224kablo
Köşe Yazıları

NEREDEN NEREYE?

Günlerden 1 aralık ve tarih 2019 dünyada ve özellikle Çin in Wuhan kentinden bazı haberler geliyor ve dünya şaşkınlık içinde anlamaya çalışıyoruz. Bir virüs salgınından söz ediliyor yakın çevremizdeki komşularımızdan da bu haberler gelirken mart ayının 11’inde 2020’de ülkemizde ilk vaka görülüyor. Nihayet adı da konuldu covid-19.
İşte değerli dostlarım, birçok şeyin değiştiği yeni bir dünya ile karşı karşıya kaldık. Önce panik yaşamaya neler olduğunu anlamaya ve ne yapacağımızı bulmaya çalıştık. Her kafadan bir ses ve ne deniliyorsa uygulamaya çalıştık. Maske, mesafe ve hijyenden başlayarak ve kendimizi izole edeceğimiz yasakların gelmesiyle geleceğe bu denli değişimler ile yaklaşacağımızı anlamış olduk. Artık her şey değişim halindeydi; sosyal ilişkiler, geleneksel kültür anlayışımız özel hayatımızın ve iş hayatımızın uğradığı hızlı değişimler ile karşı karşıya kaldık. Tedavisi kesin olmayan yöntemlerin uygulandığı ve tüm dünya bilim çevrelerinin bu hastalık önleme çabaları nihayet bir şekilde çözümlenmiş ve aşılar geliştirip uygulanmaya başlanmış oldu. Bu süre tam bir yılı aşan süreydi ve yüzbinlerce hayatını kaybeden insanlar oldu.
Dostlarım eylül ayı yazımın nereden nereye geldik kısmının bir bölümü böyle. Şimdi biraz da iş dünyasından özetler yapalım. Tüm dünyanın hazırlıksız yakalandığı böyle bir salgında dünya ekonomilerini sarsan sonuçları ortaya çıkmış ve bu durum ülkeleri ne yazık ki etkilemiş oldu. Bu etkilenenlerden biri de bizim ülkemiz; Yapılan tüm planlamalar, ön görüler değişti ve uyum göstermenin yolları acil eylem planlarıyla harekete geçirildi. İşletmelerin aldığı yeni planlamaların doğrultusunda çok büyük kayıplar görülmedi aksine iyiye giden sonuçlar gözlemlendi. Fakat en büyük zorlukları yaşayanlar da oldu, özellikle hizmet sektörü salgından dolayı hem iş, hem de istihdam kayıpları yaşadı. Halen yeni toparlanmaya çalışıyor. Yeni dijitalleşen bir dünya karşımıza çıktı ve geleceğe dönük yatırımları bu yönde düşünmeye başladık. Sosyal medya platformlarını artık iş hayatımızın içine aldık ve e- ticaret hızlandı. Mesai çalışmaları evden online olmaya okullarda eğitim uzaktan erişim ile sağlanmaya başlandı. İşletmelerimizde salgın önlemleri, tedbirleri alındı stabil bir hayatın içine girmiş bir durumda iken aşılamanın yaygınlaşması ile sosyal iletişim yavaşta olsa başladı sayılır. 2020’nin son çeyreğine kadar işletmelerdeki çarklar normal seyrindeyken bu yılın başından itibaren bu kez üretimde hammadde sıkıntıları sektörü endişelendirdi. Fiyatların artış göstermesi ile beraber devam eden ama geçici olacağına inandığım bir sürece girmiş olduk. Dünya’nın normale dönmesi sürecinin bizlere de olumlu yansıması ile bu tür sıkıntıların azalacağını umut ediyorum.
Toplum değerlerini değişim gösterdiği, sosyolojik kaygıların yaşandığı dünyamızda insanoğlunun bu değişimlere çabuk uyum gösterdiğini, bundan sonraki dönemler için ise daha hazırlıklı olacağını düşünüyorum.
Değerli Volt dostları, sağlığın ne kadar önemli olduğunu ve servet değerinin en üst makamında bulunduğunu bize hatırlatan bu pandemi sürecini tüm dünyanın en kısa zamanda atlatabileceğinin umuduyla gelecek günlerin sağlık, huzur dolu, ekonomik krizlerin yaşanmadığı, kavgasız, barışın hakim olacağı bir dünya da nereden nereye geldik diyebileceğimiz bir hatıramızın olması ümidiyle hoş kalın sağlıkla kalın. Saygılarımla.