendinize benzettiğiniz ya da farklı bulduğunuz yönleri var mı?
Oğlumda benim gibi bu işin çıraklığından geldiği için yönetici koltuğuna oturduğunda işin inşaatlardaki işleyişini bildiği için daha sağlam kararlar aldık. Ben ona tecrübelerimle bir şeyler kattıkça daha çok büyüdük. Benzer yanlarımız olsa dahi farklılıklarımız elbette var işin sahadaki işleyişine ben pek karışmıyorum. Fakat şirket ile ilgili kararları hep beraber veriyoruz. Bu da ikimizin farklı yönlerini ortak bir noktaya birleştiriyor.
7. Yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni nesil daha araştırmacı ve yaratıcı fikirleri ile bizleri her zaman şaşırtmış ve içinde bulundukları durumu gururla seyretmemizi sağlamıştır.
Oğulun soruları:
1. Sizi tanıyabilir miyiz?
Rahman Peker 1986 Çanakkale doğumluğuyum. Ailenin tek çocuğuyum. Meslek Lisesi Elektrik Bölümü 2003 mezunuyum, bu tarihten itibaren babam ile birlikte çalışmaya başladım. Okul dönemlerinde ise tatil ve hafta sonları zaten hep bera-berdik. Mesleğe böyle başlangıç yaptım. 
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
Ben kendimi bildim bileli babamla çalışıyorum. İlk iş deneyimi becerilerimi geliştirmek içinde en iyi yollardan biri aile şirketimizde çalışmak oldu. Kendimi daha iyi tanıdım. Neler yapabileceğimi hangi işlerin üstesinden gelip gelemeyeceğimi ve aksi bir durumda babama danışmayı öğrendim. İnsanlarla ticarette nasıl ilişkileri kurmak gerektiğini, aceleci davranmak yerine biraz daha sakin olmayı öğrenerek kariyerime istediğim şekilde yön vermeyi başardım.
3. Babanızın aynı zamanda iş arkadaşınız olması nasıl     hissettiriyor?
Babamın aynı zaman da iş arkadaşı olması çok güzel bir duygu. Onun varlığını bilmem hissetmem, bana yaptığım ticarette ekstra bir güven veriyor. Bir işi iyi biliyor olabilirim ama bazen kararsız olduğum zaman da ona danışırım. Benim düşündüğümün aksini söylediği zamanlarda da onun tecrübelerinden yola çıkarak doğru kararlar verdiğine birçok kez şahit oldum. Bu da benim hatalarımı minimuma indirdi. Babam beni hiç bir zaman yalnız bırakmadı. Başkalarının aksine bizimkisi, karşılığı olmayan sevgi saygı. Babam uzun metrajlı yurt dışı seyahatlerine gittiğinde, kendimi yalnız, durgun sanki işin sonu gelmiş gibi hissediyorum. Bu da benim iş yerine karşı negatif duygularıma sebep veriyor. Bunu da zamanla aşacağıma inanıyorum.
4. Adaptasyon sürecinde sorun yaşadınız mı? Babanız birden patronunuz oldu.
Gözümü açtığımdan beri babamla beraber olduğumuz için böyle bir şey yaşamadım. Babam bana hiçbir zaman patronluk yapmadı. İşyerimizi beraber açtık. Beraber süpürdük, çayımızı beraber demledik. Tüm işlerimizi beraber yaptık
5. Kuşak çatışması yaşıyor musunuz?
Babamın zamanında ki ticaret ile şimdiki zaman ticareti çok farklı. Zannediyorum ki kuşak çatışması yaşadığımız ülkede ve ya şehirde ayrı düşünceler hareket ve davranışlara baba oğul arası geçimsizlik, patronluk aile içi sorunlar olmadıkça kuşak çatışması diye bir şey olmaz. 
Yeri geliyor ben babamın arkadaşları ile ya da o benim arkadaşlarım ile oturup vakit geçirebiliyoruz. Bu da babamın beni ne kadar iyi yetiştirdiği anlamına geliyor. Ben zaman zaman yaptığım hatalarda babam hiçbir zaman bana kuşak farkını yaşatmadı. Aksine aramızdaki dayanışmadan dolayı ben ona karşı mahcup olsam bile o bunu bana hiç belli etmedi ve aksine akıl verip zordan kurtarma görevini en iyi şekilde yerine getirmiştir.
6. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Şirket ile ilgili gelecek planlarım arasında her zaman öğrenmeyi sürdürecek, yeni işlerde yeni sorumluluklarımı yerine en iyi şekilde getirip, çalışan personeli en iyi şekilde profesyonel anlamda çalışma alanları sunmak için de bulunduğumuz kriz ortamından başarılı bir şekilde çıkıp yeni adımlar atmaktır.