224kablo
Röportajlar

Emre Şahin; Bu Yıl Byes İçin Sıçrama Yılı Olacaktır

“Bu yıl Byes’in sıçrama yılı olacaktır. Elektrik, enerji ve aydınlatma sektöründe müşterilerine estetik ve sağlamlığı kaliteyle buluşturan ve her geçen gün geniş ürün gamını artıran Byes, paydaşlarına ürünlerini piyasa koşullarına cevap veren rekabetçi fiyatlarla sunmaktadır. Dünya markası olma hedefi ile çıktığımız bu yolda, ülke ekonomimize katkı sağlama motivasyonu ile büyümeye devam ediyoruz.’’ şeklinde açıklamalarda bulunan Byes Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi Emre Şahin ile firmanın faaliyetlerini ve hedeflerini konuştuk.

Emre Bey öncelikle kendinizden bahseder misiniz? 
1985-Bursa doğumluyum. Türkiye’de 4 yıl işletme ve 2 yıl uluslararası ticaret bölümlerini okuduktan sonra California San Diego State Üniversitesi’nde İngilizce ve international trade alanında eğitim programlarına katıldım. Tekstil tüccarı aileden gelmekteyim. Çok küçük yaşlardan beri fabrikamızda farklı görevlerde çalışarak satış ve yönetim alanlarında deneyim kazandım. Amerika ve Türkiye’de farklı sektörlerde iş tecrübelerim oldu. 2015 yılında başladığım Bemis Elektrik Dış Ticaret Müdürü pozisyonunda devam etmekteyim. Eş zamanlı olarak 2020 yılında kurduğumuz Byes markasının genel yönetimini üstlenmekteyim. 

Byes markası nasıl doğdu? 
Bemis elektrik 1.sınıf ürün üretimi, kusursuz hizmet ile global marka olma yolunda ilerliyor. Haliyle bunlara bağlı olarak fiyatları rekabetçi değildi. Son yıllarda global piyasalardaki ekonomik daralmalar, kullanıcıları fiyat odaklı tercihler yapmaya zorladı. Bu değişimler bizim için alternatif marka ihtiyacını gündeme getirdi. Bu fikri projelendirerek Bemis yönetimine sundum. Genel Müdürümüz Şinasi Bey’in de desteği ile Byes markasını kurduk. Markanın her kademesinde, logosundan, kataloğuna, ürün seçimlerinden sistem oluşturmaya kadar ciddi emek verdik. Çok kısa sürede güzel geri dönüşler aldık ve adım adım büyümeye devam ediyoruz.

Yeni tesis/üretim hattı veya depolama konularında yatırımınız oldu mu? 
Başlangıçta üretim ve depolama için Bemis Elektrik fabrikasını ortak kullandık. Artan satışlarımız bizi kendi fabrikamıza taşınmaya itti. Bu yıl 2024 başında üretim ve depolama için 4.000m2 kapalı alanlı ilk fabrikamıza taşındık. Birkaç yıl içinde hedefimiz; merkez fabrikamızı büyütüp dünyanın farklı bölgelerine depo-hub’ lar açmak.

Byes olarak pazara sunduğunuz ürünler ve hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Şu an için endüstriyel elektrik malzeme-leri grubundan başladık. Bu konuda grup ana şirketimizin 30 yıllık tecrübesi ve satış ağı var. Bu ürünler ile Bemis bayi ve distribütörlerine alternatif marka bulundurma stratejisi üzerine yoğunlaştık. Bemis’in 65’den fazla ülkeye aktif ihracatı var. Mevcut dış bağlantıları ve uluslararası pazar tecrübesi ile ihracat odaklı büyümeyi misyon edinmiş olan firmamızın gelecekteki adımı enerji ve aydınlatma sektörlerine yönelik ürün ve projeler geliştirmek olacaktır.

Satış noktasında ürün teslimatında süreç nedir? Stoktan teslimat gerçekleştiriyor musunuz?
İş ortaklarımızın, mevcut ve olası ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çağdaş teknolojileri kullanarak inovatif evrensel kalite standartlarında ürün ve hizmet sunarak marka bağımlılığı oluşturmak ve global pazarda bilinir marka olmayı ilke edindik. Bu doğrultuda stoklu çalışmak ve hızlı termin zaten Bemis’in kültüründe var. Byes olarak biz de bu kültüre ve disipline uyum sağlıyoruz. Stoklu çalışıyoruz ve depolama-lojistik konularında kendimizi geliştiriyoruz.

Bünyenizde yer alan ürün grupları, markalar ve yeni ürünler hakkında bilgi verir misiniz?
30 yıllık tecrübesi olan Bemis grup çatısı altında yer alan Byes markası, dinamik ve vizyoner bakış açısı ile dünya trendlerini ve ihtiyaçlarını takip ederek paydaşlarına fayda sağlayacak ürün ve hizmetlerin sunumu ile sektöre yeni bir soluk getirme amacındadır. Ürün portföyümüzde halihazırda Bemis’in benzeri ürün grupları var. Kauçuk ve Cee Norm fiş priz serisi, kombinasyon ve buat kutuları, kablo makaralarımız öncelikli ürün gruplarımızdandır. Bu noktada bizi de heyecanlandıran ve Türkiye’de bu grupta çok iyi bir alternatif olacak, fiyat performans konusunda müthiş, yeni Cee Norm serimizi bu yıl çıkarıyoruz. Şimdiden yurtiçi ve ihracat müşterilerimizden ciddi talepler gelmekte. Bemis olarak bu konuda çok deneyimliyiz. Bu konuda pazar lideri Bemis’e alternatif gelecekse bunu da  yine biz yapabilirdik nitekim de öyle oldu.

Bulunduğunuz sektörde sizi farklılaştıran ve öne çıkaran unsurlar nelerdir?
Elektrik, enerji ve aydınlatma sektöründe müşterilerine estetik ve sağlamlığı kaliteyle buluşturan ve her geçen gün geniş ürün gamını artıran Byes, paydaşlarına ürünlerini piyasa koşullarına cevap veren rekabetçi fiyatlarla sunmaktadır. Ayrıca Byes’i farklı kılan unsurlardan birkaçını şöyle ifade edebilirim; Vizyoner yönetim anlayışı, Think globally, act locally, yani küresel düşünüp yerel hareket eden bu anlayışta stratejiler planlıyoruz. Satış sonrası destek ve ikili ilişkilere verdiğimiz değer de bizi farklı kılıyor.

Kalite kontrol ile ilgili önem verdiğiniz hususlar nelerdir? 
Önem verdiğimiz konulardan biri ürünle ilgili her kademede yapılan kontrol mekanizmasıdır. ‘’Kalite saygının ifadesidir’’ Bemis Grubunun sloganıdır. Üretmiş olduğu malzemelerin tamamına yakınını bünyesinde bulunan laboratuvarında test ederek belgelendire bilen grup şirketimiz Bemis, toleranslardaki sapmaları izleyerek kalitesini kontrol altında tutmayı ve geliştirmeyi başarmıştır. Biz de bu doğrultuda çok hassas davranıyoruz. Byes olarak tasarımdan, kalıba, üretimin her aşamasından başlayan kalite sürecini paketlemeden, nakliyeye kadar çok dikkatli bir şekilde bu laboratuvarımızda takip ediyoruz. Bunun da sonuçlarını görüyoruz, hata ve iade oranımız neredeyse yok denecek kadar azdır.

Bu yıla ait hedef ve projeleriniz nelerdir? 
Bu yıl Byes’in sıçrama yılı olacak. Ürün gruplarımıza yenilerini eklerken yurtiçi ve dış ticaret birimlerimizdeki personellerimizle ülkemizde ve globalde doğru bayi kanalları oluşturmak ve markamızın bilinirliğini arttırmak istiyorum. Reklam ve tanıtım çalışmaları çok önemli bunlar ile ilgili çalışmalarımız var. Byes’in  ciddi bir potansiyeli var. Önümüzdeki birkaç yıl içinde Byes adından çokça söz ettirecek.

Markanızın yurtdışı çalışmalarından bahseder misiniz? 
Halihazırda 30 civarındaki Bemis’in yurtdışı bayisi, Byes ürünlerini stoklarında bulunduruyor. Bu yıl bulunmamız gereken yeni 5 hedef ülke üzerinde ciddi çalışmalar yapacağız. Fuar ve yurtdışı gezileri ile bu çalışmalarımızı destekleyeceğiz. Çok yakın zamanda yurtdışında dağıtım noktaları oluşturma amacındayım. Bu konuda bazı partnerler ile çalışmalarımızı başlattık.

Rekabet şartlarını dikkate alırsak neler söylersiniz? 
Rekabet ile ilgili sevdiğim bir söz var. “Rekabet en iyi ürünlerin ve en kötü insanların ortaya çıkmasını sağlar.” Doğru açıdan bakarsak rekabette olmak kendimizi, ürünümüzü ve hizmetlerimizi geliştirmek adına çok faydalıdır. Özellikle belirtmek isterim ki yerli firmalarımızın yurtdışı pazarlarda yabancı markalar ile rekabete girmeye odaklanması gerektiğini düşünüyorum. Hedefimiz; alanında uzman, dünya markası firmalarla rekabet edebilir olmaktır. Bu bakış açısı firmalarımızı ve ülkemizi ileriye götürecektir.

Son olarak eklemek istedikleriniz… 
Byes fikrimin doğuşundan bugüne kadar desteğini esirgemeyen başta Bemis Elektrik kurucumuz Sayın Şinasi Güneş’e ve Bemis bünyesinde katkı veren tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim. Dünya markası olma hedefi ile çıktığımız bu yolda, ülke ekonomimize katkı sağlama motivas-yonu ile büyümeye devam ediyoruz