224kablo
Köşe Yazıları

İŞLETMELERİMİZİN GELECEĞİ…

Kuşaklar teorisi olarak tanımlayabileceğimiz; nesillerin değişimi ile dönüşümü ve bu süreçlerin yönetim anlayışlarına, işletmelerin sürdürülebilirliğine, tüketim davranışlarına, insan kaynağı yönetim biçimlerine, etkisi üzerine inceleme ve araştırmalar yapan bir bakış açısı mevcut. 
Peki biz! Değerli işletme sahipleri, yöneticiler, hedefi olan iş görenler bu alanda kendimize ne kadar yatırım yapmaktayız. Bireylerin davranış kalıpları, hızla değişiyor, yaşam biçimleri, hayatı anlama biçimleri değişiyor. Biz hala işletmelerimizi “ eti senin kemiği benim “ anlayışıyla ve yönetim değerlendirmeleriyle mi yönetiyoruz. 
Tabii ki yüzyıllardır bu topraklarda süregelen usta çırak anlayışı, işlenmemiş demirin kokusu, fırının yüze çarpan ateşi ve emeğin yorulmuşluğu bizim için önemli bir sermaye. Lakin dünya değişirken, sermaye biçimleri, yönetim anlayışları, liderlik kavramı değişirken biz bu alanda neler yapıyoruz. 
Örneğin, lider kelimesine bile yeni yeni alışmakta ve yönetici ile liderlik arasındaki farklara dair fikir yürütüp zaman harcamaya üşenmişken; durumsal liderlik, otokratik liderlik, demokratik liderlik, karizmatik liderlik, etkili liderlik, dönüşüm liderliği gibi sosyolojik terimlerin kaçı hakkında birkaç cümle okuduk. 
Yapay zeka dünyamızı kuşatırken, bir çok rapor günümüzün çocuklarının çok kısa zaman sonra atılacakları iş hayatında günümüzde var olmayan mesleklerde çalışma oranını çok yüksek göstermektedir. 
İş yapış ve yönetiş biçimleri gelişirken, ekiplerinizin kişilik tiplerini ortaya çıkarınız, bu kişilik analizlerine dair yorum ve değerlendirmelerde bulunarak, doğru kişileri doğru görev ve sorumluluklarla ödüllendiriniz. 
Değişimin sesi kapınızı çalarken, mevcut durumlarınızı gözden geçirerek geçmiş beş yıl, on yıl ve yirmi yıla göre kıyaslamaları yaparak, bugüne geliş süreçlerinizde hangi fırsatları kaçırdığınızı ve hangi bedelleri almadığınız kararlar nedeniyle ödediğinizi değerlendiriniz. 
Z kuşağı kapımızı çalıyor, onlar gazoz kapağıyla oynamadı, ip atlamadı, tarladan erik aşırmadı, birçoğu eriğin nasıl bir ağaçta yetiştiği konusunda fikir sahibi dahi olma şansına erişemiyor. 
Değişen, dönüşen kişilik tiplerinin analizi, değişime uyum sağlayan, dinleyebilen yönetici profillerinin inşası için, çalışanlarınızın sosyal kişilik tiplerini test ediniz, onları ve kendinizi geliştiriniz, 
Bebek patlaması ( baby boomers ), X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı ve sonrası…