224kablo
Köşe Yazıları

İNOVASYON

Öncelikle, inovasyon ne demek? İnovasyonu, yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya atılması ve bu fikirlerin değer yaratan çıktılara dönüştürülmesi olarak tanımlayabiliriz. 
Yenilik, içerdiği belirsizlikler sebebi ile kolay kabullenilmez ve geleneksel yöntemlerle yönetilemez. 
Eric Ries, Yap-Ölç-Öğren olarak adlandırdığı metodolojisinde (Eric Ries, Lean Start-Up, 2012) bu belirsizliği tekrarlı döngülerle azaltarak başarıyı yakalamayı öneriyor. Yeni ürün fikrinizi tam ve olgun bir ürün ve bir iş planı olarak ortaya koymadan önce şunları yapmanızı öneriyor: 
- Stratejik Varsayımınızı oluşturun, 
- Müşterinizi anlamak üzere gözlem yapın, 
- Müşterinin temel beklentilerini dikkate alan, sadece en önemli fonksiyonlara sahip ürün yaratın, 
- Büyüme ve ölçeklendirme, 
Bu başlıklar, yalın prensiplerin ta kendisi. Hoshin (stratejik tema) belirleme, son kullanıcı gözünden değerin tanımlanması, küme tabanlı tasarım, yerinde gözlem, olguları anlama, PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem al) çevrimi ve küçük adımlarla ilerleme (kaizen). 
Bu arada bazı uyarıları da yapmak gerek: 
- Belirsizlik ile bilgisizliği karıştırmayalım. Birçok durumda var olan bilgiyi ortaya çıkaramadığımız için belirsizlik varmış gibi görünür. 
- Her gün yap-olmadı-tekrar yap döngüsünde olan bir işletme inovasyon değil israf yaratmaktadır. Müşteri beklentisi ve teknolojinin bilinir olduğu durumlarda yalın problem çözme araçları ilk seferde doğru çözüme ulaşmanızı sağlar. 
- Sonsuz deney çevrimine girmemek için de neyi, nasıl ölçmek gerektiği üzerinde kafa yormalıyız. Hatalı ölçümler bizi yanlış tarafa yönlendirir. 
- Öğrenmek inovasyon yaratmanın en kritik adımı. Öğrenen bir organizasyon olmaya çalışalım. 
Yenilikçi fikir motivasyon ve kaynağınızın hiç tükenmemesini dilerim.