1. REACH Nedir?
REACH, açılımı “Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals” olan Avrupa Birliği’nin kimyasalların yönetimi için uyguladığı bir politikadır. “Kimyasalların Tescillendirilmesi, Değerlendirilmesi, Ruhsatlandırılması ve Kısıtlanması” anlamına gelmektedir. 1907/2006/EC Yönetmeliği olarak da adlandırılmaktadır.
Avrupa Birliği’ne üye olan 27 ülke ve İsviçre hariç AEA üyesi EFTA ülkelerinde (Norveç, İzlanda ve Lihteştayn) 1 Haziran 2007 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır.
REACH kapsamındaki malzemeler; kimyasallar, kimyasal karışımlar ve eşyalar olarak sınıflandırılmaktadır.
Bu yönetmelik;
- İnsan ve çevre sağlığının en yüksek seviyede korunmasını sağlamayı,
- Maddelerin AB pazarında serbest dolaşımını sağlamayı,
- AB endüstrisinde rekabetin ve yenilikçiliğin arttırılmasını,
- Maddelerin zararlı özelliklerinin belirlenmesinde alternatif metotlara özendirmeyi hedeflemektedir.
2. REACH Yönetmeliği’nin İşleyişi
REACH Yönetmeliği uygulamaya alınmadan önce piyasada bulunan kimyasalların zararlı olup olmadığı bilgisi, ilgili otoritelere kamu kurumlarınca verilmekteydi. REACH yürürlüğe girdikten sonra, AB içerisindeki üreticiler veya ithalatçılar, pazara sundukları kimyasal maddelerin insanlara ve çevreye zararsız olduğunu ispat etmekle yükümlü oldular.
REACH, “Veri yoksa pazar da yok!” kuralını getirerek AB içerisinde üretilen veya AB’de ithal edilen kimyasalların merkezi bir veri tabanında tescil ettirilmesini sağlamaktadır. Bu tescil, belirlenmiş olan merkezi bir veri tabanında yaptırılmazsa söz konusu kimyasalların AB içerisinde üretimi veya AB’ye ithalatı söz konusu olmamaktadır.
Sorumlu kurum, 1 Haziran 2007’de Helsinki’de kurulan Avrupa Kimyasallar Kurumu (European Chemicals Agency - ECHA) olarak tanımlanmış, bu sistemin yönetiminden ve uygulamanın işleyişinden sorumlu olmuştur.
3. REACH Yönetmeliği ve Kablolar
Kablolar, REACH Yönetmeliği’nde “eşya” kategorisinde yer almaktadır. Eşyalar; özel şekil, yüzey ve tasarımı verilmiş olan, bir veya daha fazla madde veya karışımdan oluşan nesnelerdir. REACH Yönetmeliği, aynı zamanda eşyaları “işlevinde; şekli, yüzeyi veya tasarımı, kimyasal içeriğinden daha önemli olan malzemeler” olarak tanımlamaktadır.
Eşyalar, gerek üretim süreçleri boyunca kullanılan hammaddelerin tamamıyla, gerekse ambalajlarıyla REACH Yönetmeliği’nin gerektirdiği yükümlülükleri karşılamalıdır.
AEA ülkelerindeki (AB + Norveç, İzlanda, Lihteştayn) eşya üreticileri veya ithalatçıları, aday listedeki maddelerden herhangi birini, eşya bileşeni başına ağırlıkça % 0,1’den fazla kullanılıyorsa, söz konusu maddeler ile ilgili bilgileri paylaşmakla yükümlüdür.
Eşyalarda SVHC (Substances of Very High Concern) Bilgi iletimi İçin:
- Eşya üretiminde kullanılan hammadde/ karışımların SVHC içeriği kontrol edilmelidir
- Tedarik zincirinden, eşya içerisinde kullanılan parçalar/hammaddeler için SVHC sorgulaması, tedarik zincirine sorgu mektupları gönderilerek yapılmalıdır.
- Elde edilen SVHC sorgulamalarından eşya içerisindeki bileşenlerde, bileşen başına SVHC oranı hesaplanmalıdır.
- Tedarik zincirinden bilgi alınamıyor veya güvenirliği yetersiz geliyorsa ilgili malzemelere SVHC testi yaptırılabilir.
- Çıkan sonuç doğrultusunda eşya içerisindeki her bileşen için SVHC oranı ağırlıkça %0,1’e eşit veya %0,1’den daha yüksekse en azından SVHC madde bilgileri ve eşyanın güvenli kullanımı ile ilgili bilgi verilmelidir.
Yüksek önem arz eden maddeler (SVHC) listesi, yılda iki kez güncellenmektedir. 2019 yılında, son olarak 16 Temmuz tarihinde güncellenmiş ve 4 adet yeni kimyasal eklenerek listedeki kimyasal sayısı 201’e çıkmıştır.
Liste 6 ayda bir güncellendiğinden üreticiler, üretim yaptıkları malzemelerin içeriğini sürekli kontrol etmeli ve üzerine düşen yükümlülükleri her güncellemeden sonra yerine getirmelidirler.
Hacer MUTLU
Ar-Ge Mühendisi-REÇBER KABLO A.Ş.