224kablo
Köşe Yazıları

Kabullenme Süreci

Bir işletmeyi kurup büyütmek, büyük bir gurur ve memlekete sunulan büyük bir hizmet. 
Önemli olan ise bu başarıyı, katma değeri, sürdürülebilir kılarak ülkeye, millete ve kendi işletme ekosistemimize katkı sağlamaya devam edebilmektir. Sonuç olarak en önemli unsur girişimciyi ve çalışanları yarınlara daha mutlu şekilde taşıyacak garantileri oluşturabilmektir. 
İşletmeyi belirli bir büyüklük ve hacme taşımadan önce olmazsa olmaz şart; işletmeyi bir sonraki aşamaya taşıyacak bilgi ve birikimi edinmektir. Her bilgiye ve yetkinliğe sahip olamayacağımız gerçeğinden yola çıkılarak işletmeye bu alanda bilgi, birikim ve know how yatırımı yapmaktır. 
Değişim ve dönüşümün temel dinamiği ise bir süreç içerisindeki problemleri tespit etmek, bu problemlerle yüzleşmek ve bu yüzleşmenin üzerine giderek çözüm yollarına odaklanmaktan geçmektedir. 
Nihai olarak çözüm için bir sorunun tespit edilip kabullenilmesi gerekmektedir. Bu durumu gerek işletme organizması için gerekse de kişisel kariyer planlarımız ya da hayat duruşumuz olarak değerlendirebiliriz. 
Bu alanda bize katkı sağlayacak bir çalışmayı da sizlerle paylaşarak konuya açıklık getirmeyi umuyoruz. 
Elisabeth Kübler Ross, İsviçreli psikiyatrist. Yas ve kabullenme sürecini ele aldığı çalışmasında bu süreci 5 aşama şeklinde açıklamıştır. Psikoloji alanındaki bu çalışması biz işletmelerin ve yöneticilerin işletmeye dair yaşadıklarıyla özdeşleştirerek açıklamak istiyoruz. 
İnkar 
Girişimci, kurum içinde gözle görülen, aşikar problemleri, banka ilişkilerindeki aksamalarını, krediye erişim ya da fon kaynaklarına ulaşımdaki eksikliklerini inkar eder. Sorunların bir sistem sorunu olduğu gerçeğini yok sayar, nedenleri başka yerde arar. 
Öfke 
Bir zaman sonra girişimci, sorunları tespit etmek zorunda olduğu gerçeğiyle yüzleşir. Artık tanı konulmuştur. Keşke daha önce bir bilene danışsaydım, daha nitelikli personellerimi kaybetmeseydim. Personelime gereken yetkinlik ve gelişim eğitimlerini verseydim. Daha iyi müşteriler için sahada olsaydım gibi gerçek ve gerekçeleri sıralamaya başlar. 
Pazarlık 
Girişimci, ilk günlerin sendrom ve stresini atlattıktan sonra, süreçleri gözden geçirme çabasına girer, biraz ilahi destek arar, adak adar, hayır işlerine odaklanma sözü verir. 
Sonra işletme içindeki sorunları çözmek adına, pazarlık gücünü kaybettiği finansman kaynaklarına pahalı kredilere, iş ortaklarına, mal bozdurmaya, güçsüz olmasına rağmen pazarlık olanaklarına odaklanılır. 
Depresyon 
Zor günler gelir, çırpınma başlar, günlük hayat sekteye uğrar, ulaşılmaz telefonlar, üretim hataları, müşteri memnuniyeti düşer. Nakit akışı iyiden iyiye bozulur. Hem kişisel, hem de işletme için destek alınması zorunlu olduğu gerçeği ile     yüzleşir. 
Kabullenme 
Girişimci her şeyi manasızca kabullenir. Etrafı tozpembe görmeye başlar. Olsa da olur olmasa da olur der. Yeni iş planları, yeni anlamsız projeler, iş fikirleri, yeni süreçler için kafa yormaya başlar. 
Tüm bu olaylar meyadana gelmeden önce, süreçleri en hızlı şekilde atlatmak, çözüm için ehil kişilerle iş birliği yapmak, işletme organizasyonuna yatırım yapmak, her bir birim için yetkin kişilerle koordinasyonu ve iş birliğini artırmak işletmenin geleceğe aydınlık şekilde bakmasını sağlayacak yegane unsurdur. 
İşletmenize, organizasyonunuza yatırım yapınız. Finansal göstergelerinizi ( kontrol raporu ) check up raporu haline getiriniz. İşletme kurumsal ( kontrol raporu ) check up ını yaptırınız. Personelinizi dinleyerek organizasyonunuzun gücüne odaklanınız. 
Yarınlara yatırım yapmanın başlangıç yolu önce güncel durumu göz önüne alabilmek ve gerçeklerle yüzleşebilme gücü ve olaylara vizyon penceresi ile bakabilme yetkinliği ve     cesaretidir. 
Başarılarınızın daim olması dileği.