224kablo
Köşe Yazıları

EYLÜL DE GEL...

Değerli volt okurlarım, sektör dostlarım sonbaharın başlangıcı eylül ayından merhaba,  yazımın başlığı size eylül de gel şarkısını hatırlatmıştır sanırım. Alpay’ın bizim nesile sevdirdiği gibi genç kuşağında severek dinlediği bu şarkının sözlerinde biten tatillerden, okul başlangıcından, değişecek olan tabiattan söz eder ve dinlendirici melodisi ile bir mevsim geçişini müjdeler. Neden böyle başladım biliyor musunuz? Yine karamsarlığmızın devam etmesinden dolayı, ağustos ayı içinde yanan ormanlarımız, sellerin verdiği hasarlar ve acı kayıpları düşündüğümüzde geçekten kötü günler geçirdik ve hala izleri devam ediyor. Bunun yanında asıl bizleri sektör temsilcileri olarak yaşanılan bazı sıkıntıların devam etmesi ilgilendirmek-tedir. Değerli dostlar, geçen eylül ayından bu aya kadar geçen sürede ekonomimizde stabil olmayan ve dalgalı bir görünüm devam etmekte olup son çeyreğe yaklaşırken beklentilerimizin sonuçlarının yansımalarını merak etmemek elde değil.
Değerli Volt okurları, işletmelerin büyüme hedefleri her geçen gün artış gösterdiği gibi büyük bir öz güven çerçevesinde devam etmesi çok sevindirici bir durum. Pandemi ile birlikte özellikle Avrupa birliğine olan ihracatın artması yerli sermayenin ne kadar azimli ve cüretkar olduğunu görmezden gelemeyiz. Bu devam eden süreçte işletmelerin hacimleri artmakta olup dolayısıyla ülkemiz ekonomisine katkılarına devamı halinde gerçekten sanayii yönünden güzel haberler almaya devam edeceğiz. Özellikle ocak ayından bu yana piyasa fiyatlanmaları konusuna değinmeden geçmek doğru olmayacaktır. Hammade girdilerinde yaşanan tedarik sıkıntıları bir nebze azalma gösterirken, girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle enflasyon üzeri fiyatlanmaların etkisiyle piyasa fiyatlanma endeksleri pek tutarlı değil. Bunun sonucu olarak maliyet artışlarının sonucu ne yazık ki fiyatların artışını durdurmak imkansız hal almıştır. Son zamanlarda gördüğüm ve izlenimlerim sonucu stok maliyetleri karşısında işletmeler daha tedbirli olmaya yönelik hamleler peşinde sipariş odaklı üretimler ve alımlar bize bunun gerçek olduğunu göstermektedir. Böyle bir tablo tedarik aşamasında beklemeleri, termin sürelerinin uzaması anlamına gelmektedir.
Değerli Volt dostlarım, son günlerde aşı olmayanların veya karşıtlarının artış göstermesi endişe yaratmaktadır. Sayıları 200’ün üstünde olan vefat edenler ile vaka artışları sektörel olarak bakıldığında endişelerin yine eskisi gibi olacağı yönünde, fakat tedbirlerin alınmaması tekrar normalleşme öncesine dönüş yaşamanın olumsuz sonuçlarının bir daha tekrarlanmaması ülkemiz için geleceği yönünden çok önem taşımaktadır. Bu sıkıntıların bir daha yaşanmaması için başta işletmelere büyük görevler düşmeye devam edecektir. İşlerimizin aksamaması için tedbirleri elden bırakmayarak yolumuza devam etmek hepimiz için yararlı olacaktır. Artık mevsimleri ve dolayısıyla hayatı güzel yaşamak hepimizin hakkıdır. Bir sonraki yılın eylül ayında bu tür sıkıntıları değil daha güzellikleri paylaşmak umuduyla saygılar sunarım.