224kablo
Köşe Yazıları

KALICI OLABİLMEK VE ORTAK AKLIN ÖNEMİ

Bütün güzel sanatların amacı zamana direnerek kalıcı olmaktır. Dünya tarihindeki büyük siyasi liderlerin hedefi fikirleri veya eserleri ile kalıcı olmaktır.
Aynı şekilde spordan, ticarete kadar her alanda mesleğini başarıyla icra edenlerin amacı da yaptığı işin yıllar sonra bakıldığında gurur duyulacak anılar bırakması değil midir?
Eğer böyle değil ise söz gelimi biz elektrik sektörüne yön verenler; neden yaşamın pek çok tadından feragat ederek az uykuyla, çok seyahatle çalışanlarımıza aktardığımız ama en esnetilmiş halini kendimizde bulduğumuz yoğun çalışma saatlerimizle başarı ve ideallerimizin peşinden koşarak hayatlarımızı feda edelim ki...
Bu noktada yukarıda saydığım bileşenlerin tümünün ortak noktasının önce işe saygı ve sevginin gücünden geldiğini düşünüyorum.
Sevgi ve saygıdan gelen mücadelenin yoğun emek ile harmanlandığında ayaklarımızın bizi ve şirketlerimizi zirveye taşıyan yolculuğu başlatması sanıyorum hepimizde ortak kanaattir...
Ancak bugün günümüzde kalıcı olmanın kavramsal karşılığı olan sürdürülebilir başarı için ise çok daha fazlasına ihtiyaç duyduğumuz şüphesiz.
Zirveye çıkabilmekten daha önemlisi zirvede kalabilmek daha yorucu bir maraton olduğundandır ki, günümüzün sert rekabet koşullarında biz yolu açan liderlerin ortak akıl ile o yolda emek veren ekiplerimizin gücünden azami oranda destek almamız büyük önem taşıyor.
İnsanlığın eski tarihlerden beri kas gücüne dayalı başarılı olma güdüsü, zaman ilerledikçe ve teknolojik olanaklar sonrasında yerini toplumsal mutabakata ve ortak düşünce zeminlerinin oluşmasına bırakmaya başladı.
Dolayısıyla yeni dönemin liderlerinin ortaya koydukları fikirleri kollektif bir ekip ruhuyla güçlendirmeden başarıyı kalıcı kılmaları mümkün olmayacak gibi görünüyor.
Yeni dönem liderlerine ise bu noktada önemli görevler düşüyor. Geleneksel yönetim anlayışlarında olduğu gibi yukarıdan gelen emir-talimat odaklı hiyerarşik yaklaşım günceliğini yitirdi.
Bunun yerine ekibine güvenen, dinleyen ve dinlediklerini yorumlayarak ekibin fikri gücünü paylaşan, olası tehditleri önceden görebilen ve önlem alabilen liderler yeni dönemin rekabet koşullarında ön planda yer alacak kanısındayım.
Bu noktada yeni neslin güçlü şirket ve liderlerini büyük oranda sahip oldukları ekibin niteliklerinin belirleyeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Bu değişimin yansımalarını sektörümüzde başarıları ile sivrilen değerli arkadaşlarımızın rakip şirketlere transferlerinin yoğunlaşması ve yönetici konumunda çalışan arkadaşlarımızın sektörel etkinliklerde liderler kadar ön planda görünmeye başladıklarını zannediyorum. Hepimiz gözlemleyebiliyoruz. Bunun en yakın örneklerini sektörümüzün önemli iletişim mecralarından gazetemiz Volt'un haber sayfalarında, gücünü sağlam bir ekipten alan ve değişim ile rekabete yeni bir boyut katan şirketlerde görebiliyoruz.
Bu şekilde genç jenerasyondan gelecek potansiyel sahibi arkadaşlarımızın sektöre yeni bir soluk katma imkanı getirmesinin yanı sıra, ülkemizin bir çok alanda ihtiyacı olan gelişim ve değişimin sektörümüze yansımalarını da hep birlikte çok yakında konuşacağımızı düşünüyorum. Bu anlayışın sürdürülebilir olduğu ticari bir iklimin, hepimizin arzu ettiği üst düzey rekabeti getireceğini ve sektörümüzün uluslararası alanda daha fazla söz sahibi olacağı bir dönemi yakalayacağına inancım sonsuz.
Aylık değerlendirmemde ise geride bıraktığımız Ocak ayında sektörümüzün geçen seneye oranla 2023'e daha iyimser bir başlangıç yaptığını ancak bir kaç olumsuz münferit örnekte gördüğümüz üzere finansal risklerin halen devam ettiğini söyleyebilirim. Yaklaşan seçim dönemi bir belirsizliği işaret etse de, uzun yıllara dayalı sektörel alt yapımız bu süreçte önemli bir yol kazası yaşama olasılığımızı azaltacaktır.
Finansal kontrolün öneminin her geçen yıl arttığı bir dönemde olduğumuzdan, bu konuda yeterince uzman personel / yönetici yatırımı yapmayan şirketlere aksiyon almaları gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.
Kurak geçen dönemin ülkemiz genelinde yerini kar yağışlarına bırakarak bereketin arttığı bu dönemde, ortak aklı ve ekiplerimizin gücünü önemsememiz gerektiğini hatırlatarak sektörümüzün tüm değerli paydaşlarına verimli ve başarılı bir kış mevsimi diliyorum.