224kablo

Değerli Volt Gazetesi dostlarım, haziran ayından merhaba derken bu ay sizlere neden sorularının öneminden söz edeceğim. Aslında “neden” bir soru kelimesi olarak anlam içerse de bir durumdan, bir olaydan söz ederken kullanılan kelimedir. TDK bu kelimeyi bir olayı doğrudan başka bir olayın sormak için kullanılan sözcük diye açıklarken, bir başka açıklaması ise, bir olayı veya durumu gerektiren, doğuran başka bir olay ve durum diye söyler. Değerli dostlarım günlük konuşmalarımızda çokça kullandığımız bu kelimenin ne anlama geldiğini açıklamak istedim ki anlatacaklarıma ışık tutabilsin.
Yaşantımızın her anında “neden” sorularıyla karşılaşır ve dolayısıyla sorgulamak istediğimiz bir durum karşısında kullanırız. Neden varım? Neden bu işi yapıyorum? Neden okuyorum? Neden aldım? Neden verdim? neden? Neden? Neden? Bu sihirli bir kelime ve bunun arkasında yatanlar ise aslında istek ve arzularımız ile keşkeleri veya pişmanlıkları barındırmak olduğu ortaya çıkar.
Doğru zamanda ve doğru yerde kullanıldığında ise bu sihirli kelime bizlere fırsatları ve bunu nasıl kullanmamız gerektiğini anlatır. İş hayatımızda insanların unuttuklarından birisi de “neden” orada bulundukları konusunda olumlu düşünememeleridir. Olumsuzlukların karşımıza çıktığı durumlarda ise “neden” kelimesi kullanılır ve karşılığı aranır.
Yanlış yerde ve yanlış zamanda kullanıldığında bu sihirli kelime anlamını yitirir ve bizlerde endişe ve kaygı ile yaşamamıza etken olur. “Neden” sözcüğünü kullanırken dikkat etmemiz gereken olumlu yönde sorgulamayı yapıp kendi hayatımızı motive hale getirmemiz olmalıdır. “Neden” sorusu ayrıca merak ettiklerimizi öğrenmek içindir ve bunu küçükken çok sorarız.
Çocuklar merak ettikleri şeyleri sürekli “neden” diye sorarlar ve olayı veya durumu öğrenmek isterler. Burada ne sorusu onu bilmek için, “neden” sorusu ise olayı anlamak içindir.
Değerli iş insanı dostlarım, yönetici ve çalışan arkadaşlarım işimize “neden” ile başlamanın önemini fark edersek bulunduğumuz pozisyonlarımıza yön vermede, şekillenmesinde faydaları olduğunu göreceksiniz. Karar verirken veya risk alırken bu sihirli sözcük bizim hedef noktamızı belirleyecek olan önemli bir kilit taşıdır… Birilerine ilham vermeniz gerekirken “nedenler” ile işe başlayınız. Bilirsiniz özellikle yöneticileri ikiye ayırabiliyoruz; insanları manipüle edenler ve onlara ilham verenler, sizler ilham verenlerden olursanız “ne? Nasıl? Neden?” ile düşünmeyecek, “Neden? Nasıl? Ne?” diye olayları değerlendireceksiniz. Bu durum olayları çözümlemede, risk almada sizlere başarı yolunu açacak düşünme yeteneğidir. Çünkü karar verme hızınız böylece artacak ve çözüm odaklı düşüneceksiniz. “Neden makine adedini arttırmalıyım? Neden aracımı değiştirmeliyim? Neden eleman almalıyım?” gibi soruların karşılığını bu şekilde kendiniz söylemeye ve düşünmeye başlarsanız “neden” sözcüğünün sihirli bir kelime olduğunu göreceksiniz. Nedensiz başlangıçlar olmaz, her işe bir “neden” ile başlanmalı bu özel veya iş hayatınızda böyle olmalı ve bu sayede kendi ve çevrenizi etkileyecek olan motivasyonu ortaya çıkaracak olan da budur.
Değerli Volt Gazetesi dostlarım iş hayatım süresince her gün işime geldiğimde bugün “neden geldim?” ve “hangi nedenle işe başlamalıyım? diye sorar ve kendimi motive ederim.
Her yeni bir günmüş gibi bu sihirli sözcük yeni fikirleri, planlamaları ve gelecek öngörülerinin başlangıç günü olarak karşıma çıkar ve “neden” sorusunun cevabını bulurum.
Sizlere de öneriyorum güne “neden” ile başlayın, bakın o gün farklı bir gün olacak ve bu sihirli sözcük hayatınızda değişimlere neden olacaktır. Saygılarımla.