224kablo
Sektörel

‘‘Her sene katılımcı artıyor!’’

1. Firmanızdan bahseder misiniz? Yaptığınız hizmetler nelerdir?
Multitek, 1989 yılında iki kardeşin ortak girişimleri sonucu aile şirketi olarak kurulmuş̧, araştırma ve geliştirmede yoğunlaşan çabalar sonrası bugüne kadar büyümesini katlamış̧ ve katlamaya devam eden yerli sermayeli bir firmadır. Şu anda Sancaktepe’de 7000 m2 kapalı alana kurulu akıllı fabrika binamızda, üretim ve Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Sektörde 30 yılını doldurmuş̧̧ olan Multitek; telefon makineleri ve santral üretimi ile başlayan yolculuğunda, ağırlıklı olarak interkom ve santral ürünleri üzerine yoğunlaşmış̧̧ ve bu alanlarda üretime devam etmektedir. Mevcutta üretimde 120 kişi istihdam edilmekte olup, satış̧̧ ve pazarlama için de 9 farklı bölge müdürlüğü kontrolünde yaklaşık 35 kişilik bir ekip tüm Türkiye’de hizmet vermektedir. Kurulduğu günden bugüne, pazarda teknoloji lideri olarak trendi belirleyen şirketimiz ve ürünleri ile hayatınızın bir kesitinde muhakkak etkileşim içine girmiş̧̧, temas etmişsinizdir diye düşünüyoruz. 
2. Üretim aşamalarınızdan bahseder misiniz?
Multitek’te her ürün ve yenilik, pazardan gelen istekler ve geri dönüşler sonrası AR&GE birimimizde şekillenmeye baslar. Multitek olarak ürün geliştirme sürecini uçtan uca takip ediyoruz. Yani tüm ürünlerin yazılım ve donanım geliştirmeleri ile üretime aktarılma süreçleri AR&GE Merkezimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Teknik, teknoloji ve ergonomi olarak en uygun kalıbı tasarladıktan sonra gerçek hayatı simule eden ortamlarımız ile ürünün sahada oluşturabileceği muhtemel yazılımsal ve donanımsal sorunları test ediyor ve en sorunsuz halini müşterilerimize oluşturmak için son dokunuşlarımızı yapıyoruz. Son haline ulaşan ürünlerimizin CE gibi sertifikasyon işlemlerinden de başarılı olarak geçmesi ile seri üretime start veriyoruz. Üretimimiz son teknoloji makinalarla donattığımız SMD hattımızda başlıyor. Elle tutulamayacak kadar küçük komponentler PCB’lerimiz üzerine önceden belirlenen noktalara diziliyor, fırın lehim işleminden sonra 3 boyutlu optik inceleme makinasında tüm komponentlerin doğru yerlerinde dizilmiş olması ve tüm lehimlerin doğruluğu kontrol ediliyor. SMD hattından sorunsuzca çıkan modüller DIP DIZGI adını verdiğimiz hattımızda trimpot benzeri ve daha büyük komponentlerin montajı yapılıyor. Üretim işlemi biten bütün kartlarımıza ilgili yazılım yüklemeleri yapılıyor ve sonrasında fonksiyonel test odamızda bütün testleri yapılıyor. Testlerden başarılı olarak gecen kartlarımız montaj için bir sonraki asamaya geçiyor ve burada LCD ekran, dokunmatik panel ve kasalar birleştiriliyor. Bitmiş halini alan ürünümüz tekrar bir teste tabi tutuluyor ve bütün fonksiyonlarının sorunsuzca çalışması durumunda kutulanıyor, son kalite kontrolü gerçekleştiriliyor ve müşterilerimize gönderilmek üzere depomuza gönderiliyor. Süreçte fark etmişsinizdir test test test! Kalite kontrol bu süreçlerin kalbini oluşturuyor. Tüm ürünlerin teker teker kontrol edilip tüm test aşamalarından geçmesi kesinlikle vazgeçilmez bir kuralımız. Bütün bu işlemlerin başından sonuna yarımamul ve mamul olan cihazlarımız seri numaraları ile takip ediliyor. Müşterilerimizden geri gelen ürünlerin hangi tarihte hangi üretim emrinden çıktığını, hangi tarihte üretiminin sonlanıp hangi tarihle faturalandırıldığına kadar en ufak detayları takipli olarak izleyebiliyoruz.
3. Müşterilerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Teknoloji üreten bir firma olarak müşteriden geri dönüşlerin bizi çok mutlu ettiğini söyleyebiliriz. Apartman konuşma sistemleri son kullanıcının da sürekli gözünün önünde olan, hepimizin evinde bulunan ürünler. Bu sebeple ürünlerimizin kalitesinin mükemmel olmasına, her sene yeni tasarım ürünler çıkarmaya ve ürünlere farklı fonksiyonaliteler eklemeye özen gösteriyoruz. Örneğin, analog interkom sistemlerde daire içinden asansörü çağırma veya her dairenin kendi şifresini belirlemesi gibi özellikler hem projenin değerini arttırıyor hem de son kullanıcının hayatını kolaylaştırıyor. Teknoloji açısından bakarsak; yerli bir firma olarak geliştirdiğimiz, ürettiğimiz ve yurt dışında da sattığımız IP interkom sistem sadece bizi değil firmamızı tanıyan herkesi gururlandırıyor. Ülke olarak ihracatta sattığımız kilo başına fiyat ne yazık ki sadece 1,36 dolar; katma değeri yüksek elektronik ürünlerin ihracatını arttırarak ülkece çok daha ilerlemek için elimizden geleni yapıyoruz. 
4. Diğer firmalardan sizi ayıran özellik nedir?
Multitek teknoloji olarak sektörde trendi yaratan ve yönlendiren bir şirkettir. AR-GE Merkezimiz Ocak 2017 senesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tasdiklenmiş, alanında ilk ve tek AR-GE Merkezi olmuştur. Örneğin, IP interkom ürünler ülkemizde sadece bizim tarafımızdan geliştirilmiş̧ ve üretilmektedir. Uzun seneler süren AR-GE çalışmaları ve yatırımlar sonucu ortaya çıkan bu ürünün teknolojik olarak rakibi piyasada bulunmamaktadır. Sektörde bundan sonra teknolojik ve görsellik ile öne çıkan ürünlere talep artacak ve bütün üreticiler bu yönde çalışmalarını yoğunlaştıracaktır. Teknolojiyi takip etmek ve ürünlerimizi sürekli olarak geliştirmek bizim için işten ziyade bir tutku. Ufak bir örnek vermek gerekirse: şu an akıllı ev yönetimi üzerine çalışıyoruz ve kablolu / kablosuz dört farklı yöntem ile evleri akıllı hale getirebiliyoruz. Tek yöntem yetmez miydi? Belki! Ama yeni teknoloji geliştirmek ve kullanıcılarımıza farklı opsiyonlar sunmak bizim en büyük motivasyonumuz... 
5. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?
9 farklı ildeki bölge temsilciliklerimiz ve 400’ün üzerindeki satış̧̧ ve satış̧̧ sonrası hizmet bayimiz ile tüm Türkiye’ye ulaşmış̧̧ durumdayız.
6. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz
Her geçen gün gelişen teknoloji, bireysel güvenliğe verilen değerin artması ve daha ulaşılabilir olması sonucunda interkom pazarı akıllı ev pazarı ile birleşerek git gide büyümektedir. Artık interkom salt kapı açma – kapama fonksiyonunu sağlamak değil, tüm bina ve ev kontrolünü̈ sağlamaktadır. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte, bu sistemlerin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olarak günlük yaşamımızın içine girmesi beklenmektedir.
Pazar ihtiyaçlarını karşılamak için Multitek olarak piyasadaki her kesime farklı kulvarlardaki ürünlerimiz ile hitap ettiğimizi söyleyebiliriz. Pazarda düşük teknoloji ihtiyacı olduğu gibi yüksek teknoloji ihtiyacı da had safhadadır. 
7. Firma olarak sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Multitek olarak 1989 yılından beri teknoloji ve hizmet anlamında sektöre onculuk ediyor, önümüzdeki sene 30. Yılımızı kutlamak için sabırsızlanıyoruz!
8. Hedefleriniz neler?
İlk hedefimiz, teknoloji lideri olmaya devam ederek tüm kullanıcıların güvenliğini ve konforunu arttıracak ürünler ile pazar lideri olmak. Gelişmiş teknolojinin herkes için erişilebilir olmasını istiyoruz. Sesli komut ile evi kontrol etmek, cep telefonundan apartman kapısını açmak gibi günlük hayatı kolaylaştıran özellikler neden tüm konutlar için standart haline gelmesin ki? Dış ticarette hedefimiz ise son 3 senedir hızla büyüyen ihracat hacmimizi daha da büyüterek, katma değer sahibi ürünlerimizi tüm dünyaya satmak. Yerli teknoloji, yerli üretim tüm dünyaya satınca daha da kıymetli.
9. Fuarı nasıl buldunuz?
Atech fuarı yapılmaya başlandığı 2017 yılından bu yana her sene katılımcı ve nitelikli ziyaretçi sayısının arttığı bir organizasyon olarak öne çıkıyor. Bizlerde Multitek olarak 2017 senesinden beri Atech fuarını destekliyor ve aralık vermeden katılıyoruz. Ayrıca kamu sektörü ile biz üreticileri buluşturduğu için ürünlerimizi kamuya yakından tanıtma fırsatı yaratıyor. Bu konuda TOKI (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) ve Emlak Konut (Emlak Konut Gayrimenkul, Yatırım Ortaklığı A.S.)’a fuara ve sektörümüze verdiği desteklerden dolayı ayrıca teşekkürlerimizi iletiyoruz.