224kablo
Röportajlar

Eraylar Elektrik’ ten ihtiyaca uygun üretim

•Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, adım Murtaza Aygün 1979 yılında Sivas’ta doğdum. Çok küçük yaşlardan itibaren bu sektörde çalışıyorum.
Evli ve 3 çocuk babasıyım. Firmamızı 5 kardeş, 5 ortak olarak başlattık. Bu yolda çok emek sarfettik. Kardeşlerim ve ben beraber daha güzel işler yapmak amacındayız.

•Firmanızın kuruluşundan ve yaptığınız faaliyet konularından bahseder misiniz?
Firmamız 2000 yılında kuruldu. İlk zamanlar sadece pazarlama olarak faaliyet gösterirken 2006 yılından itibaren üretim tarafında da yer almaya başladık.

•Ürün yelpazenizde ne tür ürünler var ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor biraz anlatır mısınız?
Oldukça geniş bir ürün yelpazemiz var. İmalatını bizzat yaptığımız Led Ampul grubu, plastik ve saç aspiratör grubu, dış ve iç mekan aydınlatma ürünleri ve bunun gibi çok sayıda çeşidimiz var. Bunların dışında bayiliğini yaptığımız, Türkiye’nin sayılı firmalarının ürünleri de ürün yelpazemizde yerini almaktadır.

•Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?
Hemen hemen ülkemizin her bölgesine hizmet veriyoruz. Bölge bazında çalışan pazarlama elemanlarımız aracılığı ile müşterilerimize ulaşıyoruz.
Bunun dışında yaklaşık 17 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

•Müşterilerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Müşterilerimiz kendi bulundukları bölgelerin alışkanlıklarını iyi bildikleri için bu doğrultuda yönlendirme yapabiliyorlar.
Özellikle dikkatimizi çeken, doğuya gidildikçe daha parlak ışık veren ürünler ilk tercih oluyor. Tam tersi batı bölgelerinde tercih ise dekoratif ve nispeten düşük aydınlık veren ürünler oluyor.
Bayilerle ilişkilerimiz hep çok yakın olmuştur. Onların eleştiri ve önerilerini dikkate aldığımızı söyleyebilirim.

•Şu an biliyorsunuz ki pandemi süreci devam ediyor. Bütün dünyayı etkilerken, sektör içerisinde bulunan birisi olarak,
bu pandemi sürecinde 2020 yılını nasıl yorumluyorsunuz? Bu bağlamda nasıl bir yol izlediniz?

2020 yılı pandemi nedeniyle biraz sönük geçti diyebiliriz. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle hemen hemen her sektörde sıkıntılar yaşandı. Bunların elbette yansımaları olmuştur.
Biz bu dönemde stok miktarımızı arttırmaya yönelik üretim yaptık. Müşterilerimizi de hızlı satıp değerlendirebilecekleri ürünlere yönlendirmeye çalıştık. Elimizden geldiğince fiyat ve vade esnekliği sağlamaya çalıştık.

•Peki, sizin bu anlamda tedbirleriniz neler?
Üretim anlamında yukarıda bahsettiğim gibi stok ağırlıklı çalıştık. 
Piyasanın düzelmesini takip ederken aynı zaman da müşterilerin taleplerinin arttığını fark ettik.
Stok ağırlıklı çalışmamızın en önemli sebep-lerinden biri ise bu süreçte taleplere daha hızlı cevap verebilmek için oldu.
Ayrıca personel, ekipman ve malzeme tedarik zincirimizi kuvvetlendirecek altyapı girişimlerinde bulunduk.

•Bu süreçte herkes internete yöneldi. E–ticarette büyük hareketlenmeler oldu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Hemen her şeyin internetten yoğun olarak alınıp satıldığı bir dönem yaşıyoruz. Avize ve sarkıt gruplarımızla bu sektörde yer almaya başladık.
Yakın gelecekte tüm ürünlerimizle bu sektörde tabii ki yerimizi alacağız.

•Sizin bu sektörle ilgili gözlemlediğiniz sorunlar neler?
En büyük sorunların başında hammadde temini geliyor. Dövize endeksli oldukları için tedarik ve kalitede problemler yaşanıyor. Bir diğer sorun ise kalifiye eleman sorunu. Özellikle metal ve plastik kalıp ile enjeksiyon makina ustası bulmakta sorunlar yaşıyoruz.

•Firmanızın sektörde ki misyonu ile ilgili değerlendirmele-rinizi paylaşır mısınız?
Eraylar Elektrik 2000 yılında kuruluşundan bu yana elektrik sektöründe emin adımlarla ilerleyerek bu alanda adından sık bahsedilen şirket olmuştur.
Güvenli, kaliteli ve ekonomik ürün yelpazesini daha da geliştirerek, yenilikçi ve küresel trendlere uygun özgün
tasarımlar ile koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlayarak sektöründe lider, ülkemizin gelişmesinde pay sahibi olmak arzusundadır.
Yenilikçi küresel trendlerle örtüşen, özgün ve kendi piyasa ölçütlerinde en kaliteli ve ekonomik ürünleri müşterilerine sunarak, faaliyet alanında değer yaratan, üreten ve tercih edilen iş ortağı olarak bulunduğumuz noktada kalıcı olmaktır.
Kalite Anlayışımız; Müşteri istek ve memnuniyetini ön planda tutan, Müşteri odaklı satış stratejiler geliştirerek onların beklentilerini karşılayabilen, güvenilir, sürekli iyileştirme ile yaptığı ise maksimum katma değeri katan, çalışan memnuniyetine önem veren bir şirket olmaktır.
•2021’de firmanızdan neler beklemeliyiz?
2021 yılı içerisinde, halen yapım aşamasında olan yeni fabrikamızın inşaatını bitirerek istihdam ve üretim kapasitesini arttırmak,
yeni makina parkurumuzu devreye almak, halen 5 mağazayla perakende sektöründe bulunduğumuz konumu, mağaza sayımızı arttırarak daha yukarılara taşımak amacındayız.
•Son olarak, Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Bizlere bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Mevcut kapasitelerimizi arttırarak ülkemize ve insanımıza faydalı olmaya devam etmek istiyoruz.
Çok teşekkürler.