224kablo

Sektörümüzde ve diğer tüm sektörlerde kredi kullanılmaktadır. Acaba kredi kullanmak ayıp mıdır? Neden kredi kullanan firmalara veya kişilere ayıplıymış gibi bakılıyor? Kredi kullanıp şirketini büyüten, büyümeyi hızlandıran, yatırımlarını hızlandıran birçok örnek var. Özellikle piyasamızda kredi kullanan küçük  ve orta ölçekli firmalara yapılan dedikodular hat safhalara ulaşmış durumda. Halbuki kendi kredi kullanmadığını zannedip uzun vadeler ile piyasaya kredi borçlanıp bunu ‘’kredi kullanmıyorum’’ a getiren ve dip toplamda hep kaybeden bir çok firma sadece dedikodu üretmektedir. Kredi kullanan firmaların genellikle en büyük sıkıntıları bankaların kendilerine tanımladıkları limitlerdir. Bir şirketi yöneten kişinin en büyük özelliği ise, bankalarda yeterince kredi limiti oluşturabilmesidir. Tabi yeterince kredi limiti üretmek de, o firmanın aslında gerçek gücünü  göstermektedir. 

    Piyasamızda dev  diye adlandırdığımız bir çok firma bile krediler ile dönmektedir.  Yani maliyet hesaplarını yapan tüm firmalar için kredi kullanmak bir gerekliliktir. Tabi hesapsız giden, ucuz iş yapıp maliyet hesaplamayan, aman işi kaçırmayım deyip piyasaları da rekabete zorlayan, sonra da işin içinden çıkmak için aldığı çekleri ışık hızı ile bankalara yetiştiren, borç ödemek için kredi kullanıp hatta zamanla krediyi, kredi ile kapatan firmalar bir noktada tıkanıp yok olacaklardır. Yok olma sürecinde ise bir çok firmayı zor durumda bırakmaktadırlar.  Sonuç itibari ile bankaları iyi kullanıp, sistemine uygun, maliyetine uygun kredi kullanmak bana göre çok yerinde bir karardır. Tabi bu işin manevi değerine karşı olanlar olabiliyor ama sistem her şeyi uydurmuş, murabba çıkartmış, o işi de halletmiştir. 

    Korkmayın krediden, kredi kötü bir şey değildir. Kredi sizden korksun, kredi kullanıp şirketlerinizi iyi yerlere taşıyabilirsiniz. Tabi bunu yaparken tüm hesaplarınızı doğru yaptığınıza emin olmalısınız. Hayırlı ve güzel yarınlar için yine de kredisiz ticaret makbuldür.