224kablo
Köşe Yazıları

GÜZ GÜNLERİ

Değerli Volt Gazetesi dostlarım sonbaharın başlangıcı eylül ayından merhaba, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde yaşamaya devam ettiğimiz ekonomik dalgalanmaların, sektörlerin hemen hemen hepsi için düşündüren yanlarının bulunduğu günlerin içindeyiz. Varlığını sürdürebilmenin gayreti içinde olan sektörlerin bu dalgalanmalardan en az etkilenerek yollarına devamı öngörülerimiz arasındadır. Ama enflasyonun olumsuz etkilerinin halen devam etmesinden dolayı kara bulutlar üzerimize gelecek gibi duruyor.
Mali yönetimin ve ekonomistlerin yıl sonu hedefleri eğer gerçekçi olarak belirlenenler gibi olursa umarım yeni yılda bir rahatlama görüleceğini söyleyebiliriz.
En azından hedeflerimizin sağlıklı olması işletmelerimize yön vermekte olan bizlerin doğru hamleler yapmamızı sağlayacaktır. Aslında başlıktan da anlaşılacağı gibi güz günlerini yaşamaktayız. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz.
Özellikle son aylarda gelişen fiyatlanmalar sonucu işletmelerin genel giderlerinde görülen normal dışı hareketlenmeler bazı devam eden yönetim biçimlerinde tahminlerin revize edilmelerine yol açmıştır.
Bu durum atlatılmaya müsait gibi görülse de, bazı dengelerin yerine oturması biraz zaman alacak gibi duruyor.
Değerli Volt Gazetesi dostlarım, sektörlerin tamamına bakıldığında bir istihdam sıkıntısının yaşandığı görülmekte ve bunun çaresini bulma zorunluluğu doğmaktadır.
Sonuç olarak kapasite artırımlarını göz önüne aldığımızda, personel sayılarının artması bariz biçimde sorun olarak karşımıza çıkmakta. 
Dünyadaki enflasyon hızlarında istenilen seviyelere gelinememesi bizi ve diğer ülkeleri kendi ekonomik kriterleri içinde değerlendirmek gerekirse, birçok ülkede bunun pazar daralmalarına kadar gidecek bir yansımaları beraberinde getireceği endişeleri görülmektedir. Aynı zamanda genç nüfusun azaldığı ülkelerde istihdam sıkıntılarının yaşanması, ya göç alma ya da işletmelerin kapanmalarına neden olan sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.
Özellikle bu dönemi analiz ettiğimizde başta Çin olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin ihracat rakamları düşme göstermektedir.
Bunun geçici olmasını umuyor ve en kısa zaman diliminde başta ülkemiz olmak üzere bu sıkıntılı süreçten dünya ekonomisinin hızlıca çıkmasını diliyoruz.
Yılın son ayında bir çok ekonomik gelişmelerin ve değişimlerin üzerimizde esen rüzgarını hissetmekteyiz. Olumlu olarak esen bu rüzgarların zaman alacağı muhtemeldir ama beklemek bazen gelecek için güzel günlerin geleceğinin habercisi de olabilir.
Ekonominin çarklarının çalışması gelecek yüzyılların sağlamlığının göstergesi olacaktır. Güz günlerinin o sararan yapraklarından çok baharın güzelliklerini sektörlerimizin üzerinden eksik olmaması dileğimiz olmalı ve geleceğe dönük tüm planlarımızın hayata geçirilmesi gelecek yüzyıl Türkiye’sinde her günün aydınlık ve refah içinde yaşanması umudu tükenmeden bakış açılarımızın değişmesi gerekir. Saygılarımla