224kablo
İl İl Türkiye

İL İL TÜRKİYE ELAZIĞ

Zengin bir kültür birikimine sahip olan Elazığ geniş bir coğrafyanın sunduğu avantajlar arasında gezi kültürü ve turistik mekanların bol-luğu yer almakta. görülmesi gereken harika şehirlerden bir tanesi olan Elazığ Şehrin her köşesinde yöresel lezzetlere de rastlıyorsunuz.

Elazığ ili, Doğu Anadolu Bölgesi'nin güneybatısında, Yukarı Fırat Bölümü'nde yer almaktadır. 9153 km²yi bulan yüz ölçümü ile Türkiye topraklarının %1,2’sini oluşturmaktadır. 40 0 21’ ile 380 30’ doğu boylamları, 38 0 17’ ile 39 0 11’ kuzey enlemleri arasındadır. Elazığ, merkez ilçe ile birlikte 11 ilçe, 537 köy ve 709 mezra yerleşmesinden oluşmaktadır.
Yüzölçümü 9.383km2 olan Elazığ’nın rakımı ise 1,070metredir.
Geçmişte karasal iklimin hüküm sürdüğü Elâzığ, yapılan ve yapılmakta olan barajların etkisi ile ılıman bir iklime geçiş yapmıştır. Bu sürecin sonucunda özellikle önceleri çok soğuk ve yoğun kar yağışlı geçen kışlar nispeten daha ılıman geçmektedir. Elâzığ, toprağı verimli bir ovaya kurulmuştur. Elazığ'ın dağlarında Karadeniz’deki gibi geniş ağaçlıklar yoktur. Bunun nedeni Elâzığ'ın karasal iklimi yaşamasıdır. Elâzığ belirtildiği gibi ılıman bir iklime geçiş yapmıştır. Normalde Doğu Anadolu Bölgesi'nde yazlar çok sıcak, kışlar ise çok soğuk geçer. Son 10 yılda sert iklimin yumuşaması ve kar yağışında azalmasının nedeni barajlardır.
Elazığ ekonomisi sanayi, tarım ve ticarete dayanır. Keban Barajı'nın yapılmasından sonra tarıma elverişli toprakların bir kısmı su altında kaldığından, tarım alanlarının azalması paralelinde sanayi canlanmıştır. Gayrî sâfî gelirinin % 30’u sanayi, % 10’u ticaret ve % 25’i tarım sektöründen elde edilir. Toprak altı ve üstü çok zengindir.
Elazığ’ının ovaları az, fakat çok verimlidir. Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı bu ovalarda, buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, badem ve dut yetişir. Yetiştirilen ürünler arasında lahana, kavun ve çilek önemli gelir kaynağı haline gelmiştir.
Elâzığ madenciliğin tarımla yarıştığı ve hatta tarımı geçtiği bir yerdir. Toprakları madenle doludur. Bakır, krom, simli kurşun ve betonit başlıcalarıdır. Ergani Bakır İşletmesi’nde blister bakır, sülfürik asit ve prit tüvenan cevher istihsal edilir. Diğer maden işletmeleri Guleman Krom İşletmesi, Ferro Krom Tesisleri ve Elazığ Betonit Fabrikası'dır. Alacakaya ve Arıcak ilçelerinde çıkarılan mermer dünyaca meşhurdur. Kendine has özelliği bulunan Elazığ mermerini işlemek üzere son senelerde birçok mermer işleme fabrikası kurulmuştur.
Elazığ’ın maden bakımından zengin ve Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrallerinden birinin bu ilde oluşu ile sanayi gelişmiştir. İrili ufaklı 1200 sanayi iş kolu vardır. Elazığ sanayi alanında Doğu Anadolu Bölgesi'nde önemli bir yere sahiptir. Özellikle Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması ile fabrika sayısı hızla artmıştır. 49 fabrikalık sanayi bölgesinde 20 fabrika inşaatı tamamlanarak üretime geçmiştir. Diğerlerinin inşaatı devam etmektedir. Un, deri, şeker, çimento, pamukyağı, pamuk ipliği, kiremit, yün, süt, yem, azot, süper fosfat, kireç, plastik boru, tüpgaz imalatı ve dolum, kâğıt, tekstil, meşrubat, matbaacılık, mermer, ayçiçek yağı, ayakkabı, mobilya, sabun, tıbbi malzeme fabrikaları başlıca büyük sanayi kuruluşlardır.

Nüfus: 431,294
İl alan kodu: 0 424 
Rakım: 1.070 m
Posta Kodu: 23000
İl plaka kodu: 23

Bu ay ki konuğumuz  Tasarım Elektrik İnşaat San. Tic. Ltd Şti.
Yönetim Kurulu Başkanı Murat Arıkan

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
Tasarım Elektrik İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. Firması Fırat ve Murat Arıkan adına, kayıtlı pazarlama taahhüt müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri yapan, Türkiye’nin birçok iline elektrik malzemeleri satışı olan aile şirketidir.
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
Bu sektöre üniversite öncesi elektrikçi çırağı ve kalfalığı yaptım. Bir kaç yıl sonra usta olarak çalıştım. Üniversite sonrası Tasarım Elektriği kardeşim Murat Arıkan ile kurduk. 1996 yılında iş hanının ikinci katında 12 m² bir büroda plan proje hizmetinde bulunduk. Bu sektörün çeşitli dallarında tecrübe kazandıktan sonra il bazında malzeme satışına başladık. İlimize verdiğimiz güven bizleri daha güçlü kıldı. Bu güven bizi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tedarikçi olmamıza vesile oldu.    
4. Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
Tasarım Elektrik İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. firması elektrik malzemeleri toptan satışı, müşavirlik hizmeti, müteahhitlik hizmeti (yap - sat ), yapmaktadır. Birçok ürünün ana bayilik ve bayilikleri bulunmaktadır. Firmamız olarak şu anda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik belirsizlik ve yerli üreticiye yeterli desteğin verilmediğini düşündüğümüz için imalat düşünmüyoruz.
6. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?
Türkiye’nin birçok ilinde müteahhitlere elektrik malzemeleri tedarik konusunda hizmet vermekteyiz.
7. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
İçinde bulunduğumuz sektör gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi inşaat sektörüde vazgeçilmezdir. İnşaat sektöründe yurt içinde ve yurtdışında iş yapan firmalarımız söz sahibidirler. İnşaatı oluşturan birimlerin başında elektrik gelmektedir ve vazgeçilmezdir.
8. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Bu sektörde yaklaşık olarak 20 yılı aşkın süredir hizmet vermekteyiz.
9. Objektif olarak yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni nesil sektöre çok hızlı girdi. Sektörde hızlı değişime zamanında ayak uydurdular. Sanal satış işine adapte oldular fakat bununla beraber ayakları zemine sağlam basmayan bankaların ve faktöringlerin kredi cazibesine kapıldılar, gerçek sermaye ile mücadele edemediler. Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz ortamında bankaların ve faktöring firmalarının agresif tavırları birçok firmayı da beraberinde sıkıntıya sokacaktır.
10. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Şirket olarak gerçek sermayemiz ile bankaya bulaşmadan yerli firmalarla öncelikli olarak kader birliği yaparak ilkeli ve dürüst pazarlama ağını tüm Türkiye de 8 bölgeye hizmet vermek istiyoruz. Üretici firmalar gerçek satıcı ile piyasa dengelerini bozan firmalar arasında ayrımı yapmaları, ürünü satan firmaların kar marjını yükseltmeleri gerekir. Piyasa koşullarında yüzde 3 ile yüzde 5’lerde bu masraflar karşılanamaz.
11. Sektöre girmek isteyen yeni girişimcilere ne önerirsiniz?
Sektöre yeni girecek kardeşlerimize önerilerimize gelince kendi işyerlerini açmadan önce en az 5 yıllık tecrübe, yapacağı iş için yeterli miktarda sermaye ile işe başlamalıdırlar.
12. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Ayrıca bizlere bu imkânı sunan Volt Gazetesine teşekkür eder, tüm meslektaşlarıma başarılar dilerim.