224kablo
Röportajlar

‘Mimar müşterilerimizin projelerinden dolayı birçok şehre ürün gönderiyoruz.’

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
Öncelikle sektörümüzün bu güzide gazetesinde firmamıza ayırdığınız yer ve zaman için teşekkür ederim. Bana ve firmama güç ve moral verdiniz.                    
İsmim Hasan Çakmur 1966 Erzurum doğumluyum, esnaf bir babanın üç çocuğundan biriyim.       
Eğitim ve öğrenimimi Erzurum’da tamamladıktan sonra elektrik sektöründen bir arkadaşımın davet ve iş teklifi ile 1995 senesinde Bursa’ya göç ettim. O tarihten beri Bursa’da yaşıyorum.

Sektörde 24 yıl çalışan ve firma ortağı olarak bulundum.  Son 1 aydır kendi ismimi taşıyan bir aydınlatma firması kurarak iş hayatıma ve sektördeki öğrenciliğime devam ediyorum. Liseden elektrik bölümü mezunuyum, elektrik ustalık belgesine sahibim ama Yüksek Öğrenimimi ekonomi ve sosyoloji bölümlerini bitirerek tamamladım, seyahat etmeyi, okumayı, ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirmeyi çok seviyorum.
2. İlk iş tecrübenizi merak edi-yoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
Babamın işyerine ziyaret türü gitmelerimi saymazsak ilk iş tecrübem, dolaşarak küçük bir tepside simit satmak diyebilirim. Akrabalarımın yanında kuyumcu çıraklığı, bir eğitim kurumunda muhasebecilik, bir gıda kooperati-finde işletmecilik kısa süreli ve küçük iş deneyimlerim diyebilirim.
3. Bu sektör de olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? 
Aslında kamuda çalışıp yüksek ideallere hizmet etmek gibi farklı düşüncelerim vardı ama Ülkemizin içerisinde bulunduğu şartlardan dolayı bunun çokta kolay olamayacağı düşüncesiyle biraz önce bahsettiğim gibi bir arkadaşımın daveti ile Bursa’ya geldim ve sektöre adım attım.
4. Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
Kısaca, aydınlatma ile ilgili her türlü ürünün alım, satımı ve danışmanlık hizmetleri diyebiliriz. Müşteri ve çözüm ortaklarımıza, aydınlatma mimarisini, konforunu ve doğru aydınlatmayı önceleyen orta ve üst segment ürünler sunuyoruz. Dünyada ve ülkemizde bilinirliği ve geçerliliği olan bazı markaların bayilik ve satışını gerçekleştiriyoruz. Şu an mağazamız anahtar, priz ve bina otomasyonunda önemli bir yeri olan bticino markasının konsept mağazasıdır.
5. Yeni şube açmayı düşünüyor musunuz? 
Şu an için böyle bir planlamamız yok. Gücümüzü çok fazla dağıtmadan mevcut şubemizle kaliteli hizmet sunmaya devam edeceğiz.
6. Müşterilerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Bu günü konuşursak,  yeni mağazamız ve sattığımız ürünler, müşteri ve dostlarımızdan çok olumlu tepkiler alıyor. Aydınlatma sektörüne ilk girdiğimiz andan bu güne baktığımızda da, kalite ve müşteri memnuniyetini öncelediğimiz ve bizden kaynaklanmayan sebepler hariç, hep çözüm odaklı çalıştığımız için en büyük sermayemiz müşterilerimiz hem maddi hem moral desteği vermeye devam ediyorlar.
7. Diğer yerlerden sizi ayıran özellik nedir?
Bizde, işini iyi yapan tüm meslektaşlarımız gibi iş ahlakını önceleyerek, müşterilerimize doğru ve sağlıklı ürünler sunmaya çalışıyoruz.
Diğer bazı meslektaşlarımızdan firmamızı ayıran fark, mimar ve iç mimar müşterilerimizin çokluğu sebebi ile yenilikleri biraz daha yakından takip edip, sektöre hızlıca bilgi ve ürün olarak kazandırmak diyebilirim.
8. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?
Bursa başta olmak üzere, çevre illerden müşterilerimiz var. Mimar müşterilerimizin Bursa dışındaki projelerinden dolayı Ülkemizin birçok iline ürün gönderiyoruz.
9. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Global ve Ülkemizdeki ekonomik krizden dolayı bizim sektörümüzde de durağanlık hakim. Ama teknolojik ve görsel yeniliklere çok açık olan sektörümüz bizimde akılcı önlem ve politikalarımızla sıkıntıları kısa sürede aşacaktır diye düşünüyorum.
10. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Yaklaşık 24 yıldır aralıksız bu sektörde hizmet vermekteyim.
11. Objektif olarak yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni nesil çağa, teknolojiye ve yeniliklere daha kolay adapte olduğu ve iletişim kanallarını daha etkin kullanabildiği, daha çok seyahat imkanına sahip olduğu, daha iyi eğitim aldığı, birden fazla yabancı dil konuşabilmesi gibi pozitif nedenlerden dolayı sektörü bulunduğu noktadan daha ileri taşıyacağını, gerek ticari gerekse imalat yönünden aydınlatma sektörünün yakın coğrafyamızdaki ülkelerin cazibe merkezi olacağına inanıyorum.
12. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Birinci hedefimiz şirketi sürekli günümüz şartlarına uygun yenilemek, dünyanın neresinde olursa olsun yeniliklerden haberdar olarak bunları müşteri ve çözüm ortaklarımızla paylaşmaktır. Ayrıca orta vadede kendi markamızı oluşturmak gibi bir hedefimiz var.
13. Sektöre girmek isteyen yeni girişimcilere ne önerirsiniz?
Bilgiye ve insana değer vermeliler. İşlerine saygı gösterip, en iyi hizmeti hedeflemeliler.
14. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Tekrar bana vakit ayırdığınız için teşekkür eder, volt gazetesine yayın hayatında başarılar dilerim.