224kablo
Köşe Yazıları

ETKİN YÖNETİMİN TEMEL İLKELERİ

Etkili bir yönetici olmak, öğrenebileceğiniz ve geliştirebileceğiniz bir dizi yetenek gerektirmektedir. Yeni, ya da deneyimli bir yönetici olun, ekibinizi etkin bir şekilde yönetmek için daima geliştirmeniz gereken yanlarınız olacaktır. Bu temel ilkeleri sıralayacak olursak;
AÇIK İLETİŞİM İÇİNDE OLMAK: Bu açıklık, sadece çalışanınızla aranızdaki güvenini artırmakla kalmaz, kendisini geliştirme ve ortak hedefe katkısını artırma konularında da destek olacaktır.
Haftalık ekip toplantısı ve aylık bire bir toplantı yapmayı, düzenli olarak kendinizle ilgili ve ekibe nasıl daha yararlı olabileceğiniz konularında geri bildirim almayı alışkanlık edinin. Unutmayın iletişim çift yönlüdür, öncelikle dinleyin. Şeffaflık, çalışanlarınızın güvenini kazanmak için çok kıymetlidir. Önemli bilgileri, özellikle kötü sonuçları olabilecek olanları, ekibinizden gizlememelisiniz. Kötü bir gelişmeyi paylaşmak zor olabilir. Bu durumda duygusal zekanızı kullanarak empati kurun. Öte yandan, önemli gelişmeleri paylaşmak için doğru zamanı kollayarak, bunları paylaşırken mantıklı olmalısınız.
EKİBİN ZAMANINI YÖNETMEK: Yönetim tarzınız ne olursa olsun zaman yönetimi, kontrol listesi veya sondan başa doğru takip sistemi değildir. Zaman yönetimi, sorunların çözümü için yeterli zamanı kullanma ve çözümleri uygulamanın yanı sıra, paydaşlar ve müşterilerden gelen gerçekçi olmayan beklentileri de geri çevirebilmektir.
Daima, size çözüm için yeterli zaman bırakmayan son dakika talepler ve çok acil projeler olacaktır.
TAKIM ÇALIŞMASINI VE İŞ BİRLİĞİNİ DESTEKLEMEK: Her şeye dahil olamayacağınızı kabullenmek zor gelebilir. Tecrübeniz arttıkça işleri daha hızlı bitirebilirsiniz ancak her işin içinde yer almanız gerçekten gerekli mi acaba? Bir yönetici olarak göreviniz, işlerin tamamlanması ile ilgili geride kalarak, kontrol süreçleri ile ilgilenerek işlerin düzenli yürümesini sağlamak olmalıdır. Süreçlere ne zaman dahil olunacağını ve olunmayacağını bilmelisiniz.
GELİŞİMİ DESTEKLEMEK İÇİN İŞLERİ DELEGE ETMEK: Delegasyon, işleri bölmek olmayıp, ekibinizin öğrenmesi, gelişmesi ve büyümesi için bir fırsattır. Ekibin iyi çalışmasını sağlayabilmek için, çalışanlarınızın zayıf ve güçlü yönlerini bilmelisiniz. Onların yeteneklerini anlayıp, ekip üyelerinin gelişimini destekleyecek şekilde işleri ve sorumlulukları delege edebilirsiniz.
SORUNLARI EKİBİNİZLE BİRLİKTE ÇÖZMEK: Siz ve ekibiniz mutlaka zorluklarla yaşayacaksınız. Durumu kısa sürede algılayıp analiz etmek ve atılacak olası adımları bir an önce görebilmek size daha etkin kararlar aldıracaktır. Sorunları oluşmadan tespit edebilecek bir yapı oluşturabilmek son derece önemlidir.
Kriz ortamında sorunları tek başına çözmek gerekli olabilir, bu süreçlere ekibinizi dahil etmek de çok değerlidir.
EKİBE HEDEFLER VEREREK SONUÇLARI DEĞERLENDİRMEK: Ekibinize şirketin hedeflerini benimsetmeniz ve üstlerinize de ekibinizin sonuçlara olan katkılarını göstermeniz gerekir. İşin başında, planlama aşamasında temel hedef ve sonuçları belirlemek, başarıyı da tanımlayacaktır.
DUYGUSAL ZEKAYI (EQ) GELİŞTİRMEK: Yönetici sert yönleriniz kadar yumuşak yönlerinizin de olması önemlidir. Duygusal zekanızı geliştirmek, yöneticiliğinizde size çok yardımcı olur. EQ, çalışanlarınızla empati kurabilmenizi, onlarlar daha sıkı ilişkiler geliştirmenizi ve nerelerde zorlanabileceklerini görmenizi sağlar.