224kablo
Köşe Yazıları

DİJİTAL DÖNÜŞÜME HAZIR MIYIZ?

Değerli Volt Gazetesi okurları haziran ayından herkese mer-haba. Tüm dünyanın üzerine çöken karanlık ekonomik bulutların gittikçe artış göstermesi ile ülke ekonomilerini yönetenler başta olmak üzere, ekonomi dünyasına yön veren ekonomistlerin kaynak ve formül arayışlarının hızlıca devam ettirdiği görülmektedir. Pandemi sürecinde kendini hissettirmeye başlayan ekonomilerdeki dalgalanma ve beraberinde dünyada bir enflas-yon artış hareketi sayesinde gelişmiş, gelişmekte ve az gelişmiş ülkelerde bu durum çok etkili bir hal almıştır. Bir ekonomik krize dönüşen bu durum sonucunda ne yazık ki ülkelerin enflasyon rakamları artmış ve halkın alım gücünün azalması ile sıkıntılı bir süreç başlamış bulunmakta ve bir süre daha bunun olumsuzlukları yaşanmaya devam edecektir.
Ülkeler nezdinde ekonomi politikalarında doğal olarak bir değişim rüzgarları esmeye başlarken yeni arayışlar veya teoremlerin gerçekleşmesi yönünde çalışmalar sürmektedir. Bu çalışmalardan biri de, dijital paranın kullanıma girmesi konusu gündemde yerini almış ve nasıl uygulanması gerektiği tartışılmaya başlanmıştır. Ben pandemi sürecinde bu konuya değinmiş ve ülkelerin birçoğu hatta bizim merkez bankamızın da bu konuda çalışmalar içinde olduğunu yazmıştım. Değerli dostlarım dijital dünyaya artık girdiğimiz bu dönemde paranın da değişime uğraması kaçınılmazdı. Aslında elle tutulan para olmadan da harcamalarımızda veya transferlerinde girişi olan elle tutulan obje konumundaki paranın daha sonraki kullanımında kart veya internet üzerinden uygulamaları yaşamaktayız. Sanırım bu dönüşüme uyum sağlamakta sıkıntıların çıkmayacağını düşünenlerdenim çünkü bu dönüşüm esnasında elle tutulan olmayacak yüklenen bir para haraketi yaşanacaktır. Tabi bunu uygulanmasında en önemlisi, alt yapının çok iyi belirlenmesi olacaktır.
Enflasyonist baskının arttığı günümüzde bu dijitalleşemeye geçiş ne kadar anlamlı olur bilemem ama uzak olmayan bir zaman diliminde buna hazırlıklı olmanın faydası olacaktır. Başta Amerika olmak üzere artık dillendirilmeye başlandığını, özellikle para transferlerinde daha kolay nasıl olması gerektiği tartışılmakta olup bazı ülkelerin para birimi değişim göstermektedir. Burada esas olan bilenen bazı coin paralar ile değil, her ülke kendi dijital parasını oluşturarak ortak bir zeminde uygulamanın nasıl yapılacağı konusu sanırım belirlenecek ve belki de ülke paraları arasında değerlenme baskısı ortadan kalkarak dijital para ile farksız değerler ile hareket edilecektir.
Değerli Volt dostlarım belki de ülke ekonomilerinde değerli para veya değersizleşme olgusu ortadan kalkacaktır. Alışverişlerde bazı ülkelerde kullanılmaya başlayan bu para birimi ile yaygınlaşarak dijital paranın yaşam biçimi içinde dünyamıza girmesi çok yakında olabilir. Birçok alanda dijital bir dünyaya geçiş zaten başlamış ve yaşantımızda yer almaktadır. Pandemi ile bera-ber yediden yetmişe artık internet uygulaması ile bir çok şeyi yapmaktayız. Aslında dijital bir dünyanın içindeyiz ve bu değişimi yaşamaya başladık. Bütün mesele başta ülkelerin bu alanda geç kalmadan uygulamalara geçişi ile geri kalmadan dijital süreçte yer almaları çok önemli olacaktır. Gelişmekte olan ve hedefleri yüksek olan ülkemizin bu konudaki hamleler sayesinde umarın kısa sürede bu dünyanın içinde yer alarak yarışa devam ederiz. Saygılarımla