224kablo
Röportajlar

Global Bir Oyuncu Olan FEILO SYLVANIA Türk Aydınlatma Pazarına Girdi.

Bu sayımızda aydınlatma sektörünün global markası Feilo Sylvania Türkiye Genel Müdürü sayın Azim Tuncinar ile Feilo Sylvania’nın Türkiye ‘ye giriş sürecini konuştuk. Ülkemiz aydınlatma sektörü global bir markanın varlığı ile sektörün gelişimine artı değer ve rekabet ortamı ile aydınlatma alanında birçok konuya yeni bakış açısı,  teknoloji  ve kazanımlar elde edeceğini  gördük.


Azim Tuncinar Kimdir. Kısaca Kendinizden Bahsedebilir misiniz?

1993 yılında kariyerime Philips markasında başladıktan sonra Philips Aydınlatma’nın değişik departmanlarında çeşitli görevlerde rol  aldım. En son Philips Aydınlatma Ticaret Direktörlüğü görevinde bulundum. 24 yıllık Philips ile olan birlikteliğimizi noktaladıktan çok kısa bir süre sonra da 2017 Ağustos ayı itibari ile birlikte Feilo Sylvania’daki görevime başlamış oldum.

Feilo Sylvania ile tanışma sürecini anlatabilir misiniz?

Geçtiğimiz Mayıs ayında eski şirketimden ayrıldıktan sonra dinlenme sürecinde Feilo Sylvania’nın global tepe yöneticileri benimle iletişim kurarak iş birliği teklifleri olduğunu belirttiler. Haziran ayı itibariyle, uzun görüşmeler neticesinde, 8 Ağustos 2017 tarihinde imza atarak Feilo Sylvania ailesine katılmış oldum.

Feilo Sylvania Türkiye Pazarına Neden Girmek istedi? Ne gibi hedefleriniz var?

2016 yılında Sylvania’nın özellikle Feilo gibi iştahlı bir şirket tarafından satın alınmasından sonra bizim gibi dinamik büyüyen pazarları mercek altına almış şirketlerin en büyük hedefi de bu tip pazarlarda büyümektir. Feilo,  Sylvania’yı satın aldıktan sonra sadece Türkiye’de yatırım kararı almadı. Birçok Asya ülkesi ile Afrika ve Ortadoğu ‘da bu tip organizasyonlar yaptı.                
Neden Türkiye sorusunun cevabını bulmak zor değildir. Türkiye, yaşadığı olumsuzlukları hızlı bir şekilde atlatabilmektedir. Başka ülkelerde bu kadar güçlü refleks yok. Buradaki üstün kriz yönetimi başarısı, ülkemizdeki insanların çalışkanlığı ve milletimizin kendi iş dünyasına has olan bazı özelliklerden kaynaklanmaktadır. Hızlı büyüyen ve genç bir nüfus yapısına sahip ülkeyiz. Özellikle İnşaat sektörümüz iyi durumdadır. İnşaat aydınlatmanın kardeş sektörüdür.
Aydınlatma kolay olmayan ve kendi komplikasyonları olan bir sektördür. Teknik bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Yeni kurulan ekibimiz oldukça tecrübelidir. Global bir marka ve markayı temsil eden tecrübeli ve teknik bir ekip ile mükemmel bir sinerji oluşturduk.

İSTANBUL LIGHT FUARI TANITIM İÇİN DOĞRU BİR ADIM OLDU.

Tanıtım lansmanımızı İstanbul Light 2017 fuarında yaparak sektöre hızlı giriş yaptık. Bu ilk etkinliğimizde Feilo Sylvania Dünya Başkanı Christian Schraft bizleri yalnız bırakmayarak bu heyecanımıza ortak oldu. Yine Hollanda doğumlu Türk vatandaşı olan Feilo Sylvania Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Ayhan Şiriner de yer aldı. Feilo Sylvania ortağı ve Dünya Başkanı’nın lansman toplantımızda yalnız bırakmaması bizlere verdiği önemi ve desteği göstermektedir.

Ne gibi ürünlerle ön planda olacaksınız?

Led aydınlatma çözümleri alanında önemli fırsatlar görüyoruz. Sağladığı enerji verimliliği ve kullanım kolaylığı ile LED çözümleri iç ve dış aydınlatma projelerinde sıkça tercih ediliyor. 2020 yılında, LED kullanımının total aydınlatma pazarı genelinde %80’lere varması öngörülüyor.

Feilo Sylvania olarak biz de uzmanlığımız ve deneyimimiz ile, dahili aydınlatma projelerinden, inşaat, yol ve alt yapı çalışmalarına kadar pek çok projenin hızla daha da inovatifleştiği ve büyüdüğü Türkiye pazarının çözüm ortağı olmaya hazırız. En temel hedefimiz ise, sağladığımız yüksek teknoloji, enerji verimliliği ve kontrol kabiliyeti ile maliyet avantajı sağladığımız, performansı arttırdığımız ve estetik çözümlerle hayatı güzelleştirdiğimiz projelere imza atmak.
Bütün sektörlerde olduğu gibi pazarlar kendi içinde değişkenlikler göstermektedir. Artık pazarda güçlü ürün kavramı kalmadı. Bir ürün yapacağım bunu bütün piyasa takip edecek döneminden çıktık. Led teknolojisi artık buna müsaade etmiyor. Ürünlerin market yaşam süreleri kısıtlı hale geldi. Bir ürün bir yıl çok iyi satarken, takip ettiği yıl aynı performansı göstermiyor. Stok yönetimleri, ürün seçimleri, ürün tipleri için pazarı çok iyi takip etmeniz gerekmektedir. Pazar kendi kendine değişen ve gelişen bir canavara dönüşmüştür. Dinamik olmazsanız bu canavar size zarar verebilir. Pazar için tüm seğmentlerde ürünlerimiz var. Hedef olarak ofis aydınlatmaları seğmentinde ilerlemek istiyoruz. Dahili aydınlatma ilk focus alanımızdır. Oldukça gelişmiş durumda olan Mimari Aydınlatma Kontrol Sitemlerimiz ile mimarlarla çok iyi çalışmalar yapacağız ve proje merkezli çalışmaların içinde olacağız.
Feilo Sylvania Türkiye olarak amacımız, emin adımlarla pazar payını artırarak markanın hak ettiği yere süratle ulaşmasını sağlayacağız.

Feilo Sylvania, çok önemli gördüğü hangi ürün grubu ile pazarda olacaktır?

Sektöre kazandırdığımız SylSmart akıllı aydınlatma çözümü sunduğumuz en yeni sistemdir. Bu sistem harekete duyarlı sensörler, gün ışığı sensörleri ve armatürlerin birbiriyle haberleşmelerine imkan tanıyan modüllerden oluşmaktadır. Standart DALI sistemlerine göre bile daha üstün olan SylSmart hafızalı ve akıllı bir yapıya sahiptir. Hareketleri izleyerek içeriğindeki yapay zeka sayesinde gelecekteki hareketlerinizi tahmin edip, doğru zamanda, doğru ışığı, doğru miktarda kullanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yapı açık ofislerde büyük bir enerji tasarrufu da sağlamaktadır. Diğer akıllı aydınlatma çözümlerine göre %35, standart aydınlatma çözümlerine göre ise %65 oranında tasarruf sağlamaktadır. Karmaşık bir altyapıya, hiçbir ilave kablolamaya ve devre alma işlemine ihtiyaç duymadan ‘’tak ve çalıştır’’ şeklinde çalışmaktadır. İngiltere’de dizayn edilen bu sistemi ilk dinlediğimde ‘’Yapay Zekanın’’ aydınlatmata uyarlanması, bir aydınlatmacı olarak beni çok etkiledi. bir sistemdir. Bu sistemi ilk dinlediğimde beni bir aydınlatmacı olarak çok etkiledi. 5 yıl garantili olarak satışa sunulan SylSmart çözümleri, ortalama 2 yılda kendini amorti ediyor.

Feilo Sylvania olarak ilk adımınızı İstanbul light fuarında attınız.  İlgi ve yaklaşım nasıl oldu?

Ağustos ayında atılan imzalardan sonra, ayağımızın tozuyla ekip olarak kendimizi bu fuarda bulduk. Özellikle kongre amaçlı ziyaretçilerin gelmesi bizi oldukça memnun etti. Ayrıca global güçlü bir marka olarak Fuar’a değer de kattığımızı düşünüyorum. Fuar süresince firmamıza yoğun ilgi vardı. Geçmişten gelen dostluklar fuarda bizlere pozitif enerji verdi. Kongreye gelen ziyaretçilerle ve birçok projeye beraber imza attığımız mimarlarımızla bu ortamda karşılaştık. Hepsi bizleri büyük bir ilgi ile ziyaret ettiler.

Firma olarak sadece Türkiye’den yerel mi olacaksınız? Yakın coğrafya’da olma düşünceniz var mıdır?

Feilo Sylvania global ölçekli bir firma olduğundan yurtdışında bir çok organizasyona sahiptir. Öncelikle kendi ülkemize odaklanacağız. Yurtdışında iş yapan müteahhitlik firmalarımızdan gelecek taleplere göre tabii ki olumlu yanıtlar vereceğiz.
 Feilo Sylvania firmasının en önemli özelliklerinden birisi ise hızlı karar verme yeteneğine sahip olmasıdır. Oysa ki bir çok global markadnın bu tip karar mekanizmaları oldukça yavaştır.
Feilo Sylvania ile yaptığımız başlangıç ile sektörün kalitesini ve rekabetini arttıracak, iş yapmak isteyen herkesle güç birliği içinde olacağız. Kalitesi ile Avrupa’da ve dünyada söz sahibi olmuş bir markayı Türk Aydınlatma sektörünün hizmetine sunmanın gururunu yaşıyoruz. Sizlerle gelecekte bilgi paylaşımı içinde olup, sektöre katkılarımızı sunmaya devam edeceğiz.