224kablo
Yeni Ürün Tanıtımı

Hayat Kurtaran Dokunuşlar

Yangın Algılama Sistemlerinde Periyodik Bakım
Bakım; devreye alınmış bir sistemin sağlıklı, aralıksız ve kararlı olarak çalışmasını devam ettirebilmesi için yapılan önleyici ve düzeltici işlemler olarak tanımlanabilir. Periyodik bakım ise yapılan bu bakım işleminin belli bir prog-rama bağlı kalarak rutin şekilde gerçekleştirilmesi olarak tariflenebilir.  
Yangın algılama sistemleri, kamu binaları, işletmeler, alışveriş merkezleri, hastaneler, üretim tesisleri, okullar ve diğer birçok alanda hayati öneme sahip sistemlerdir. Ancak, bu sistemlerin etkin bir şekilde çalışması için periyodik kontroller ve bakımlar gereklidir. Bu kontroller, sistemin sorunsuz çalışmasına katkı sağlayarak olası arızaların erken tespit edilmesini sağlar ve sistemdeki güvenilirliği artırır. 

Hukuksal Yükümlülükler
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (BYKHY) ve TS CEN/TS 54-14 standardında bakım konularına atıfta bulunulan maddeler bulunmaktadır.

BYKHY maddelerine göre;
"MADDE 67- (1) Binalarda kurulan elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, yangın hâlinde veya herhangi bir acil hâlde, binada bulunanlara zarar vermeyecek, panik çıkmasını önleyecek, binanın emniyetli bir şekilde boşaltılmasını sağlayacak ve güvenli bir ortam oluşturacak şekilde tasarlanması, tesis edilmesi ve çalışır durumda tutulması gerekir.
(3) Binalarda kurulacak elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin tasarımı ve uygulaması, ruhsat veren idarenin kontrol ve onayına tabidir. Sistemlerin ve cihazların periyodik kontrolü, test ve bakımları, bina sahibi veya yöneticisi ile bunların yazılı olarak sorumluluklarını devrettiği bina yetkilisince yaptırılır.
MADDE 84- (1) Bu Yönetmelikte öngörülen acil aydınlatma, yönlendirme ve yangın algılama ve uyarı sistemleri; bina sahibinin ve yöneticinin veya bunların yazılı olarak sorumluluklarını devrettiği bina yetkilisinin sorumluluğu altında, ilgili standartlarda belirtilen sistemin gerektirdiği periyodik kontrole, teste ve bakıma tabi tutulur.
TS CEN/TS 54-14 standardında;
TS CEN/TS 54-14 12. Maddesine göre Kurulan sistemin kullanıcısı ve/veya sahibi, yangın algılama ve alarm sisteminin bakımının yapılmasını sağlamalıdır. Bakımın sorumluluğu bakım işlerini yapan organizasyonun kendi-sine aittir… Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri ile ilgili kişiler ve/veya işletme, bakım faaliyetlerini tam olarak yerine getirmekle sorumludurlar.
Periyodik Kontrol ve Bakımın Gerekliliği
Yangın algılama sistemlerinde kullanılan cihazlarda zaman içerisinde çevresel koşullar sebebiyle sorunlar oluşabilmektedir. Bu sebeple yangın algılama sistemleri kirlenme, toz, nem gibi performansı etkileyen unsurların vereceği zararlara karşı önlem amaçlı olarak bakıma alınmaktadır. Ayrıca, yerel yönetmeliklere ve ulusal standartlara uyum sağlamak için düzenli kontroller gereklidir.
Periyodik Kontrol ve Bakımda Yapılması Gerekenler
Yangın algılama sistemlerinin periyodik kontrol ve bakımları, uzman teknisyenler tarafından gerçekleştirilir. Bu süreçte bakım yaparken başlıca dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Sensörlerin ve dedektörlerin doğru çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi,
  • Kablo bağlantılarının ve bağlantı noktalarının gözden geçirilmesi,
  • Alarm cihazlarının test edilmesi ve doğru şekilde çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi,
  • Panelin elektronik kartların işlevselliğinin kontrol edilmesi,
  • Sistem yazılımının güncellenmesi (gerektiğinde),
  • Sistem bileşenlerinin temizlenmesi ve gerekli ayarlamaların yapılması.
  • Sisteme bağlı cihazların yangın senaryosuna bağlı çalışabilirliğinin kontrol edilmesi.
  • Besleme kaynaklarının işlevselliğinin kontrol edilmesi,
  • Yangın sistemi akü durumunun ve voltaj bağlantılarının kontrol edilmesi.

Yangın sistemi periyodik bakımı sonrası raporlama, yapılan kontrollerin ve tespit edilen herhangi bir sorunun ayrıntılı bir şekilde belgelenmesini içermelidir. Gelecekteki bakım çalışmaları için referans oluşturur ve sistemdeki herhangi bir değişikliği belgeler.
Yangın Alarm Sistemleri Bakım Yaptırma Sorumluluğu
Yangın alarm sistemlerinin bakımı genellikle bina veya işletme sahibinin sorumluluğundadır. Bu, binanın veya işletmenin güvenliği için önemli bir adımdır ve sistemin düzenli olarak çalışması ve işlevsel olması gerekmektedir. Genellikle bakım ve onarım işlemleri yetkin firmalar ve uzman teknisyenler tarafından gerçekleştirilir. 
DMY Elektrik Otomasyon Aydınlatma San. ve Tic. A.Ş olarak NA-DE marka yangın algılama sistemlerimizin bakımında TSE HYB belgesi sahibi olarak Türkiye’de yüzlerce kurum ve binaya hizmet vermektedir.