Eskişehir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehridir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Nüfusu 2015 yılına göre 826.716'dir. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir.
Met helvası, Nuga helvası, Haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır. İşlenebilir lületaşı, Türkiye'de yalnız Eskişehir'de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir. Türkiye'de Eskişehir ve Sivrihisar dolaylarında yetişen bir çoban köpeği olan akbaş da şehre ait önemli değerlerdendir. Sanat kurumları ve tesisleri ile kültür ve sanatta gelişmiş bir şehirdir. Anadolu Üniversitesi ve büyükşehir belediyesi bünyesinde iki adet senfoni orkestrası bulunmaktadır. Ayrıca her yıl düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivali ile şehirde müzik, tiyatro, resim ve sinema dallarında sergiler ve gösteriler yapılmaktadır.
Eskişehir günümüze kadar değişik uygarlıklar altında varlığını sürdürmüştür. Üzerinde kurulan medeniyetlerden bazıları Frigya, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu'dur.
Türk Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Muharip Hava Kuvveti, Hava Füze Savunma Komutanlığı, 1. Hava İkmal ve Bakım Merkez Komutanlığı ve 1. Ana Jet Üs Komutanlığı da Eskişehir'de bulunmaktadır. Ayrıca hem askerî hem de sivil havaalanı (Anadolu Üniversitesi Havaalanı) bulunmaktadır.
Eskişehir 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği unvanlarını taşımaktadır.
Şehrin iklimi İç Anadolu Bölgesi tipi Karasal iklim'dir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve yağışsızdır. Yağışlar (dağlık kesimler hariç) az ve kısa sürelidir. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları en az yağışı olan aylardır. Yıllık yağış ortalaması 373,6 mm'dir. Bir yılın 90-100 günü yağışlı geçmektedir. Sıcaklık rejimi karasal niteliktedir.
Bitki örtüsü İç Anadolu Bölgesi'nin tipik bitkisel örtüsü olan bozkırdır. Eskişehir ile özdeşleşmiş bir içme suyudur. Atatürk'ün bir seyahati esnasında ikram edilen suyun tadını beğenmeyerek, şehre su araştırma talimatı vermesi üzerine Türkmen Dağı eteklerinden bulunarak 1936 yılında şehre getirilen sudur. Daha önceleri tankerlerde satılan su, son yıllarda damacana sistemi ile dağıtılmaktadır. 2013 yılında açıklanan Sağlık Bakanlığı'nca yapılan resmi analiz sonuçlarına göre Türkiye'de 115 suyun analiz sonuçlarına göre içilebilir sular arasındaki 10 firmadan 3. su seçilmiştir.
‘Ustalarımın özverileri sayesinde bu sektördeyim’
Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
1982 yılında Eskişehir’de doğdum. Memur bir ailenin 3. çocuğu olarak dünyaya geldim. Yüksekokula kadar öğrenim hayatımı Eskişehir’de yaptıktan sonra 1999 yılında yüksekokul öğrenimi görmek üzere Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Meslek Yüksekokuluna gittim. 2001 yılında mezun olduktan sonra iş hayatına atıldım.
İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
İlk iş tecrübem henüz lise yıllarımda başladı. Lise 1’den itibaren yaz aylarında babamın da çalıştığı fabrikada elektrik bakım atölyesinde stajyer olarak çalışmaya başladım.
Bu sektör de olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi?
İlk çalışmaya başladığım işyerindeki ustalarımın bana işi öğretmek için olan özverileri sayesinde ben bu sektörde olmaya karar verdim.
Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
Vatani görevimi yerine getirdikten sonra 2005 yılında kendi işyerimi açmaya karar verdim. 2005 yılından itibaren ağırlıklı olarak inşaat elektrik tesisatı dalında hizmet vermeye devam ediyoruz.
Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz
Genellikle Eskişehir ili sınırları içerisinde hizmet veriyoruz.
Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz
Sektörümüzün en büyük sorunlarından bir tanesi kalifiye eleman eksikliği ile ilgili bakanlıkların bu konuyla alakalı bir an önce ortak bir eylem planı hazırlamaları gerekiyor. Gerek meslek liselerinden gerekse çıraklık eğitim merkezlerinden daha fazla ve kalifiyeli insanların sektöre kazandırılması gerekli. Şu an ki tablo devam ederse yakın zamanda çalıştırabileceğimiz insan bulamayacağız.
Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
14 yıldır elektrik sektöründe hizmet vermekteyim.
Sizin ve şirketinizin bundan sonra ki atılım ve vizyon hedefleri neler olacak?
2005 yılından bugüne kadar müşterilerimize verdiğimiz kaliteli hizmeti sektörün yenilikleriyle harmanlayarak devam ettirmek.