224kablo
Röportajlar

NA-DE FİRMA SAHİBİ DAVUT YURTTAŞ

1-Kendinizi tanıtır mısınız?
Davut Yurttaş, 1953 doğumlu, Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, Na-De AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı ve DMY Elektronik/Yatırımlar Gurubuna bağlı 47 şirketin ortağı ve yöneticisiyim. 

2-Şirketinizden bahseder misiniz?
Na-De faaliyetlerine 1969 yılında bina otomasyon ve bina iletişim sistemleri konusunda başlamış olup, daha sonra aydınlatma konusuna girerek, özellikle sensör ve sensörlü aydınlatma konusunda lider bir firma haline gelmiştir. İlerleyen zamanlarda Yangın Algılama sistemlerini de faaliyet konusuna dahil etmiştir. 2015 yılında DMY Elektronik Yatırımlar bünyesine katılarak, faaliyet alanlarını genişletmiş olup, özel aydınlatma ürünlerinin de üretimine başlamıştır. Şu andaki faaliyet konumuzu, Sensörlü ve Sensörsüz Aydınlatma Ürünleri, Sensörler, Görüntülü diafon sistemleri, Yangın Algılama Sistemleri, Solarlı Sokak lambaları, projektörler, Akaryakıt sektörü için özel aydınlatma ürünleri ve fiyat panoları olarak özetleyebiliriz.

3-Yeni tesisinize taşındınız. Departmanlar, çalışanlar ve hiyerarşik yapınızla alakalı bilgi verir misiniz?
Na-De AŞ.’yi Tuzla Organize’den kendi mülkümüz olan Sarıgazi’deki 8000 m2’lik binamıza taşıdık. Hem merkeze hem de diğer gurup şirketlerine yakınlaştık, aynı zamanda da ismimize yakışan bir görsele sahip olduk. Çalışanlarımız, müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz için çok güzel bir çalışma ortamı oluşturduğumuzu düşünüyorum. Bu tesis yine gurubumuza ait, bitişiğindeki 18000m2’lik binalarımızla büyümemize ve genişlememize açık olanakları da beraberinde getirecektir.
Şu anda fabrikamızda 114 personel bulunmakta olup, 29 kişi ön lisans ve lisans mezunudur. Montaj perso-nelimiz işinin ehli olup, özel eğitimlerden geçirilmiştir. Çalışanlarımızın yarısı bayan personeldir. Her bir personelimiz iletişim, takım çalışması, müşteri duyarlılığı yetkinliklerine sahip olup, sonuç ve verimlilik odaklı çalışmaktadırlar. 
Kalite Kontrol departmanımız büyük bir titizlikle tedarikçilerden temin edilen hammadde ve yarı mamullerin fabrikaya kabulünden başlayarak, üretimin her aşamasında kontrollerini yapmaktadır. Tüm ürünlerimiz nihai hale geldiğinde %100 elektriksel ve görsel testlerden geçmektedir. Kalite Kontrol Birimimiz doğrudan Genel Müdür’e bağlı olarak çalışmaktadır. 
Aydınlatma ve Intercom sistemlerinde yeniliklerin daima öncüsü olan firmamız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda 2018 yılında Ar-Ge Merkezi ünvan ve belgesini almaya hak kazanmıştır. Ar-Ge Merkezi olarak yeni teknolojiye sahip ürünler geliştirme çalışmaları yanı sıra, mühendislerimiz ürünlerimizde kalite/maliyet optimizasyonu üze-rinde de çalışmalar yapmaktadır. 

4-Yurt içi pazarına hakim olduğunuz kadar yurt dışına da ihracat yapıyorsunuz, müşteri portföyünüz hakkında bilgi verir misiniz?
Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da çok geniş bir müşteri yelpazemiz bulunmaktadır. Perakende satış yapan müşterilerimiz olduğu gibi, sadece proje bazında çalışan ve projelerinde ürünlerimizi kullanan müşterilerimiz de bulunmaktadır. Yine tüm ürün gruplarımızdan satın alan veya sadece tek bir ürün grubumuzu satın alan müşterilerimiz bulunmaktadır. 2019 yılında         üretimimizin %15’i yurt dışına ihraç edilmiştir. 2020 yılındaki hedefimiz, yurt dışı satışlarımızı ciromuzun %30’una taşımaktır. 
Şu anda Asya, Afrika, Avrupa kıtasındaki birçok ülkeye ihracat yapmaktayız. Amacımız Avrupa ülkelerindeki pazarımızı arttırarak, Türkiye Cumhuriyeti’nde de yeni pazarlar açmaktır.  

5-Üretim aşamalarınızdan, ürün gamınızdan bahseder misiniz? Sektöre sunduğunuz ve sunmayı planladığınız yenilikler nelerdir?
Ürünlerimizde kullandığımız elektronik modüller DMY Yatırımlar bünyesindeki kardeş firmamız olan Assan’da çok büyük bir titizlikle üretilmektedir. Ürünü nihai haline getirmek için gereken tüm diğer üretim aşamaları fabrikamızda yapılmaktadır. 
Üretim hatlarımız, ürün grubuna göre değişiklik göstermek ile birlikte, min. 4.000 adet /gün belli ürünlerde üretim kapasitesine sahip bulunmaktayız. 
Yukarıda belirttiğimiz ürün yelpazemize ilave olarak, sektöre yönelik projelendirme, proje ve müşteriye özel özgün ürün tasarımı faaliyetle-rimiz bulunmaktadır. 
Seri üretimlerimiz arasında piyasanın düzenli talebi içerisinde var olan sensörlü armatürler, sensörler, Görüntülü sistemler, Yangın algılama sistemleri, yönlendirme tabelaları (exit vb.), downlight armatürler, lineer led aydınlatmalar, led projektörler, led paneller, ray spotlar ve etanj grupları, çeşitli dekoratif led aydınlatma ürünleri, kanopi altı aydınlatma armatürleri, benzin istasyonları için fiyat panoları vb. yer almaktadır.
NA-DE olarak ise öne çıkan ürün grubumuz, sektörde bilinen ve tercih edilen sensör ve sensörlü aydınlatma gruplarımızdır. Bununla beraber ledli acil-exit yönlendirme levhalarımız, görüntülü haberleşme sistemleri ve yangın algılama ve uyarı sistemleri yine tercih edilen ürün gruplarımız arasında yer almaktadır.
Yeni ürün ve ürün grubu geliştirmek için ARGE Merkezimizin çalışmalarına hız vermek başlıca hedeflerimizin arasındadır. Bu kapsamda mevcut ürün gruplarımızı teknolojik yenilik ve gelişmeler kapsamında her zaman güncel tutmayı hedeflemekteyiz. 
Enerji verimliliği konusunda, ürettiğimiz ürünlerin, yeni teknoloji ledlerle dizayn edilmesi, daha     verimli güncel led sürücüler kullanarak ve geliştirerek, yüksek lümen, düşük enerji tüketimi ile daha ekonomik bir yapıya getirmekteyiz. 

6-Ar-Ge atölyenizi görme şansımız oldu ve çok beğendik. Üretim ve Ar-Ge faaliyetleri ile kullandığınız teknolojilerden bahseder misiniz? Bununla ilgili hedefleriniz nelerdir?
Firmamız Ar-Ge çalışmalarına çok önem vermekte olup, 2019 yılında bütçenin %3’ü bu çalışmalara ayrılmıştır. Ar-Ge Merkezi projele-rimizden 3 adedi (Açısal Yayılım Kontrolünü Sağlayacak Özgün Optik Lens Tasarımlı RGB LED Wallwasher, Evrensel Sesli Sensör Geliştirilmesi, Acil Aydınlatmalı ve DALI Haberleşme Protokolünü Kullanan LED'li Armatür Geliştirilmesi) tamamlanmış olup, diğer projele-rimiz üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca solarlı sokak lambalarımızda ise güneşten daha fazla enerji sağlamak amacı ile geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. 

7-Sizin ve şirketinizin, önümüzdeki ilk beş yıllık hedefleri neler olacak?
DMY Gurup olarak hedefimiz ülke ihtiyaçları doğrultusunda, dışa bağımlılığı azaltacak, ileri teknolojiye sahip ürünleri arge’den başlayan süreçlerle üretime aktarmak ve aynı zamanda Dünya pazarlarında da söz sahibi olarak ticari aktivitelerde bulunmak birincil hedefimizdir. Bunun doğal sonucu daha fazla istihdam ve çalışan mutluluğudur.
Na-De özelinde hedeflerimiz gurupla paralel şekilde ilgi alanına giren konularda öncü pozisyonunu koruyarak hem iç hem de dış pazarlarda ürün çeşitliliği ve kalitemizle tercih edilen marka olmaktır.
Hedeflerimizi kısa vadede fırsatlarla uzun vadede ise Türkiye ve Dünya’da gelişen ve değişen ihtiyaçlara göre belirliyoruz. Büyümek ve kalıcı olmak ana düşüncemizdir. 

8-Sizi, sektörün lider firması pozisyonuna getiren özelliğiniz nedir?
50 yıldır ayakta kalmamızın, halen bilinir ve tercih edilir olmamızın nedeni müşteri memnuniyetine önem vermemiz, kaliteli ve kullanışlı ürün üretmemiz ve ürettiğimiz ürünlerin arkasında durmamızdır. Ürettiğimiz ürünlerdeki her bir komponent kesinlikle konusunda lider olan firmalardan temin edilmektedir. Bu da ürünlerimizin kalitesini arttırmakta, ömrünü uzatmaktadır.

9-Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Na-De’nin içinde bulunduğu sektör, genellikle inşaata yönelik ürünlerle hareket ettiği için ekonomik krizlerden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Son ekonomik krizde en fazla konkordoto ve iflasların yaşandığı sektör inşaat sektörü ve buna bağlı yaşamını sürdüren elektrik sektörü olması bunun bariz göstergesidir. Ayrıca sektörümüzün iş yapma biçimi de buna çanak tutmaktadır. Uzun vadeler, promosyon çılgınlıkları, ucuz ve kalitesiz ürünlerin sorgusuz ve sorumsuzca pazarda yer bulması, Bir türlü önlenemeyen Çin’den çöp niteliğindeki mal girişleri ve bunlarla rekabet edebilmek adına kaliteden verilen ödünler sektörü olumsuz etkilemektedir.
Bunun sonucu Pazar, esas olarak ikiye ayrılmış durumdadır; Bir tarafta marka değeri olan, kaliteden ve bu anlamda da fiyattan ödün vermeyen firmalar, diğer tarafta ‘’gün bu gündür’’ mantığı ile hareket eden, fiyat endeksli, kaliteye önem vermeyen firmalar ve ürünleri…
Gün geçmiyor ki gazetelerde elektrik sektörü ile ilgili bir ürün yasaklama ve toplatma ilanı yayınlanmasın. Vatandaşın kısıtlı bütçeyle ucuza almayı tercih ettiği ürünlerin gerçek yüzü bu ilanlarla ortaya çıkıyor.
Biz Na-De olarak ucuz olmak adına kaliteden taviz verme konusunda son derece tutucuyuz. 40 yıllık markamızı kalitesizlikle lekelememek için makul fiyatta ve üstün kalitede, aynı zamanda ürettiği ve sattığı ürünlerin arkasında duran bir firma olarak sektördeki varlığımızı sürdürüyoruz. Nasıl olsa akıl sonunda doğru yolu bulur, müşterisini aldatmayan, çalışan ve üreten firmalar selden sonra kalan kum misali ayakta kalıp yoluna devam         ederler…  

10-Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
50 yıldır sektörde hizmet vermekteyiz.

11-İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, bu sektöre girmeye nasıl karar verdiniz?
Benim kişisel olarak ilk iş tecrübem, bir proje fimasında geçirdiğim 3 yılla başladı, askerlik sonrası DMY Grubun temellerini oluşturan İnform AŞ. ve Özdisan AŞ. ile olgunluğa ulaştı. Bu gün elektrik, elektronik,     enerji, deniz nakliyat, ilaç vb. konularda faaliyet gösteren başta Na-De AŞ. olmak üzere çeşitli büyüklük ve olgunlukta 47 şirkette yönetici ve yönlendirici olarak fayda üretmeye çalışıyorum .
Na-De’nin içinde bulunduğu alan, zaten değişik firmalarımızla dirsek temasımız olan bir alan olduğumuz için tercih ve girme konusunda fazla düşünmedik. Gurubumuzun amiral gemisi olan Firmamız İnform         Elektronik AŞ.’yi Legrand Guruba sattıktan sonra elde etiğimiz sermaye ile büyüme ve yatırım stratejilerimiz ile kesiştiği ve ortaklı talebi geldiği için değerlendirdik ve girmiş olduk.
Zaman içinde ortağımızla ortaya çıkan fikir ayrılıkları bizi bu yolda yalnız yürümek zorunda bıraktı. Şimdi DMY Grup prestijini de arkamıza alarak güzel günlere yelken açtık, koşar adım gidiyoruz.

12-Genç girişimcilerin sektöre getirdiği soluğu nasıl yorumlarsınız?
Biz DMY Grup olarak her zaman gençlerin yanında olduk, destekledik, imkanlarımız ölçüsünde desteklemeye çalıştık. Bu gün bizimle 18 yaşında çalışmaya başlamış ve gurupta önemli makamlara gelmiş arkadaşlarımız olduğu gibi, bizde yetişip kendi işini kurmuş ve başarılı olmuş onlarca arkadaşımızda mevcuttur. Biz onların başarılarıyla gurur duyuyoruz.
Bunu yanında her türlü yeniliğe ve yeni düşünceye açığız. Yatırımlarımız büyük çoğunluğu fikri ürüne çevirecek sermaye ve yönetsel eksikliği olan firmalara olmuştur. Ayrıca gurup firmalarımızın 4’ünde Arge merkezimiz, 9’unda Arge faaliyetlerimiz var. Bazı firmalarımızda müşterilerimize Arge desteği de sunuyoruz.
40 yıl önce mühendisler parmakla gösterilirken, bugün 81 ilde mühendis yetiştiren üniversitelerimiz var. Bunlar için yeteri kadar nitelikli iş olanağı olmasa da kaynak olarak sanayinin, sanayicinin ihtiyacını karşılayacak seviyede mühendisimiz, teknisyenimiz var.
Bilginin gittikçe daha kolay ulaşılabilir olması da gençlerin önünü açan önemli bir etken. Bu mecradan her gün yeni filizler fışkırıyor. 

13-Sektöre girmek isteyen genç girişimcilere neler önerirsiniz?
Giderek kronikleşen, birisi bitmeden diğeri başlayan ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşan ülkemiz ve dünyamızda özel girişimcilik, gittikçe zorlaşan ve cesaret isteyen bir iş haline geldi. Gençler vakit kaybetmeden çok şeye sahip olma hevesi ile hareket etme eğilimindeler. Tüketimin bu kadar pompalandığı, her şeyin gözler önünde olduğu günümüzde haksızda sayılmazlar. Fakat benim önerim, belli bir tecrübe ve olgunluğa ulaşmadan iş hayatına adım atmamaları. Sonu hüsranla bitecek maceralardan uzak durmaları, biraz garantici olmaları. Unutmamak gerekir ki önümüzden geçen son tren değil, daha pek çokları gelip geçecek, doğru trende doğru kompartımana binebilmek sizleri hedefinize ulaştıracaktır. 

14-Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Volt gazetesi sektörde önemli bir misyonu üstlenmiş ve bunu yaparken de elde ettiği gelirlerle önemli bir sosyal sorumluluğa katkıda bulunuyor. Bizlere sayfalarında yer verdiği için tüm ilgili ve çalışanlarına teşekkür ederim, yolunuz açık olsun.