224kablo
Sektörel

KABLO SEKTÖRÜNDE YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ-1

CPR Nedir? 
CPR, İngilizce “Constraction Products Regulation” kelimelerinden gelen bir kısaltmadır ve “Yapı Malzemeleri Yönetmeliği” anlamına gelmektedir. Yapı sektörünü yakından ilgilendiren, kabloların yangına karşı gösterdikleri performans kriterlerine göre CE işaretlemesinin yapılıp piyasaya arz edilmesi ve piyasada kullanılması ile ilgili kuralları belirlemektedir. 
CPR Tarihi Nedir? 
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, üzerinde 1988 yılından itibaren çalışılan bir yönetmeliktir. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler için, tüm yapı sektörünü kapsayan yönetmelik kablo dışındaki tüm ürünler için 2013 yılında zorunlu hale gelmiştir. 
Yapı sektöründe gün geçtikçe kullanımları artan ve sektörde önemli bir paya sahip olan enerji, kontrol ve iletişim kablolarını kapsayan ve yangın performansı gerekliliklerine reaksiyonun yanı sıra, kullanılacak test ve değerlendirme yöntemlerini de belirleyen EN 50575 standardı, 10 Haziran 2016 yılında resmi gazetede yayınlanmıştır. Ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede, 1 yıllık geçiş süresinin sonunda 1 Temmuz 2017 tarihinde yasal olarak zorunlu hale gelmiştir. 
CPR’ı uygulayan ülkeler hangileridir? 
Avrupa Birliği’ne üye olan tüm ülkelerin yanı sıra, Avrupa ile ekonomik anlaşma içerisinde olan İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç de CPR’ı uygulamaya alan ülkelerdir. Bunun yanı sıra Gümrük Birliği Anlaşması olan Türkiye de yönetmeliği uygulamaya başlamıştır. 
Kendi ülkelerinde yasal olarak zorunlu olmasa bile CPR’ı kabul eden ülkelere ürün ihracatı yapmak isteyen firmalara da yönetmeliği uygulama yükümlülüğü getirilmiştir.
CPR’ın Faydaları Nelerdir? 
Ürünlerin yangına karşı gösterdikleri performansların göz önüne alınarak, risklerin ve tehlikelerin belirlenmesi için uluslararası bir kodlama oluşturulması ile tüm ülkelerde ortak teknik bir dilin konuşulması, 
Günden güne tehlikesi artan ve sonuçları ağır olan yangınlarda oluşabilecek risk, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesinin amaçlanması, 
Yangın güvenliği gereksinim noktalarında, yapılarda kullanılan kablo kriterlerinin sınırlandırılması ile insanların yangın mahallinden güvenli bir şekilde uzaklaştırılmasının hedeflenmesi, 
Kullanıcının eline ulaşan tüm ürünlerin aynı kalitede olduğundan emin olmasının sağlanması, 
Kalitesi bilinmeyen veya standartlara uygun üretilmemiş ürünlerin kullanımının engellenerek veya kullanımına ciddi yaptırımlar getirerek haksız rekabetin önüne geçilmesi. 
 CPR’ın faydalarını biraz detaylandıracak olursak; 
Kabloların yangına göstermiş olduğu performans sınıf kodlarından üreticiden son kullanıcıya kadar herkesin çıkartacağı anlam aynıdır, kavram kargaşası ortadan kaldırılmaktadır. Bunun da ötesinde ürünlerin tamamının, AB’nin Yeni Yaklaşım Onaylanmış Kuruluşlar Bilgi sistemi olan NANDO (New Approach Notified and Designated Organisations ) İnternet sitesinde yayınlanan onaylanmış bir test laboratuvarı veya onaylanmış bir kuruluştan sertifikalandırılmış olmasından dolayı kullanıcı, eline ulaşan tüm ürünlerin aynı kalitede olduğundan emin olmaktadır. Gerektiğinde, ihtiyacı olan sertifikaları, test raporlarını ve DoP belgelerini üreticiden tedarik edebileceğini bilir. 
Ayrıca zamanımızın çoğunu AVM, hastane, kamu kurum ve kuruluşları, iş yerleri ve evlerimiz dahil olmak üzere kapalı alanlarda geçirmekteyiz. Olası bir yangın durumunda insanların kapalı alanlardan hızlı bir şekilde dışarıya çıkışını sağlayabilmek için, kablonun yangına karşı gösterdiği performans sınıfının dışında, zehirli gaz çıkışının olup olmadığı, duman üretimi ve damlacık oluşumu da önem arz etmektedir. 
Devam edecek…