224kablo
Haberler

İNSANLAR AYDINLATMAM HAKKINDA GERÇEKTEN NE DÜŞÜNÜYOR

Philips Aydınlatma ve SAP işbirliğiyle geliştirilen uygulama sayesinde turizm kurumları ile şehir yetkilileri, şehirlerin ünlü yapılarındaki aydınlatmanın sosyal ve ekonomik etkilerini ölçebilecekler.

Aydınlatmada dünya lideri Philips Aydınlatma (Euronext kodu: LIGHT)  yaptığı duyuruyla yeni sosyal etki analizi uygulamasını tanıttı. Uygulama, şehir yetkililerinin ve tarihi yapı sahiplerinin, kamusal aydınlatma projelerinin sosyal ve basındaki etkileri üzerine gerçekçi geri bildirimler almalarını sağlamak üzere tasarlandı. Yetkililer bu uygulamadaki bilgileri kullanarak vatandaşlarla daha sağlam ilişkiler kurabilecek, turizmi kalkındırma stratejilerini iyileştirebilecek ve yerel ekonomi için değer yaratabilecekler.

Barcelona’da gerçekleştirilen Smart City Expo’da vitrine çıkarılan yeni uygulama, Philips Aydınlatma ile kurumsal yazılım uzmanı SAP SE (NYSE: SAP) işbirliğinin bir ürünü. Uygulama, Philips Aydınlatma tarafından geliştirilen ve ünlü yapılardaki mimari aydınlatma enstalasyonlarının fotoğraflarını Instagram gibi sosyal platformlarda tespit eden görsel analitikler ile belirli bir mimari yapıya ilişkin sosyal medya ve haber sitelerinde paylaşılan tüm verileri derleyen SAP Bulut Platformu’nu buluşturuyor. Sonuçta belli bir bina veya tarihi eserin mimari aydınlatması hakkındaki duyguları ölçerek kamuoyu görüşünü yansıtan çok değerli bir dizi ölçek elde ediliyor.

 

Uygulama, mimari aydınlatma yatırımlarının getirisini ölçerken teknolojiden nasıl faydalanabileceğimizi gösteriyor. Örneğin, şehir yetkilileri uygulamadan aldıkları verilerle en popüler aydınlatma tasarımlarını belirleyebilecek ve aydınlatma stratejilerini yerel halkın ihtiyaçlarına en uygun hale getirebilecekler. Bu özellik, insanların çevreleriyle yeni ve inovatif şekillerde etkileşime girdikleri bu dönemde daha da önem kazanıyor. Örneğin, bir köprünün aydınlatması için yardım kuruluşu sponsor olabiliyor böylece bağışçılar, tercih ettikleri tasarıma oy verebiliyorlar. Yine günümüzde, şehirleri daha akıllı hale getirme girişimleri kapsamında sosyal etki analizi uygulaması ile yerel ekonomi için yeni iş fırsatları yaratmak mümkün.

Philips Aydınlatma’nın kamusal aydınlatma üzerine yaptığı çalışmaya göre, dinamik olarak ışıklandırılmış ünlü yapılarda aydınlatma, işlevinin ötesine geçiyor. Şehir yetkilileri ile kamu ve özel sektör kurumları; turizmi kalkındırmak, sağlıklı ve iyi yaşamı teşvik etmek amacıyla bu enstalasyonlarla şehirleri güzelleştiriyor veya markalaştırıyorlar; gözden düşmekte olan bölgeleri canlandırmak üzere binaları, köprüleri ve tarihi yapıları sanat eserlerine dönüştürüyorlar.

Philips Aydınlatma Kamu Sistemleri Küresel İş Grubu Lideri Jacques Letzelter konuyla ilgili görüşlerini paylaştı: “Işık, dinamik bir yaratıcılıkla kullanıldığında en düz yapıyı bile sanat eserine dönüştürebilir. Dinamik mimari aydınlatmanın değerini yalnızca sosyal ve kültürel bir pencereden değil yerel ekonomiye potansiyel katkısı bakımından da kanıtlayan yeni uygulama böylece sosyal medya paylaşımlarına da bağlam kazandırıyor. Analiz motoru, gelen tüm verileri inceliyor, görselleştiriyor ve ilgili şehir yetkililerine uyarılar gönderiyor. Üstelik sadece ilgilendiğiniz gönderileri tespit ediyor. Mesela, köprüdeki trafik sıkışıklığını dikkate almıyor ama aydınlatma hakkındaki duyguları yakalıyor.”

Özellikle aydınlatma enstalasyonlarının şehre aidiyet ve yerel halk üzerindeki etkisinin yansımalarını basında ve sosyal medyada görmek mümkün. San Francisco Bay Bridge üzerindeki The Bay Lights adı verilen ışıklandırma buna örnek olarak gösterilebilir. Bu enstalasyon, yerel halkta son derece olumlu bir etki yaratıyor.

Sayılarla The Bay Lights2

• 50 milyon kişi ilk enstalasyonu gördü.

• YouTube sitesinde 100.000 defadan fazla görüntülendi.

• Basında ve sosyal medyada 650 milyondan fazla bahsedildi.

• Yerel ekonomiye 18 milyon ABD Doları tutarında katkı yaptı.