224kablo
Röportajlar

LİMADEM ELEKTRİK, ALTERNATİF HİZMETLERİYLE ÇÖZÜM ORTAKLIĞI SUNUYOR

Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz? 
Ben Olgun Şafak Karabiber, 1984 Artvin doğumluyum. İlkokulu Artvin’de, ortaokulu Samsun’da okudum. Üniversite eğitimimi de Afyon Kocatepe’de tamamladım. 2005’te Bursa’ya yerleşerek meslek hayatıma da başlamış oldum. 

2005 tarihinde Bursa’daki iş hayatınız nasıl başladı? 
İlk deneyimim Teksen Elektrik’te Oyak Renault şantiye şefi olarak başladı. 2009-2010 yılına kadar Teksen Elektrikte çalıştım.
Askerlikten sonra Çetin Elektrik firmasının şantiye şefi ve taahhüt müdürü olarak 8 sene çalıştım. Sonra kendi firmalarım olan Limadem Elektrik ve Limaç Elektro Market’i kurdum. 

Firmanızın kuruluşu ve faaliyet konuları nelerdir? Üretim ve hizmetlerinizden bahseder misiniz? 
İlk şirketim Limadem Elektrik’i 2017 mayıs ayı itibari ile kurdum. 2019 yılında da 2. firmamız olan Limaç Elektro Market’i kurdum. Limadem Elektrik’te taahhüt mühendislik hizmetleri, Limaç Elektro Market’te ise malzeme satış hizmetleri veriyoruz.
Bu süreçte Limadem Elektrik’te Tofaş, Oyak Renault, Şişe Cam, Karsan gibi tamamen endüstri firmaları ile çalışıyor, büyük firmalara ve otomotiv yan sanayilerine hizmet vermeye devam ediyoruz. Şu anda 100’ün üzerinde fabrika müşterilerimiz mevcut ve 250 civarında cari müşterilerimiz var. Bunun yarısı sürekli aktif çalıştığımız, diğer firmalar da yatırım yaptıklarında dönem dönem proje bazlı çalıştığımız müşteriler. Limadem Elektrik’te şu an için 26 çalışanımız bulunmakta ve 600 metre karelik 5 katlı yönetim binamız var. Çalışanlarımız, mühendislerimiz hep sahada şantiyelerde çalışmaktadır. Bu sektöre giriş amacımız ise sektörün bazı açıklarını kapatmaktır. Hareket kabiliyetimizdeki hızlılık ve anında müdahale edebilme yeteneğimiz ile biz tam bu araya girmiş olduk. 

Hangi bölgelerde faaliyet gösteriyorsunuz? 
Biz mühendislik firması olduğumuz için Çanakkale, Eskişehir, İstanbul, Kocaeli’den Kastamonu’ya kadar birçok yerde hizmet veriyoruz ve tüm bu bölge-leri merkez binamızdan yönetiyoruz. Bizim şubelerimiz şantiyelerimiz aslında. Tofaş, Oyak Renault, Karsan, Şişe Cam gibi büyük tesislerden ekiplerimiz hiç çıkmıyor. Sürekli orda ekiplerimiz, malzeme depolarımız, envanterlerimiz var. Bütün hepsi merkez binamızdan yönetilmektedir. Bizdeki yapılanma, şantiye sistemi yönetimine uygun olduğu için mühendislerimiz de şantiyelerimizi yönetmektedir. Bunun dışında Limadem Elektrik tarafında anahtar teslim teklif vermekteyiz. Bir fabrika yapılacağı zaman projesini de biz çiziyoruz, dosyalarını biz hazırlıyoruz ve tüm keşifleri biz yapıyoruz. Bunun ardından malzemeleri temin ediyor, topraklamasından trafo kurulumuna ve aydınlatma montajlarına kadar yapıyoruz. O fabrikada çalışacak olanlar en son bilgisayar başına geçtiğinde internet veya telefon bağlantısını hazır halde veya tezgahlarının başına geçip start düğmesine bastığında makineleri çalışır olacak şekilde her şeyi hazır teslim ediyoruz. Hırsız algılama sistemleri, yangın algılama sistemleri gibi ayrıntılar dahil fabrikadaki ilgili tüm sistemlerin kurulumuna da hizmet vermekteyiz. Birçok firma anahtar teslim hizmet verdiğimiz için bizi tercih ediyor. Şu an 14 firmaya hizmet vermekteyiz 2. firmamız olan Limaç Elektro Market ise endüstri firmalarının tedarikçisi durumunda, bir başka ifadeyle endüstri firmalarının güvenli çözüm ortağıyız. Limaç Elektro Market’te aydınlatma ürünleri, kablo kanalları, kablo sistemleri, pano malzemeleri, otomasyon malzemelerini satıyoruz. 

Firmalarınızın Kalite Belgeleri nelerdir? 
Büyük firmalarda çalışmaların avantajları da dezavantajları da var. Avantajlarından bir tanesi bizleri de kendileri gibi yetiştirmeleri, 5S Sistemine uygun hale getirmeleri. Bundan dolayı biz de sürekli denetlenen bir firmayız. Şantiyelerimiz ve şirketimiz sürekli denetlenerek 5S Sistemine uygun çalışma sağlanıyor. OHSAS, İSO, kalite ve çevre belgelerimiz var. Bizler bunların hepsini denetlenerek alıyoruz. 

Bayilikleriniz nelerdir? 
Nexas Kablo, Eae, Legrand, Mavili Yangın Algılama Sistemleri gibi temel bayilikleri sayabiliriz. 

Limadem Elektrik’i ve Limaç Elektro Market’i sizce diğer firmalardan önde tutan özellik nedir? Firmanızın kalite çizgisini nasıl geliştiriyorsunuz? 
Sektöre öncülük yapmayı planlayan ve bu yolda da ilerleyen bir firmayız. Günümüzde firmalar arasında finansal rekabet, hız ve kaliteli hizmet ön planda oldu. Biz bu aksiyonlarda öncülük yapabiliyoruz. Biz teklif verdiğimizde %90 olumlu geri dönüş oluyor. Bu konuda rekabetçiyiz aynı şekilde Limaç Elektro Market firmamızda da aynı fiyatlandırma geçerli, nokta atışı teklifler ile iş anlaşmaları yapabiliyoruz. Kalite tarafında ise bizi ortaya çıkartan farkımız kalitemiz ve hızımız. Biz çok hızlı aksiyon alabiliriz. Bize bir aksilikle ilgili telefon geldiğinde biz hemen ekibimizi yönlendirebiliyoruz. Ama büyük firmalarda prosedürler uzun sürdüğü için bunu yapama-zyabiliyorlar. Firmalar bizi seçtiklerinde şunu biliyorlar; Limadem Elektrik yapar, Limadem Elektrik projeyi yetiştirir. Ayrıca montaj konusunda da güvenilir bir firmayız. Tedarikçilerimiz talep etmese dahi ürün garantileri haricinde 1 yıl boyunca montaj garantisi veriyoruz. Büyük firmalarda 2 yıla kadar çıkabiliyor. 

Bu pandemi sürecinde hem ekonomik hem hijyen konusunda nasıl önlemler aldınız? 
Biz pandemi sürecinde hiç durmadık. Sadece pandeminin başlarında Mart 2020’de 10 günlük bir durma sürecimiz oldu. Bunun sebebi de çalıştığımız firmalar durduğu için. Biz tüm yıl boyunca çalışarak ciromuz %50 arttırdık. Ekip sayımızda artışımız oldu, firmamız büyüdü. Pandemi sürecinde maske dezenfenktan hiç eksik olmadı. Bizim firmamızda pandemi haricinde de sürekli belirli periyotlarla sağlık kontrolleri yapılıyor. Ayrıca kendi bünyemizde dışardan destek almadan iş güvenliği uzmanımız ve iş yeri hekimimiz var. 

İhracatınız ya da yurt dışı hizmetiniz var mı? 
Şu an için Türkiye genelinde hizmet vermekteyiz. Artvin’e dahi hizmet veriyoruz. Fakat 1-2 yıl içerisinde yurt dışına çıkma hedef-lerimizi gerçekleştirmiş olacağız. 

Firmanızın kısa ve uzun vadeli hedefleriyle ilgili neler söyleyebilirsiniz? 
Bizim firmamız 15 metrekare bir ofiste kuruldu. Ama şu an 600 metrekare yönetim binasındayız. Bugün Marmara Bölgesi’nin en iyi firması konumdayken ileriye dönük tüm Türkiye ve yurt dışında da sektöründe öncü taahhüt firmalarından biri olacağız.

Sektörün gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz? 
Ben elektrik sektörünün gereken değeri bulmadığını düşünüyorum. Fakat firmaları bu konuda suçlamıyorum. Ben biraz da kendi içimizde sorunların olduğunu düşünüyorum. Hem malzeme satış tarafında hem mühendislik taahhüt tarafında biz kendi işimizin kıymetini bilmiyoruz ve değerini anlatamıyoruz. Birbirimize zarar veriyoruz. Biz her ay firmamızda maliyet analizi yapıyoruz. Yakıt, yemek giderlerine kadar montaj maliyet hesapları yapıyoruz.
Kontrolü hareket edip maliyet analizi yapmadan fiyat rekabetine girmiyoruz.