224kablo
Sektörel

Modern çağın sanayi  devrimi; Endüstri 4.0 ve  devrimin Türkiye’ye etkileri

Gelişen teknoloji, ürünleri, üretimi, dağıtımı   olduğu gibi işi yapış tarzımızı hatta basit gündelik hayatımızı dahi oldukça etkiliyor, değiştiriyor. Sanayide meydana gelen ve geniş çaplı değişimi tetikleyen dönemler Sanayi Devrimi olarak adlandırılıyor. Sanayi devrimlerini tek bir olaya veya icada bağlamak çok zor; çünkü belirli bir dönem içinde meydana gelen gelişmelerin bütünü sanayide çağın değişmesini sağlıyor. Birinci Sanayi Devrimi özellikle buhar makinesi başta olmak üzere çeşitli makinelerin keşfi ve madenlerin verimli kullanılması ile tarımın, ulaşımın gelişmesini ve el emeğine dayanan üretimin seri üretim yapan fabrikalara evrilmesini sağlamıştır. Elektriğin yaygın kullanılmaya başlaması fabrikalardaki verimliliği arttırmış, beraberindeki gelişmeler ile İkinci Sanayi Devrimi olarak adlandırılmıştır. Bilgisayarın icadı, uzay çalışmaları ve üretimde otomasyon, kısaca dijitalleşme Üçüncü Sanayi Devriminin temelidir. Ve günümüzün Sanayi devrimi, Endüstri 4.0 adıyla bilinen siber-fiziksel yeniliğin uygulanması. Endüstri 4.0’ın ayrılmaz bileşenleri bulut bilişimi (cloud), büyük veri (big data) ve tabii ki nesnelerin interneti, IoT (internet of things).
Nesnelerin interneti aslında özetle bütün fiziksel sistemlerin siber sistemler ile kontrol edilmesini kapsıyor. Futbol topunun bile gol çizgisini geçip geçmediğinin topa konulacak bir çipin gönderdiği sinyal ile dijital olarak değerlendirildiği bir dünyadan bahsediyoruz.
Yani IoT istisnasız her sektörü etkileyecek.

Akıllı yazılımları yazacak mühendislerin Doğu’da olması ilginç bir ironi oluşturuyor

Evlerin akıllı bina teknolojisi ile donatılması şimdilik siz eve gelmeden ısıyı ve ışığı arzunuza göre hazırlaması şeklinde algılanıyor olsa da buzdolabınızda bulunan malzemelerin ayarlı oldukları miktarın altına düştüğünde sanal ortamdan sipariş edilip dronlar ile evinize teslim edilmesinden bahsediyoruz.
Akıllı işaret işleme ile koordine edilmiş yeni nesil fabrikada, giriş yapan malzemelerin otomatik olarak tanınmasını, işlenip ürün haline getirilmesini, paketlenmesini ve hatta sevk edilmesini dahi akıllı robot sistemlerinin yaptığı üretim süreçlerini gözünüzün önüne getirin.
Avrupa’yı Endüstri 4.0’a sürükleyen en önemli etkenin, ucuz iş gücü avantajıyla öne çıkan Çin ve bütün Doğu dünyasını alt etmek için işçiliği Çin’in dahi altında maliyetle robot sistemlerine yaptırma düşüncesi olduğu bilinse de, IoT teknolojisinin gerektirdiği en önemli kalem olan akıllı yazılımları yazacak mühendislerin Doğu’da olması ilginç bir ironi oluşturuyor.

Türkiye bu konuda belki de ilk defa treni kaçırmadan kolları sıvadı

Herkes elektrikli fabrikalar kurmuşken hala buhar makinesiyle üretim yapmaya çalışan şirket rekabet edebilir mi?
Türkiye bu konuda belki de ilk defa treni kaçırmadan kolları sıvadı.
Ülkemizin en büyük avantajı, bu Doğu-Batı alışverişinde bir köprü, bir ana arter pozisyonunda olması ve bu coğrafyadaki diğer ülkelerden teknolojik olarak daha üstün yapısı.
Türkiye Endüstri 4.0’ın doğal paydaşı olacak ve bunun teknolojik ilerleme hamlesini ivmelendireceği kesin… Yeni sanayi devrimi ile yerden, işçilikten, zamandan, malzemeden, enerjiden, insan hatasından tasarruf edileceğini biliyoruz. Akıllanmayanın rekabet edemeyeceği bir iş dünyası geliyor Endüstri 4.0 ile birlikte iş gücünde yaşanacak değişimler çok önemli.
İşe hiç gitmeden, cep telefonumuzu kullanarak akıllı robotlardan kurulu koca bir fabrikayı idare edeceğimiz günlerden söz ediyoruz.
Bedensel işgücüne duyulan ihtiyacın çok büyük oranda azalacağı, kendini yenilemeyen işçilerin yavaşça seleksiyona uğrayacağı bir iş dünyası, şüphesiz ki Türkiye’deki işsizliği daha da fazla arttıracaktır. Akıllanmayanın rekabet edemeyeceği bir iş dünyası geliyor…
Yazar: Dr. Aysam Akses
Şirket: ENTES Elektronik
Pozisyon: Kalite Test ve Sertifikasyon Müdürü