224kablo
Röportajlar

NESiLDEN NESiLE - Bu ay konuğumuz Arslan Elektrik

Babanın sorunları
1. Sizi tanıyabilir miyiz?

 İsmim Mustafa Arslan. 1951 doğumlu , köylü bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldim. İlk öğretimimi köy okulunda, orta öğretimimi ve lise dönemini uşakta tamamladım. Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümü mezunuyum.
2. Firmanızdan bahseder misiniz?
Okulu bitirme dönemlerinde ağabeyim olan Muammer Arslan Ankara’da nazari bilgi zamanını tamamlayıp, sınava mütakip 2. Sınıf elektrikçi belgesini alarak 1964 yılında uşak ta ilk elektrikçi dükkanını en büyük ağabeyimiz Faik Arslan ile beraber açmıştı. Ben de okulu bitirir bitirmez kendi dükkanımızda fiili çalışma hayatıma başladım.
Üç kardeş olarak çalışma hayatımıza başlamıştık.
O zamanlar küçük çapta elektrik işleri yapmaktaydık. Uşak ili içi ve ilçeleri dahil ilk abone bağlantılarını biz yaptık.
Zaman bizi bobinaj ve malzeme satışına doğru iterken ben diğer taraftan elektrik panolarının mermer üzeri olmayacağını, saç karkas panolar içinde olması gerektiğini düşünürken istanbuldan ilk imalat saç panolar gelmeye başladı.
Biz de bu saç panoları kullanmaya başladık. Ama tedarik konusunda ve nakliye konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktaydık.
Neden biz de panoları imal edemiyoruz düşüncesindeyken, tornacı bir arkadaşımın da cesaret vermesiyle ilk giyotin makasımızı ve apgant presimizi aldık. Birkaç tabak saç ile ilk üretimimize başladık.
3. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Elektrikçilik olarak 1964 yılından bu yana piyasada çalışmaktayız.
Pano imlatı olarak da 1970’li yılların başları olarak diyebiliriz.
4. Objektif olarak çocuğunuzu/çocuklarınızı değerlendirebilir misiniz? İş hayatında kendinize benzettiğiniz ya da farklı bulduğunuz yönleri var mı?
İki oğlum var. Kendi mesleğimiz üzerinde eğitimlerini tamamladılar.
Elbetteki işler bizlerin zamanındaki gibi değil. Artık daha teknik daha farklı malzemeler var. Bizden sonrakiler de bu malzemeler konusunda bizlerden daha bilgili, konuya daha çok hakimler.
5. Yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni nesil elektrik piyasısına adapte olmakta zorluk çekmiyor. Makinalar artık elektronik parçalar ile dolu. Fabrikaların istediği malzemeler de elbetteki o yönde malzemeler. Nesil genç olduğu için malzeme tedariğini daha hızlı yapabiliyorlar veya o malzemenin yerine muadil malzemeler bulabiliyorlar.
Bizler malzemenin ne olduğunu anlayana kadar onlar malzemenin siparişini bile geçmiş oluyorlar.
Oğulun soruları : 
1. Sizi tanıyabilir miyiz?

1981 uşak doğumluyum. İşletme bölümü mezunuyum.
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
İlk iş tecrübem: orta öğretim (lise) de staj için yapı kredi bankasında çalışmıştım.
3. Babanızın aynı zamanda iş arkadaşınız olması nasıl hissettiriyor?
Babamla aynı iş te çalışmanın iyi yönleri olduğu gibi olumsuz yönleride var.
4. Adaptasyon sürecinde sorun yaşadınız mı? Babanız birden patronunuz oldu.
Herhangi bir sorun yaşamadık.
5. Kuşak çatışması yaşıyor musunuz?
Kuşak çatışması biraz göreceli olarak cevaplayabiliriz. Usta çırak ilişkisi olarak bakarsak çok fazla bir problem olmasada iş akışı ve hızı açısından bakarsak problem yaşıyoruz.
6. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Şirketimizin gelecek planını şöyle açıklayabilirim: Günümüz piyasa şartlarının sıkıntısı malum. Böyle bir piyasada temkinli giderek yerimizde saymadan ama atabilecek büyüklükte ki adımlarımızı da iyi hesaplayıp atmak zorundayız. Gerek piyasadan gerekse aile büyüklerimizden gördüğümüzde budur.