224kablo
Köşe Yazıları

HEPİNİZE SELAMLAR

Elektrik sektör gazetesi konusunda ilki yaşatan 4M ALTIN ELEKTRİK ‘e sizler ve kendim adına Teşekkürlerimi sunuyorum.

İlk köşe yazımda siz elektrik camiası’nın nabzını yoklayan ve direkt olarak müşterileriniz ile defalarca bu konuda sohbet ve şikayet konusu olan bir sorun döngüsünü konu almak istedim, ilk köşe yazarlığımda şimdiden hata edersem “ sürç-i lisan ettiysek affola “ diyerek devam edeceğim.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) "Tüketici derneklerine şikayetlerde patlama var" diyor. Elektrik dağıtımı yapan şirketlerin ihbarname göndermeden ve yasal süreyi beklemeden tüketicilerin elektriğini kestiğini anlatıyor: 

“Elektrik faturamızın son ödeme tarihini 1 gün geçirseniz hemen elektriğinizi kesmeye geliyorlar. Tüketicinin Korunması Yasası’na göre birbiri ardına iki ödemenin yapılmaması gerekiyor. Elektrik Piyasası Tüketici Yönetmeliği ise başka bir şey söylüyor. Bu yönetmelik hem Tüketicinin Korunması Yasası hem de Borçlar Kanunu ile çelişiyor. Tüketiciler mağdur ediliyor. Yapılan uygulama yasaya aykırı. Yasalar hiçe sayılıyor.”

konuyla ilgili şirketlere hangi kanunun, hangi maddesine dayanarak işlem yaptıkları konusunda hiç kimse net bir cevap veremiyor ki, bu olay sadece dağıtım şirketlerinin menfaatine dayanıyor.

"Açma -kapama parasıyla kazanç elde ediyorlar"

Fatura tarihi gecikenlerin  hemen elektriğinin kesildiğini ve açma-kapama için şirketlerin Elektrik açma bedeli tüketici tipine göre farklılık göstermektedir. Eviniz için elektrik açtırıyorsanız ortalama 100-120 TL'lik bir ödeme, iş yeriniz için elektrik açtırıyorsunuz 290-360 TL arası ödeme yaparak haksız kazanç elde ettiği görüşündeyiz

“Son ödeme tarihi değişti. Kimi zaman kısa, kimi zaman uzun oldu faturalar. Vatandaşın hesabı şaştı. Ödeyemeyenler çok oldu. Vatandaşların elektriği hemen kesildi ve açma kapama parası alındı, kazanç oldu. Mevzuat diyor ki son ödeme tarihi fatura kesim tarihinden 10 gün sonra. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre  eğer abone borcunu ödemediyse ihbarname yollar, beş işgünü içinde faturanın ödenmesini istersiniz. İhbar üzerine fatura ödenmediyse elektirk kesilir. Elektriği hemen kesemezsiniz."

 

"İhbarname kapının altından atılmaz, imza gerekir"

"İhbarnamenin kişinin kendisine verilip, imzalatılması gerekir. Bana şirket bir gün sonra ihbarname göndermiş ve kapının altından atmış. Ya yanlışlıkla çocuk yırtsa, ya temizlikçi süpürse? Ayrıca şöyle bir sorun da var. Borcunuzu ödediniz, görevliler açma yapmaya bile gelmiyor. 'Borcunuzu ödediniz, şalteri kaldırın açın” diyorlar'. Ben buna şahit oldum."

"Yönetmeliğe harfiyle uyuluyor"

Şirketler ise yapılan uygulamalarda Elektrik Piyasası Tüketici Yönetmeliği'ne harfiyle uyulmakta olduğunu söylüyor. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tüketicilerin şikayetlerini kendilerine ve EPDK'ya yapabileceğini ifade etti:

"Mevzuat fatura ödenmemesi halinde nasıl ve ne zaman elektriğin kesilebileceğini kapsamlı olarak düzenlemiştir. Gerek dağıtım gerekse tedarik şirketleri bu düzenlemelere harfiyle uymaktadır. Kendisine bu bildirimler yapılmadan elektriğinin kesildiğini düşünen tüketicilerin öncelikle ilgili şirkette başvurarak her iki ödeme bildirim tarihi, kesme bildirimi gibi belgeleri talep etmeleri uygun olacaktır. Tüketiciler, bu bilgi ve belgeleri de tatminkar bulmamaları halinde, konuyla ilgili olarak dilerlerse ELDER’e, tercih etmemeleri halinde ise EPDK ya da Bakanlık gibi kamu kurumlarına başvurabilirler."

Kanuna göre ikinci bildirim sonrası beş gün içinde fatura yatırılmalı

Elektrik Piyasası Tüketici Yönetmeliği'nin konuyla ilgili maddesi şöyle diyor: 

"Zamanında ödenmeyen borçlar

MADDE 15 

(1) Zamanında ödenmeyen borçların tahsiline ilişkin hususlar; perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında düzenlenir.

(2) Tüketicinin elektrik enerjisi tüketimine ilişkin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmaması durumunda tedarikçi tarafından tüketiciye yazılı olarak ikinci bildirimde bulunulur. Söz konusu bildirimde tüketicinin ödeme yükümlülüğünü belirtilen sürede yerine getirmemesi halinde elektrik enerjisinin kesileceği belirtilir. Tedarikçi tarafından perakende satış sözleşmesinde veya ikili anlaşmada belirlenecek bu süre, ikinci bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en az beş iş günüdür.

(3) Tüketicinin perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında öngörülen ödemeleri, ikinci bildirimde belirtilen süre içerisinde de yapmaması halinde, ilgili tedarikçinin bildirimi üzerine, bildirim tarihinden itibaren en geç beş iş günü içerisinde TEİAŞ veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle elektriği kesilir. Kesme bildiriminde, kesme tarihi ile saatine ve son endeks değerine yer verilmesi zorunludur. Söz konusu durum bir gün içerisinde TEİAŞ veya dağıtım şirketi tarafından ilgili tedarikçiye bildirilir."

Siz değerli Elektrik Piyasasının gerçek emekçilerine ve değerli  müşterilerinize faydalı olabildiysem ne mutlu ,

 

 

Kaynak : TÜKODER , ELDER                                                                                  TANER  AYDINLI